Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 10. janvāris 00:00

18

Cepti kartupeļi ar konservētu gaļuŠī ir pavisam vienkārši pagatavojama ēdiena recepte. Kartupeļus nomazgāju, nomizoju un sagriezu. Daiviņās vai šķēlītēs, tas – pēc izvēles. Nomizoju un sagriezu arī sīpolu. Gaļu no kārbas izņēmu.
   Pannā uzkarsēju nedaudz augu eļļas kopā ar taukiem no konserviem. Liku tajā kartupeļus ar sīpoliem un cepu apmaisot līdz zeltainai garoziņai. Pēc tam pievienoju sautēto gaļu un cepu vēl - līdz kartupeļu gatavībai, piemaisot arī timiānu, piparus un sāli pēc garšas.Sastāvdaļas
◆ 500 gramu kartupeļu,
◆ 300 gramu sautētas liellopa gaļas,
◆ 1 sīpols,
◆ augu eļļa,
◆ 0,5 tējkarotes kaltēta timiāna, ◆ malti melnie pipari, sāls.
Tostermaizes ruletītes ar sieru un bekonuSastāvdaļas
◆ 8 šķēles tostermaizes,
◆ 8 plāksnītes kausētā siera,
◆ kūpināts bekons.Pēc sendviču gatavošanas vēl bija atlikusi tostermaize – tieši astoņas šķēles, tādēļ izvēlējos izcept arī šādu gardumu. Pirms kāda laika jau tiku baudījusi pannā ceptus saldos rullīšus, bet šie savukārt bija sāļie – vienkārši pagatavojami, gardi un sātīgi. Vajadzēja vēl tikai kausēto sieru plāksnītēs, kā arī plānās un garās šķēlēs, un arī astoņās, sagrieztu bekonu – šoreiz šim nolūkam veikalā atradu auksti kūpinātu bekonu amerikāņu gaumē.
   Maizes šķēlēm nogriezu garoziņu, mīkstumu ar mīklas rulli izveltnēju plānāku. Uz katras šķēles liku pa siera plāksnītei un satinu ruletītēs. Tās savukārt aptinu ar bekona strēmelītēm. Lai gaļa labāk turētos, abos rullīša galos to nostiprināju ar koka iesmiņiem.
   Pannā uzkarsēju augu eļļu un tajā uz vidēji stipras uguns ruletītes apcepu no visām pusēm. Kad gaļiņa jau šķita apcepusies, irbulīšus izvilku un turpināju cepšanu, līdz rullīši brūngani. Uzkoda ļoti labi garšo karsta, taču arī padzisušai nav ne vainas.
Banānu pankūkasSastāvdaļas
◆ 2 banāni,
◆ 2 olas, kanēlis,
◆ augu eļļa.Izlasījusi šo recepti, nodomāju: kā gan no pāris produktiem var izdoties izcept pankūkas? Tādēļ to izmēģināju. Vēl gan bija vajadzīgs arī malts kanēlis garšai un augu eļļa cepšanai.
Gatavus banānus nomazgāju, nomizoju un ar stampiņu sasmalcināju putriņā. Pievienoju olas un kanēli un samaisīju viendabīgā masā. Cukuru nevajag, jo banāni ir saldi. Ar karoti liku masu pannā ar uzkarsētu augu eļļu un cepu nelielas pankūciņas, līdz tās no abām pusēm zeltaini brūnas.
Kviešu un rīsu galetes ar avokado un tunciSastāvdaļas
◆ galetes jeb kviešu un rīsu maizītes,
◆ mīksts avokado,
◆ mazā konservu kārba tunča savā sulā,
◆ 1 - 2 olas,
◆ 1 marinēts gurķis.Bet te – viena ātri pagatavojama uzkoda, kas varētu patikt arī slaidās līnijas ieturētājiem. Bija jāizvāra viena vai divas olas, tās jāatdzesē, jānoloba un jāsagriež ripiņās. Arī gurķi sagriezu ripiņās. Galetes – šoreiz biju iegādājusies maizītes no veseliem kviešu un rīsu graudiem ar ķimenēm – apziedu ar avokado mīkstumu. To izmantoju sviesta vietā, un tas esot daudz veselīgāks un diētiskāks par sviestu. Tad izliku pa virsu tunci, pēc tam – arī olas un gurķus. Šāds izejvielu salikums garšoja lieliski.
Drumstalkūka ar
“Ricottas” un ābolu pildījumuSastāvdaļas
drumstalām:
◆ 300 gramu kviešu miltu,
◆ 100 gramu griķu miltu,
◆ 50 gramu cukura, puse tējkarotes cepamā pulvera,
◆ 160 gramu sviesta.
pildījumam:
◆ vismaz 2 lieli āboli,
◆ 2 ēdamkarotes citronu sulas, ◆ 400 gramu biezpiena,
◆ 2 olas,
◆ 120 gramu cukura,
◆ 60 gramu brūnā cukura,
◆ puse tējkarotes kanēļa, vaniļas cukurs.Lai baudītu šādu gardumu, receptē gan šo to mainīju, taču tas rezultātu tikai dažādoja – šoreiz griķu miltu vietā piekaisīju pilngraudu auzu miltus, bet biezpiena masai ņēmu gan 250 gramu “Ricottas” siera, gan arī 200 gramu “Ricottas” biezpiena, tādējādi iegūstot maigi krēmīgu konsistenci un mazliet biezāku pildījuma kārtu.
Lielo cepamo veidni ar noņemamu gredzenu izklāju ar cepamo papīru, to mazliet ietaukojot ar sviestu. Pārējo sviestu sarīvēju uz rupjās rīves. Abu veidu miltus, cepamo pulveri un cukuru saberzu ar sarīvēto sviestu drumstalās.
Olas, vaniļas un balto cukuru, biezpienu un svaigo sieru samaisīju viendabīgā masā. Nomizotus ābolus, arī tos ņēmu vairāk, rupji sarīvēju un apslacīju ar citronu sulu.
Pusi miltu un sviesta drumstalu izlīdzināju veidnē, tad uzklāju biezpiena masas kārtu, pāri tai – rīvētos ābolus, ko savukārt apkaisīju ar kanēli un brūno cukuru. Virsējā kārtā – atkal drumstalas.
Cepu līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram stundu.

Kategorijas