Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veiksmīga sadarbība

Mārīte Dzene

2009. gada 22. septembris 07:40

2292

Tēva un dēla tandēms ir stabils

SIA “Vireši” ziemāju sēja vēl nav pabeigta, jo lietus mālaino augsni padarījis pārāk smagu.  Pagājušajā piektdienā sēju turpināja SIA “ZZK Agro” vadītājs Zigurds Kalniņš, lai ziemāji  tiktu  iesēti apmēram 120 hektāros. “Virešu” valdes loceklis Ivars Kalniņš norāda, ka tas ir apmēram tikpat, cik bija iepriekš.

Nodrošina lauksaimniecības pakalpojumus
I.Kalniņa dēls Zigurds izveidoja savu lauksaimniecības pakalpojumu firmu. Tai bija iespēja  saņemt finansējumu jaunas tehnikas iegādei, lai paplašinātu pakalpojumus. Eiropas Reģionālā attīstības fonda nosacījumi nepieļāva finansiālu atbalstu sniegt ražojošam uzņēmumam – tādam kā SIA “Vireši”, kur tiek audzēti graudi un iegūts piens. Nu jau vairākus gadus sabiedrība izmanto SIA “ZZK Agro” pakalpojumus. “Tas ir savstarpēji izdevīgi. Tiesa, bija paredzēts pakalpojumus sniegt vairāk, taču tagad lielākais pasūtītājs ir SIA “Vireši”. Pārējiem nav tik lielu platību,” norāda Z.Kalniņš. Kombinētā sējmašīna var graudus sēt arumā, tāpēc nav vajadzības kultivēt augsni. Arī zemnieki dod priekšroku šim pakalpojumam.

Pakalpojumu cenas nepalielina

Z.Kalniņš atzīst, ka pakalpojumus sniedz no agra pavasara, kad nokusis sniegs, līdz dienai, kad tas atkal uzsnieg. Lai gan jūtama krīzes ietekme, pieprasījums pēc pakalpojumiem gandrīz nav mazinājies. “Visvairāk pieprasīti ir sējas pakalpojumi. Kombinētā sējmašīna dara divus darbus uzreiz, turklāt nodrošina labāku ražu. Tiek pļautas zālāju platības, kuras jākopj, lai saņemtu Eiropas maksājumus, kā arī aparta zeme,” saka Z.Kalniņš. Viņš strādā ne tikai Virešu, bet arī Gaujienas, Trapenes pagastā un Valkas novada Grundzāles pagastā. Tiesa, maksa par pakalpojumiem dažkārt kavējas, tomēr lauku saimnieki cenšas nepalikt parādā. “Cenas par pakalpojumiem ir tādas pašas kā pērn, pastāvīgajiem klientiem tās ir pat nedaudz zemākas,” precizē Z.Kalniņš. Viņš atzīst, ka zaudējumus necieš. Nopelna arī kredīta, kas tika ņemts tehnikas iegādei, un procentu nomaksai.

Saskata perspektīvu lauksaimniecībā

I.Kalniņš secina, ka šogad graudu raža ir normāla. Tiesa, tieši labākos laukus Gaujienas pusē nopostīja krusa. “Graudus izmanto lopbarībai. Protams, ir sāpīgi, ka par pienu maksā maz. Vasarā saražojam lopbarību, tas nozīmē - saliekam naudu skābbarības bedrēs un siena šķūnī, lai ziemā, izbarojot to lopiem, saņemtu naudu atpakaļ. Ar graudiem ir līdzīgi – iesēj, nopļauj un pārdod. Šogad graudu iepirkuma cena ir maza, bet maize veikalā tāpēc nekļūst lētāka. Toties zemnieku tiešajā tirdzniecībā pārdotais piens ir lētāks,” spriež I.Kalniņš.
Viņš atzīst, ka 100 litrus piena nav grūti pārdot tiešajā tirdzniecībā. Turpretim vairāk nekā tonnu piena, ko pāris dienās izslauc SIA “Vireši” fermā, ir jāpārdod pārstrādei. To ved uz SIA “Rankas piens” un “Valmieras piens”.
I.Kalniņš saka, ka labāk ir pārdot diviem pārstrādātājiem – var saglabāt iespējami augstu piena iepirkuma cenu. Viņš uzskata, ka zemniekiem ir jāveido savs piena pārstrādes uzņēmums, jo tagad starpnieku ir par daudz. “Pamazām cilvēki saprot, ka uzturā ir jālieto vietējie produkti. Tāpēc uzskatu, ka lauksaimnieciskā ražošana būs vajadzīga arī turpmāk. Turklāt mums vajadzētu atrast savu nišu lielajā Krievijas tirgū,” uzsver I.Kalniņš

Kategorijas