Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vēsture uz grīdas. Pededzes tautas namā uzsākta kultūras un tradīciju ekspozīcijas izveide

Sandra Apine

2020. gada 15. janvāris 09:51

121

Pēc Pededzes muzeja pievienošanas Pededzes tautas namam tā telpās tika uzsākta kultūras un tradīciju ekspozīcijas izveide.  Līdztekus no muzeja pārņemto eksponātu izstādīšanai nepārtraukti noritējis darbs ekspozīcijas papildināšanā, un nesen tā ieguvusi vēl vienu vērtīgu materiālu.

Ekspozīciju nemitīgi papildina
Līdz ar aizvadīto gadu noslēdzies Pededzes pagasta pārvaldes sadarbībā ar biedrību “Alūksnes lauku partnerība” īstenotais Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansētais projekts “Pededzes vēsture vakar un rīt”. “Tas izstrādāts un īstenots ar mērķi paplašināt un modernizēt Pededzes tautas nama kultūras un tradīciju ekspozīciju, kas ir gan nozīmīgs vietējā lauku tūrisma resurss, gan vietējo iedzīvotāju saikne no pagātnes caur šodienu uz rītdienu,” stāsta projekta vadītājs Viesturs Zaķis. Viņš uzsver, ka pēdējos gados ieguldīts liels darbs pagasta vēstures izzināšanā, kur “lauvas tiesu” darba paveikusi Pededzes tautas nama vadītāja Tatjana Steklova. Ekspozīcija visu laiku tiek papildināta, tiek meklēti jauni pagasta vēsturi raksturojoši priekšmeti, izgatavots “Krievu krāsns” makets un daudz kas cits. Pieaugusi arī apmeklētāju interese.

Kā mainījušās pagasta robežas
 “Tā visa rezultātā sākotnējās telpas tautas nama vestibilā kļuva par šauru jaunu ideju īstenošanai, tāpēc tika nolemts ekspozīcijas izvietošanai pielāgot arī tautas nama Mazo zāli. Tur grīdas segums nebija atjaunots kopš ēkas uzcelšanas 1976. gadā un bija gan vizuāli, gan tehniski nolietojies, tādēļ projekta gaitā tika atjaunots zāles grīdas parketa segums, šo jauno virsmu izmantojot neparastai idejai – kartes izveidei,” stāsta V. Zaķis.

Uz atjaunotās grīdas izveidots aptuveni trīs reiz trīs metrus liels zīmējums, kurā atspoguļojas Pededzes pagasta robežu izmaiņas laikmetu griežos, sākot ar 18. gadsimtu līdz mūsdienām. Vēsturiskos faktus izpētījusi Tatjana Steklova, savukārt ieceres vizualizācijas autore ir vietējā uzņēmēja Nadīna Dudare, kura nodarbojas ar grafisko dizainu.


Ērtāk izvietot izstādes
“Šo zāli paredzēts izmantot pamatā vizuālo materiālu kā attēlu vai gleznu izstādīšanai, kā arī darbam ar apmeklētāju grupām, arī nelielu semināru un konferenču sarīkošanai. Šis zīmējums lieliski akcentēs katra šī pasākuma norisi, uzskatāmi stāstot par pagasta kartogrāfiskajām izmaiņām,” tā projekta vadītājs. Lai varētu izstādīt attēlus vai mākslas darbus, nebojājot telpas sienas, iegādātas arī profesionāla sienas attēlu piekares sistēmas kopumā 12 metru garumā. Uzstādīts arī televizors ar “Smart TV” funkcijām, kurā pagasta viesi un jebkurš interesents var noskatīties visdažādākos tautas nama rīcībā esošos video materiālus, sākot ar šeit notikušo pasākumu ierakstiem un meistarklašu paraugdemonstrējumiem un beidzot ar vietējiem vēstures materiāliem un ekspedīciju laikā ierakstītām sarunām ar pagasta ilgdzīvotājiem.

“Līdz ar kultūras un tradīciju centra pamatekspozīciju “Pededzes senā sadzīve”, “Pasaku taku” pie pamatskolas, nākamajā gadā plānoto ģimeņu atpūtas vietas izveidi pagasta centrā un Ķuršu pareizticīgo baznīcu Pededzes pagastā tiek veidots arvien plašāks un daudzveidīgāks vietējā tūrisma piedāvājums,” uzsver
V. Zaķis.


Izmaksas

Projekta kopējās izmaksas ir 13 260,33 eiro, tajā skaitā Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums 1 326,04 eiro, publiskais finansējums 11 934,29 eiro.

Kategorijas