Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saņem pagodinājumu “Gada surdotulks 2019”

Loreta Jargane

2020. gada 6. janvāris 09:42

198

Gada nogalē Rīgā notika Latvijas nedzirdīgo savienības Gada noslēguma pasākums, kurā pasniedza balvas 10 nominācijās. Titulu “Gada surdotulks – 2019” piešķīra  Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālās struktūrvienības zīmju tulkam, alūksnietei Ritmai Eglei. Viņa kopā ar vājdzirdīgajiem audzēkņiem Alsviķu teritoriālajā struktūrvienībā ir kopš 2001. gada. Ritma ir tā, kura palīdz ne tikai mācību procesā, bet iesaistās arī sociālo problēmu risināšanā, kā arī iedrošina pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā.

Ko nozīmē surdotulks?
Latvijas nedzirdīgo biedrības kabinets, kurā strādā Ritma Egle, ir Alūksnē, Helēnas ielā 28, bet ikdienā tur laiku sanāk pavadīt ļoti maz. Dzīvē iekārtojies tā, ka viss ir skrējienā – pilsēta, poliklīnika, slimnīca, policija. Un, protams, Alsviķu teritoriālā struktūrvienība, kurp jādodas, lai palīdzētu tiem cilvēkiem, kuri nedzird.

Lai nedzirdīgie spētu sazināties un pilnībā iekļauties sabiedrībā, viņiem blakus  nepieciešams cilvēks, kurš spēj iztulkot zīmju valodu. Tas ir surdotulks, kurš nedzirdīgajiem palīdz dažādās dzīves situācijās, piemēram, lai aizietu pie ārsta, uz banku, mācītos vai veiktu jebkādas darbības, kurās jākomunicē ar dzirdīgo pasauli. Tādēļ bieži vien saka, ka tulki ir nedzirdīgo ausis. “Ir gadījumi, kad daudzās iestādēs, kur aiziet nedzirdīgais, ja viņam uzrakstīs uz lapiņas, viņš izlasīs, sapratīs. Bet nesaprot. Daudzi uzskata - ja viņš ir latvietis, latviešu valoda ir jāzina. Nē, tā nav. Nedzirdīgajam dzimtā valoda ir zīmju valoda. Latviešu valoda viņam ir tāpat kā mums katram angļu, vācu, ķīniešu valoda,” stāsta Ritma Egle, kura palīdz nedzirdīgajiem cilvēkiem Alūksnes novadā.


Vairāk lasi 3. janvāra numurā.

Kategorijas