Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 17. janvāris 00:00

2

Variācija par siļķi zviedru gaumē
Šis ir īpašs stāsts. Sak’, Zviedrijā gan neesmu bijusi, arī tur iecienīto delikatesi – fermentēto jeb skābēto, parasti dēvētu par pūdēto siļķi - pat pagaršojusi neesmu, taču savs viedoklis man ir... Pirms Ziemassvētkiem televīzijā noskatījos, kādas sejas rādīja raidījuma sižeta veidotāji, nobaudot šo produktu, un droši vien skaidrā prātā arī es to pat mutē neņemtu. Taču interese radās, un interneta dzīlēs varam izsekot šo zivju ceļu līdz pat kārbai. To pareizi atvērt gan esot nevis telpās, bet ārpus tām un labāk - spainī ar ūdeni, jo var izšļākties šķidrums un smaka tad esot briesmīga. Šādas siļķes ir aviokompāniju aizliegto preču sarakstā un lidmašīnā pārvest labāk nemēģināt, jo kārbā fermentācijas process joprojām notiek un tās saturs lidojuma laikā spiediena ietekmē vārda tiešā nozīmē var uziet gaisā, un tad sekas var būt visai smirdīgas... Iekārdināju, vai ne?
 Taču arī zviedri šo siļķi vienu pašu neēd, un atrasto ideju par šā “garduma” pielietojumu centos adaptēt mūsu vēderiem. Tādēļ iegādājos taisnstūra veida klasisko lavašu un iepakojumu mazsālītu siļķu fileju. Izvārīju kartupeļus “mundierī”, nomizoju un sasmalcināju sīpolu, bet siļķi sakapāju. Lavašu sadalīju četros taisnstūros. Katru vispirms pārsmērēju ar sviestu, vidū liku pa notīrītam vārītajam kartupelim un ar dakšiņu saspaidīju. Uzkaisīju sīpolus, uzliku karoti skābā krējuma un tad – arī siļķīti. Visam vēl pārkaisīju sasmalcinātas dillītes. Lavaša vienu malu pārliecu, lai pildījums paliek vidū, un sānu malas salocīju, taču varam visu arī sarullēt. Sātīgs un gards ēdamais. Siļķes vietā te varētu izmantot arī anšovus vai iztīrītas ķilavas garšvielu sālījumā.
Nu gan - labu apetīti!
Sastāvdaļas
◆ sālīta vai mazsālīta siļķe,
◆ sviests,
◆ ar mizu vārīti kartupeļi,
◆ sīpols,
◆ skābais krējums,
◆ lavašs,
◆ dilles.
Sātīgs lavašs ar sēņu pildījumuJa nu siļķu tēma īpaši neuzrunā, šī ir kārdinoša un garda uzkoda, kas noderēs pat nelielām viesībām vai jautram vakaram draugu vai ģimenes lokā.
   Sīpolus nomizoju, sasmalcināju un apcepu pannā ar uzkarsētu augu eļļu. Sēnes sagriezu kubiņos un savukārt cepu pannā ar uzkarsētu eļļu. Minūtes piecas pirms gatavības sēnēm pievienoju sīpolus un sojas mērci, piekaisīju sāli un piparus. Gatavās sēnes ar sīpoliem atdzesēju.
   Uz darba virsmas izklāju vienu lavaša plāksni un pārsmērēju to ar majonēzi, tad pārsedzu ar otru plāksni, kuru tāpat pārsmērēju ar majonēzi – labāk gan ar to nepārspīlēt, jo jāraugās, lai pildījums kopumā nebūtu par šķidru. Pēc tam pa virsu izlīdzināju iepriekš nolobītas un sarīvētas vārītās olas, kā arī smalkos kubiņos sagrieztus skābētos gurķus. Visbeidzot visu pārklāju ar sacepto sēņu pildījumu.
   Lavašu stingri sarullēju un ietinu pārtikas plēvītē. Atdzesēju ledusskapī un, kad garšas jau bija labi sasūkušās, ruleti ar sātīgo pildījumu varēju griezt šķēlēs.Sastāvdaļas
◆ 2 lavaša plāksnes,
◆ 300 gramu šampinjonu,
◆ 5 vārītas olas,
◆ 2 sīpoli,
◆ 2 nelieli skābēti gurķīši,
◆ 2 ēdamkarotes sojas mērces,
◆ 2 ēdamkarotes augu eļļas,
◆ majonēze,
◆ sāls, pipari.
Lavaša saldā ruleteTe tomēr vajadzēs izmantot arī cepeškrāsni. Lai pagatavotu pildījuma pirmo kārtu, vijīgas konsistences biezpienam piemaisīju biezu skābo krējumu, kā arī cukuru, iepriekš uzbriedinātas rozīnes un žāvētas dzērvenes. Ābolus savukārt nomizoju un sarīvēju uz rupjās rīves, tiem piekaisīju cukuru un kanēli. Riekstus sadrupināju.
   Katrai lavaša plāksnei vispirms uzklāju kārtu biezpiena masas, atstājot mazliet brīvu maliņu. Pāri biezpienam izlīdzināju rīvētos ābolus. Uzkaisīju arī drusciņu sadrupināto valriekstu. Abus lavašus satinu ruletēs, ko ar savienojumu uz leju izvietoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Tās vēl pārsmērēju ar sakultu olu un liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram pusstundu. Atdzisušas varēju griezt gabalos.Sastāvdaļas
◆ 2 plāksnes (120 gramu) lavaša,
◆ 400 gramu biezpiena,
◆ 2 ēdamkarotes skābā krējuma,
◆ 2 - 3 āboli,
◆ cukurs pēc garšas,
◆ rozīnes,
◆ žāvētas dzērvenes,
◆ valriekstu kodoli,
◆ malts kanēlis,
◆ 1 ola.

Kategorijas