Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Matu kopšanas ABC ziemai un agram pavasarim

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 23. janvāris 07:20

24

Ziemas sausais gaiss nelabvēlīgi ietekmē gan mūsu ādas, gan matu stāvokli, uzsver N.Gavriļčenko. Tādēļ, lai pasargātu matus no šīs ietekmes, vienmēr jāatceras vienkārša, bet būtiska matu kopšanas nianse: lietot trīs matu kopšanas produktus – divus izskalojamus un vienu neizskalojamu. Tātad tie būtu šampūns un kondicionieris vai maska, un noteikti serums vai matu krēms. Serums palīdzēs noturēt mitrumu matā, kā arī izveidos neredzamu plēvīti, kura nogludinās mata kutikulas, līdz ar to mats būs pasargāts līdz nākamajai mazgāšanas reizei. Ieteicams izvēlēties serumus ar zīda proteīniem, keratīnu un kolagēnu. Informē Agnija Greiziņa, Tamro Baltics mārketinga vadītāja Latvijā. 

Ziemā – sausāki mati un arī āda
Gan āda, gan mati ziemā kļūst sausāki, jo parādās tādi kairinoši faktori kā auksts vējš, sals un centrālā apkure. Tādēļ ziemas kopšanai jāizvēlas šampūni jutīgai galvas ādai. Tie ir ļoti maigi un der pat biežai lietošanai. Ja mati ir krāsoti, šampūnu var izvēlēties krāsotiem matiem. Taču galvenais likums, kas jāievēro, lai galvas āda justos labi un komfortabli: ja parādījās diskomforts, nieze vai velkoša sajūta ādā, noteikti jāmaina šampūns!

Atcerieties – ziemas laikā  matu maskas drīkst lietot biežāk, piemēram, katru otro mazgāšanas reizi. Kā arī nedrīkst aizmirst par cepurēm! Tās palīdzēs izvairīties no asinsvadu sašaurināšanās galvas ādā.

Mati elektrizējas! Ko darīt?
Speciāliste skaidro – pie matu elektrizēšanās vainīga statiskā elektrība, kura rodas berzes procesā. Mati un āda atdod negatīvos lādiņus, bet sintētiskie materiāli, piemēram, poliesters, šo lādiņu uzkrāj. Tāpēc labāk plastmasas ķemmes vietā izvēlēties ķemmi no koka, kā arī dabīgu izejvielu apģērbu. Tas palīdzēs izvairīties no elektrizēšanās.
Sausi mati elektrizējas vairāk. Tādēļ, ja pamanāt, ka mati kļūst sausāki, ir jāmaina kopšanas produkti. Lietojiet kondicionieri sausiem matiem, neaizmirstiet par serumu vai smidzināmo līdzekli, kurš matiem izveido dabīgai līdzīgu hidrolipīdu kārtu jeb plēvīti. Tā padara matus vieglāk savaldāmus un ieveidojamus.

Svarīgās nianses
Galvenie matu skaistuma noslēpumi rudens, ziemas un agra pavasara sezonai ir vitamīni matiem ar minerālvielām un aminoskābēm, kā arī zivs lietošana uzturā 2-3 reizes nedēļā, atklāj skaistuma konsultante. Negaršo zivis? Ir alternatīva – zivju eļļa! Tā palīdzēs apgādāt ādu ar tik svarīgajām aminoskābēm.

Tāpat talkā nāks intensīvi mitrinošās maskas – lietojiet tās divas reizes nedēļā. Savukārt matu veidošanas produktus izvēlieties ar kopjošu efektu. Neķemmējiet slapjus matus un neejiet gulēt ar slapjiem matiem, bet matu žāvēšanai izvēlieties silta gaisa režīmu un atcerieties par līdzekļiem termoaizsardzībai!

Pamasējiet galvas ādu, arī kakla zonu, lai uzlabotu asinsriti. Ideālais variants ir iemasēt matu augšanas stimulējošus losjonus, to darot ar vieglām kustībām. Un atcerieties – cepures, beretes vai citas galvassegas ir obligātas! Mammai bija taisnība – ziemā cepure ir obligāts aksesuārs!

Matu pūkošanās
Mitrajā laikā mati mēdz vairāk pūkoties un kļūt grūtāk veidojami. Lai to novērstu, izvēlieties neizskalojamos produktus matiem. Tie lieliski mitrinās un pasargās matus no pūkošanās. Šiem produktiem ir dažādas konsistences – krēmi, serumi, pieniņi, spreji, pat vieglās putas. Viss atkarīgs no gaumes! Atcerieties, ka smalkiem matiem patiks vieglāki produkti (spreji, serumi), bet biezākiem matiem krēmi un pieniņi.

Kategorijas