Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Deputāti uzklausīs informāciju par Latvijas atbildīgo dienestu gatavību koronavīrusa izplatībai

Leta

2020. gada 28. janvāris 09:06

83

Šodien notiks Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēde, kurā deputāti iepazīsies ar informāciju par Latvijas atbildīgo dienestu gatavību iespējamai koronavīrusa izplatībai ārpus Ķīnas.


Nav ieviesti ierobežojumi uz pasta sūtījumiem vai tirdzniecību

Uz sēdi aicināti Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Slimību profilakses kontroles centra (SPKC), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Ārlietu ministrijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Infektoloģijas centra, kā arī lidostas "Rīga" pārstāvji.

Patlaban Pasaules Veselības organizācija (PVO) un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) nav noteikuši konkrētus ierobežojumus attiecībā uz ceļošanu. Vienlaikus arī nav ieviesti ierobežojumi uz pasta sūtījumiem vai tirdzniecību. SPKC pārstāve skaidroja, ka Latvija pieturās pie abu organizāciju rekomendācijām.


Līdzīgi kā ar gripu

SPKC pašlaik notiek pastiprināta vīrusa izplatības uzraudzība un pastāvīgi tiek sekots līdzi organizāciju ieteikumiem. Ņemot vērā vīrusa simptomu līdzības ar gripu, SPKC īpaši mudina iedzīvotājus vakcinēties.

Arāja informēja, ka koronavīruss lielākoties tiek konstatēts vieglā formā. Līdzīgi kā ar gripu, pacienti mirst no blakus slimībām, piemēram, elpceļu infekcijām, cukura diabēta, hroniskas nieru un aknu saslimšanas - primārā riska grupa ir cilvēki vecumā no 53 līdz 89 gadiem, klāstīja centra pārstāve.

Pēc SPKC informācijas, koronavīruss nav tik bīstams kā tam radniecīgais SARS, kas 2002. un 2003.gadā prasīja 349 cilvēku dzīvības kontinentālajā Ķīnā un vēl 299 - Honkongā.


2014 vīrusa saslimšanas gadījumi

PVO apkopotā informācija par vakardienu liecina, ka pašlaik ir konstatēti 2014 vīrusa saslimšanas gadījumi. 1985 no tiem noteikti Ķīnā. Reģiona robežās arī Japāna, Koreja, Vjetnama, Malaizija, Singapūra, Nepāla un Taizeme ziņojušas par saslimušajiem. Patlaban Eiropā par koronavīrusu ziņojusi tikai Francija, kur konstatēti trīs gadījumi. Savukārt ASV atklāti divi vīrusa gadījumi.

Gandrīz visos gadījumos pacienti inficējušies pēc ceļojuma uz Uhaņu.

Kategorijas