Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes pasta vēsturē ielūkojoties

Sandra Apine

2020. gada 15. janvāris 09:46

890

Rubrikā “Agrāk un tagad” krustām šķērsām esam “izstaigājuši” Alūksnes pilsētu, izzinot mūsu vēsturisko ēku stāstus, ko mūsu lasītāji vienmēr aicināti papildināt. Šogad pārcelsimies uz Api, saulītē ceļot šīs mazpilsētas vēsturiskos namus, to saimniekus un iemītniekus. Paši apenieši to jau ir izdarījuši, pilsētas jubilejas reizēs godinot pilsētas ielas un pētot to vēsturi.


Godam pildītas funkcijas

Apes vecā pasta ēka Pasta ielā 1 ir godam nesusi savu nosaukumu un izpildījusi savas darba funkcijas gadsimta garumā.
“Ēka celta ap 1900. gadu. Pirms tās vēl te nav bijusi iela, bet gan viens no nozīmīgiem pasta zirgu ceļiem, kas veda no Krievijas uz Igauniju caur Opi (Api). Tas saucās Garais ceļš. Vēlāk tās nosaukums bija Garā iela, kas tēlaini aprakstīta rakstnieces Elīnas Zālītes romānā “Agrā rūsa”,” laikrakstam vēsta Apes bibliotēkas bibliotekāre Ligita Pujiņa.
Ap 1902. gadu uzceltajā koka ēkā ar balkonu otrajā stāvā tika atvērta Zariņa un Trautmaņa pastkartīšu, vēstuļu papīra un konvertu sīktirgotava.


Pastā darbojās

Apes vēstures materiālu fondā ir atrodams, ka 1918. gadā līdz ar brīvās Latvijas sākumiem Pasta ielā 1 oficiāli sākās pasta iestādes darbība Apē. “Te bija centrāle, pie kuras bija arī divas sarunu kabīnes, telegrāfs, pasts, šķirotava, krājkase un vēl līniju tehniskais mezgls – kross. Otrajā stāvā bija pasta priekšnieka dzīvoklis un vēl dzīvoklis iestādes darbiniekam. Vairāk pieminētie pasta priekšnieki ir Jānis Lazdiņš un Rūdolfs Vilsārs,” uzzinām bibliotēkā.
Ar 2006. gada augustu Apes pasta nodaļa pārcēlās uz Stacijas ielu 7 un līdz 2019. gadam Apes pasta nodaļas vadītāja bija Zaiga Oplucāne. Savukārt tagad Apes pastā apeniešus un viesus laipni apkalpo pasta nodaļas vadītāja Juliana Adlere.

Kategorijas