Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē atjaunota Māmiņu skolas darbība

Saiva Keisele

2020. gada 22. janvāris 08:12

1072

Agnijas Pērkones dzīves ceļi viņu no Madonas atveda uz Alūksni. Pašlaik viņa ir bērna kopšanas atvaļinājumā un līdztekus vada arī Alūksnes jauno māmiņu skolu, atjaunojot tās darbību. Tajā atbalstu un zināšanas var gūt ikviena jaunā sieviete ar mazuli.


“Apmēram gadu pēc 12. klases absolvēšanas sāku strādāt Apes pirmsskolas izglītības iestādē “Vāverīte” par pirmsskolas skolotāju, lai gan vēl studēju pedagoģiju. Mācos Latvijas Universitātes Alūksnes filiālē par pirmsskolas un sākumskolas skolotāju, pašlaik rit trešais kurss. Ikdienā pavadu laiku mājās ar mazo Adrianu, pērn uzsāku organizēt māmiņu skolu. Tiesa, studijas un mājas dzīvi nav viegli apvienot, bet – jo vairāk darbu, jo vieglāk izdarīt; ja mazāk, gribas tos atlikt,” saka A. Pērkone.


- Kā radās ideja Alūksnē atkal izveidot jauno māmiņu skolu?
- Mani uzrunāja Alūksnes Bērnu un jauniešu centra darbiniece Kristīne Vimba. Tobrīd neapzinājos, kur grasos iesaistīties. Man šāda skola Alūksnē šķita patiešām nepieciešama. Es būtu priecājusies, ja man, māmiņai, šāda iespēja būtu bijusi no pirmajiem dēliņa mēnešiem. Zināju, ka daudzas māmiņas kaut ko šādu vēlas, un nolēmu, ka darīšu to.
Pirmajā nodarbībā nebijām tikai māmiņas, bet arī topošās māmiņas. Uzskatu - arī ja vēl tikai gaida bērniņu, var nākt un iegūt informāciju, uzzināt jaunumus. Man pašai nesanāca iziet māmiņu kursus, tādēļ šķita, ka tas būs noderīgi ne tikai citām Alūksnes māmiņām, bet arī man pašai. Informācijas nekad nevar būt par daudz.


- Kā notiek nodarbību tēmu izvēle?
- Pirmajā tikšanās reizē mēs apspriedāmies, kas varētu būt aktuālākās tēmas, interesantas māmiņām. Tad es lēnām sāku meklēt speciālistus, kurus pieaicināt. Sākām ar vietējiem speciālistiem, tika  uzaicināta Līga Grīnberga, kura sniedza lekciju par masāžas veidiem, mazliet par fizioterapiju. Uzrunājām Undu Medisu par bērnu runas attīstību. Speciālisti ir ļoti pretimnākoši, tērē savu laiku, naudu, lai atbrauktu pie mums un bez samaksas vadītu lekcijas.

Pie mums bija atbraukusi arī miega speciāliste, šī lekcija gan bija par maksu, jo speciāliste brauca no Rīgas un ir vairāk specializējusies individuālās konsultācijās. Arī viņai šī bija jauna pieredze.
Būtiskas ir finanses, mums finansējumu neviens neiedala, vajadzības gadījumā pašas finansējam. Tāpēc mēs meklējam speciālistus, kuri piekrīt novadīt lekcijas par brīvu. Protams, saskaros arī ar atteikumiem.


- Vai varat izcelt kādas īpaši noderīgas nodarbības?
- Viennozīmīgi - lekcijas ar miega speciālistu. Māmiņām un bērniem miegs, manuprāt, ir pats svarīgākais. Manam bērnam ir gads un divi mēneši, cīnās ar miegu, naktis neguļ, raud. Šajā lekcijā tika daudz pastāstīts, pēc tam māmiņas mūsu “Whatsapp” grupā dalījās ar viedokļiem, ko ir ieguvušas, vai kaut kas izmainījies.

Februārī mums plānota pirmās palīdzības nodarbība, ko vadīs pārstāve no Sarkanā Krusta.  Uzskatu, ka šī tēma ir ļoti svarīga. Arī mums ģimenē gadījās, ka mazais aizrijās, un mēs nezinājām, ko darīt, kritām panikā. Pirmais, ko es darīju - ņēmu aiz kājām un kratīju, bet to nedrīkst darīt. Manuprāt, pirmās palīdzības kursus nepieciešams iziet katru gadu, jo šīs zināšanas aizmirstas.


- Speciālisti atzīst, ka jaunās māmiņas bieži pakļautas pēcdzemdību depresijas riskam. Kādi ir jūsu novērojumi?
- Man par to nevajadzētu sūdzēties, esmu jaunā māmiņa ar vienu bērnu. Es ļoti apbrīnoju māmiņas, kurām ir divi un vairāk bērni, īpaši ar mazu vecuma starpību. Manuprāt, galvenais, lai nerastos depresija, lai ir ģimenes atbalsts, tēta atbalsts. Mums tētis ļoti daudz strādā, bet ļoti daudz palīdz arī vecvecāki, draugi, draudzenes. Tā kā neesmu alūksniete, man daudz deva māmiņu skola, kur ieguvu jaunas draudzenes, ar kurām var doties pastaigās un parunāties. 


- Kāda nozīme ir ģimenes atbalstam?
- Vienam pašam ir grūti. Ir situācijas, kad mazajam ir jāiet gulēt, bet māmiņa grib, piemēram, iet vannā vai dušā. Tad nepieciešams otrs cilvēks, kurš mazo pieskatīs. Komunikācija jau vien palīdz,  jūti, ka neesi viena. Var dalīties ar savām jūtām, saviem kreņķiem. Ģimenes atbalsts ir vajadzīgs.


- Ko būtu svarīgi zināt māmiņām, gatavojoties dzemdībām?
- Es domāju, ka pirms dzemdībām  iziešu kursus, bet nepaspēju. Man ļoti palīdzēja, ka dzemdībās blakus bija Adriana tētis. Daži gan saka, ka vīrieti blakus nevajag, man tas palīdzēja. Es pieļāvu kļūdu pirmsdzemdību periodā. Šķita - es labāk gulēšu, nekustēšos, jo tad man būs sliktāk. Tagad, runājot ar draudzenēm un kolēģēm, kurām ir bērniņi, saprotu, ka labāk staigāt, vingrot uz bumbām. Gaidot nākamo bērniņu, es noteikti iziešu kursus, jo man šīs pieredzes trūka.


- Kā pavadāt brīvo laiku, kad tāds ir?
- Es sevi varu nosaukt par ļoti radošu cilvēku. Kad bērnam svinējām gada jubileju, ļoti cītīgi gatavojos dzimšanas dienai. Pati visu taisīju un šuvu. Man patīk adīt, vienkārši pastaigāties. Tos varētu nosaukt par maniem brīvā laika pavadīšanas veidiem. Protams, arī studijas aizņem ļoti daudz laika.

- Jūsuprāt, kuras ir draudzīgākās vietas māmiņām Alūksnē?
- Bijām kafejnīcā “Pajumte” pēc remontdarbiem - manuprāt, ir ļoti jauki, ka tagad tur padomāts arī par bērnu stūrīti. Daudzās vietās labierīcībās nav pārtinamā galdiņa, bet “Pajumte” ir par to  parūpējusies.

- Kuras ir labākās pastaigu vietas pilsētā?
- Man tagad ļoti patīk Pilssala, jau iepriekš tā šķita skaista vieta, kur pastaigāties. Man patīk, ka tagad var apiet gandrīz visai salai apkārt pa jauno celiņu. Patīk arī Alūksnes muižas parks. Vienā no pastaigām noskatījos, ka “Vējiņos” ir izveidots jauns bērnu laukumiņš, ko mēs ar mazo noteikti izmantosim. Alūksnē ir daudzas vietas, kur pastaigāties bez satiksmes klātbūtnes, salīdzinājumā ar Madonu.


- Kas ir sievišķīgās lietas, ko nevajadzētu aizmirst sievietei mātei?
- Bieži vien pieķeru sevi, ka jau trešo dienu mājās staigāju vienās un tajās pašās sporta biksēs, mati ir saņemti copē un nav mazgāti vairākas dienas... Protams, kad jāiet pie ārsta vai kur citur, vismaz ir stimuls izmazgāt matus, uzklāt kosmētiku. Man ir pretimnākoša draudzene, kura veic manikīru. Uzskatu, ka māmiņām vajadzētu domāt par savu skaistumu. Es varbūt par maz tam veltu laiku, jo tā jau nekad nav, un šķiet - ja nekur nav jāiet, tad nav vajadzīgs.

- Vai viegli ir savienot trīs būtiskas lomas: sieviete, mamma, sieva?
- Godīgi sakot, man nē. Bieži vien pieķeru sevi pie domām – attiecības ar draugu pirms bērniņa un pēc. Tas ir pašsaprotami, ka mammas sākumā bērniem velta laiku vairāk nekā draugiem, vīriem. Ir jāpierod pie jaunās dzīves, jo viss mainās. Mūsu tētis ir ļoti pretimnākošs un saprot, ka es nevarēšu izdarīt visu, ko varēju pirms tam. Varbūt romantikas ir mazāk, bet cenšamies izrauties. Mazo tad pieskata vecvecāki, bet mēs mēģinām  kaut divas stundiņas laika veltīt viens otram. Svarīgi ir uzturēt attiecības, lai tās ir mīlestības pilnas. Romantika ir svarīga.

- Alūksnes māmiņu skolu apmeklē arī māmiņas no pagastiem? Cik māmiņas pašlaik tajā esat un kur notiek lekcijas?
- Māmiņas ir no Alūksnes un Jaunalūksnes pagasta. Esam māmiņas dažādos vecumos, gan ar vienu bērniņu, gan ar vairākiem. Nav tā, ja ir otrais vai trešais bērns, tad visu zini. Šīs lekcijas, kopā sanākšanas nāk par labu, jo, gadiem ejot, daudzas lietas mainās.
Ja  nekļūdos, tad mēs esam ap 20 māmiņu. Nodarbības notiek Alūksnes Bērnu un jauniešu centra telpās. Novērtēju, ka mums dod iespēju trešdienās, rīta stundās, izmantot šo zāli bez maksas. Tas ir liels atbalsts. Ja nebūtu šāda atbalsta, būtu sarežģīti uzturēt māmiņu skolu.


- Jums ir kādi ieteikumi par uzlabojumiem māmiņām mūsu novadā?
- Protams, priecātos par pašvaldības finansiālo atbalstu. Tas būtu labs atspēriena punkts, jo, kā jau minēju, ir diezgan grūti atrast kādu speciālistu, kurš būtu ieinteresēts vadīt lekcijas bez maksas. Maksu ne visas māmiņas var atļauties. Ir speciālisti, piemēram, osteopāts, alergologs, ko vēlētos uzaicināt, bet tas maksā naudiņu.
Daudzās vietās pārbaudījums ir kāpnes. Man ir nācies vilkt pa kāpnēm ratus. Grūti vairākos  veikalos ieiet, jo ir šauras ejas un izbraukt ir sarežģīti.


- Kāds ir jūsu viedoklis par vakcinācijām un potēm?
- Arī mums nācās pieņemt šo lēmumu. Konsultējos gan ar drauga mammu, gan ar savu mammu, lasot atsauksmes un uzklausot citu domas, mēs nolēmām, ka gripas poti neveiksim. Tas ir katras māmiņas individuāls viedoklis.
- Kāds būtu novēlējums topošajiem vecākiem?
- Izturību! Nesabrukt pie pirmajām neveiksmēm, jo mēs mācāmies. Jaunajiem vecākiem tas ir kaut kas jauns. Kad bērniņš piedzimst, ir jāpaļaujas uz savu intuīciju un tā arī jādara. Atbalstīt vienam otru! Viss ir izdarāms. Vienam vieglāk, otram grūtāk, pieredzes ir dažādas.


Teksts un foto: Saiva Keisele

Kategorijas