Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes novadā noteiktas divas parakstu vākšanas vietas

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 11. janvāris 07:54

300

No 2020. gada 16. janvāra līdz 14. februārim notiks parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par Valsts prezidenta apturētajiem likumiem “Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā” un “Grozījums likumā “Par pašvaldībām”. "Alūksniešiem.lv" informē Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Alūksnes novadā parakstīties par apturēto likumu nodošanu tautas nobalsošanai varēs klātienē divās parakstu vākšanas vietās:
1) Alūksnes novada Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā, Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā ēkā, Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā,
2) Alsviķu pagasta pārvaldes ēkā, 1. stāvā, “Pagastnamā”, Alsviķos, Alsviķu pagastā, Alūksnes novadā.

Parakstu vākšanas vietas būs atvērtas katru dienu no 2020. gada 16. janvāra līdz 14. februārim šādos darba laikos:
Pirmdiena    9.00-13.00
Otrdiena    15.00-19.00
Trešdiena    9.00-13.00
Ceturtdiena    15.00-19.00
Piektdiena    9.00-13.00
Sestdiena    15.00-19.00
Svētdiena    9.00-13.00.

Vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ paši nevar nokļūt kādā no minētajām parakstu vākšanas vietām, būs nodrošināta iespēja parakstīties viņu atrašanās vietā, saskaņā ar vēlētāja vai viņa pilnvarotas personas rakstveida iesniegumu. Iesniegums par parakstu vākšanu vēlētāja atrašanās vietā ne vēlāk kā parakstu vākšanas 29. dienā, kas ir 2020. gada 13. februāris, jānogādā vēlēšanu komisijai vai parakstu vācējam parakstu vākšanas vietā. Parakstu vākšana vēlētāju atrašanās vietā tiks organizēta 14. februārī.

Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir visiem balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kuri parakstīšanās brīdī būs sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Lai piedalītos parakstu vākšanā, vēlētājam nepieciešams derīgs personas apliecinošais dokuments (Latvijas pilsoņa pase vai personu apliecība). Parakstu vākšanā var piedalīties arī jebkurā citā parakstu vākšanas vietā Latvijā.

Parakstu vākšana tiek organizēta sakarā ar to, ka pēc 41 Saeimas deputāta ierosinājuma Valsts prezidents Egils Levits apturēja likumu “Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā” un “Grozījums likumā “Par pašvaldībām” publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Grozījumi paredz
mainīt domes pilnvaru termiņu ārkārtas vēlēšanu sarīkošanas gadījumā, proti, noteikt, ka, ja līdz kārtējām vēlēšanām ir vairāk nekā 24 mēneši, ārkārtas vēlēšanās jauno domi ievēl uz atlaistās domes pilnvaru termiņu. Savukārt, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši no 9 līdz 24 mēnešiem, jauno domi ievēl uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu un vēl uz 4 gadu pilnvaru termiņu. Tāpat izmaiņas paredz, ka, ja līdz kārtējām domes vēlēšanām ir palikuši mazāk nekā 9 mēneši, tad jaunas domes vēlēšanas nenotiek un līdz kārtējām domes vēlēšanām darbojas pagaidu administrācija.

Jāņem vērā
, ka, parakstoties par apturētajiem likumprojektiem, vēlētājs nevēlas šādu grozījumu pieņemšanu.

Jautājumu gadījumā par parakstu vākšanas organizēšanu Alūksnes novadā lūdzam sazināties ar Alūksnes novada Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Ilzi Rubeni pa tālruni 26526652 vai e-pastu  nvk@aluksne.lv.

Kategorijas