Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ātrākais individuālajos orientēšanās startos

Ilze Bogdanova

2009. gada 23. septembris 08:57

315

Aizvadītajā nedēļā Igaunijā norisinājās Pasaules karavīru čempionāts orientēšanās sportā. Lai gan par čempionāta norises vietu šogad kļuva salīdzinoši netālu no Alūksnes esošā Veru apkaime, tas nemazināja sacensību spēcīgo konkurenci un sportistu gūto panākumu vērtību.

Apmēram 30 valstu kuplajā dalībnieku pulkā Latviju pārstāvēja 10 sportistu komanda, kuras sastāvā bija iekļauts arī alūksnietis Edgars Bertuks.

Labākā rezultāta īpašnieks
Par pirmo pārbaudījumu komandai kļuva starts garajā distancē, kur E.Bertuks uzrādīja labāko rezultātu no latviešiem: vairāk nekā 150 dalībnieku lielajā konkurencē viņš finišēja 17.vietā, līdz pērn gūtajiem panākumiem, kad iegūta 16.vieta, pietrūkstot vien sešām sekundēm. Alūksnietis kļuva par Latvijas vīru komandas ātrākā rezultāta īpašnieku arī vidējā distancē. Tajā viņš izcīnīja 5.vietu, kas ir E.Bertuka līdz šim augstākā pozīcija Pasaules karavīru čempionātā.

No uzvaras šķir pusotra minūte

Tiesa, cik veiksmīgi alūksnietim izvērtās starti individuālajās distancēs, tik neveiksmīga bija dalība stafešu cīņās, kurš viņš piedalījās vienā komandā ar Jāni Krūmiņu un Mārtiņu Sirmo. Pēc pirmā etapa, ko veica J.Krūmiņš, komanda atradās 5.vietā, bet pēc otrā, pateicoties M.Sirmā trešajam ātrākajam laikam distancē, pakāpās uz 2.vietu. Šie rezultāti deva pamatotas cerības uz medaļām brīdī, kad distancē devās E.Bertuks, jo starpība ar līderu komandu bija vien nepilna pusotra minūte.

Gala vērtējumā – sestie

Jāatzīst gan, ka šīs cerības nepiepildījās, komandai nokrītot par vairākām pozīcijām uz leju. Sacensības klātienē vērojušie orientēšanās kluba (OK) „Alūksne” pārstāvji stāsta, ka par klupšanas akmeni kļuvis izlaists kontrolpunkts. Brīdī, kad pieļautā kļūda atskārsta, E.Bertuks jau bijis gabalā, taču, lai komandu nediskvalificētu, viņam nācies atgriezies, tādējādi zaudējot savas pozīcijas. Kaut gan turpmākajā distancē viņš mēģinājis komandas vietu atgūt, finiša taisni alūksnietis šķērsojis 6.vietā, no uzvaru izcīnījušās Šveices komandas atpaliekot nu jau par aptuveni sešām minūtēm.

Kategorijas