Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kur rast finansējumu studijām?

Loreta Jargane

2020. gada 30. janvāris 06:34

77

No 20. janvāra sākusies pieteikšanās studentu kredītiem, kas tiek nodrošināti ar valsts galvojumu. Studentiem, kuri mācās klātienes vai neklātienes programmās, ir iespēja pieteikties studiju kredītam, kas paredzēts mācību maksas segšanai, savukārt klātienes studentiem ir iespēja pieteikties arī studējošā kredītam, kas paredzēts ikdienas tēriņiem.

Vajag rūpīgi pārdomāt


Saiva Keisele, ir studiju kredīts mācību maksas segšanai:

“Pirms studiju uzsākšanas zināju, ka ņemšu kredītu mācībām ar valsts galvojumu.  Man ir studiju kredīts, kas sniedz atbalstu mācību maksas segšanai. Sākumā šķita, ka tas atvieglos manu dzīvi, taču pēcāk domāju, ka varbūt nevajadzēja kredītu ņemt, jo kredīta kopējā summa ir liela – 5000 eiro.
Kredītam var pieteikties tad, kad esi parakstījis līgumu ar augstskolu. Taču studiju maksa tiek segta vien pēc četriem mēnešiem. Tādēļ tik un tā tev pašam par studijām jāmaksā četrus mēnešus, līdz ar to nesapratu jēgu šim studiju kredītam. Studiju maksas tiešām ir augstas. Kredītam pieteicos, jo šķita, ka nevarēšu pati samaksāt par studijām. Kad sapratu, ka finanses ļauj, tad jau bija par vēlu.
Kredīts ir liels lēmums. Jāizvērtē, varbūt ir iespējas, kad var “pievilkt jostu” un mācību maksu samaksāt pats, atsakoties no liekākiem izdevumiem. Nezinu, vai ir tā vērts maksāt kredītu un pārmaksāt. Man kredīts jāatmaksā piecu gadu laikā. Ir studenti, kuri to ņem uz 10, 15 gadiem un maksā it kā mazus procentus, taču tas “velkas” ļoti ilgi. Tādēļ es noteikti ieteiktu šādu lēmumu  kārtīgi pārdomāt un apspriest ar vecākiem, nevis tikai ņemt un grābt.”

Vītolu fonds ir nozīmīgs atbalsts

Kristīne Irtiševa, pieteikusies Vītolu fonda stipendijai:

“Pirms studiju uzsākšanas sākotnēji meklēju opcijas, kur es varētu studēt budžetā. Iestājos ķīmijas tehnologos Rīgas Tehniskajā universitātē, tur bija 62 budžeta vietas. Tā kā budžets bija nodrošināts, Vītolu fonda stipendija bija labs papildinājums, lai maksātu par kopmītnēm, ēšanu un biļeti braucienam uz mājām. Iesaku nebaidīties un ikvienam pieteikties šai iespējai. Vītolu fonds no neaizskaramā kapitāla investē naudu topošajiem studentiem, viņus motivējot un atbalstot, palīdzot izglītoties. Arī mana māsa ir ieguvusi Vītolu fonda stipendiju, es ieguvu Jāņa Neiburga un Natālijas Ritters - Neiburgs stipendiju. Lai šo stipendiju iegūtu, vissvarīgākā ir motivācijas vēstule. Studentiem finansējums studiju laikā ir katru mēnesi, izņemot jūliju un augustu. Es saņēmu 190 eiro mēnesī. Apakšnoteikumi paredz to - ja students ir iestājies augstskolā un saņem šo stipendiju, bet nepabeidz studijas, tad šī nauda ir jāatgriež. Ja esi pabeidzis pirmos trīs kursus un paliek ceturtais, kuru nepabeidz, bet naudu saņēmi, tad šie mēneši būs jāatmaksā.
Esmu arī dzirdējusi - pat, ja studentiem vidējā atzīme neatbilst minimumam (7,5 balles) stipendijas iegūšanai, bet viņi vēlas mācīties noteiktajā virzienā un ir mērķis, vēlme studēt un objektīvi iemesli, kāpēc vidējā atzīme nebija tik augsta, tad Vītolu fonds izvērtē arī to un tik un tā piešķir stipendiju. Tātad iespējas ir.
Kredīts paliek kredīts, tas ir jāatmaksā, bet Vītolu fonds tevi motivē, tu pelni naudu par to, ka mācies. Vītolu fonds noteikti ir labs atbalsts un palīdzības punkts studentiem, tādēļ aicinu ikvienu studentu nebaidīties un izmēģināt arī šo iespēju.”



◆ “SEB banka” ir vienīgā banka Latvijā, kas nodrošina studentiem aizdevumus
ar valsts galvojumu. 

◆ Šogad pieteikties kredītam var līdz 10. martam.

◆ 2019. gadā SEB banka studentiem piešķīrusi 1469 aizdevumus ar valsts galvojumu 9,4 miljonu eiro apmērā. No tiem 83% ir studiju kredīti (studiju maksas segšanai), bet 17% - studējošā kredīti (ikdienas tēriņiem). 

◆ 2019. gadā vidējā studiju kredīta summa bija 6200 eiro, bet studējošā kredītam - nedaudz vairāk par 7000 eiro.

◆ Vītolu fonds piešķirt stipendijas vidusskolu absolventiem no lauku rajoniem, kuriem ģimenes materiālie apstākļi neļauj turpināt mācības augstskolās.Avoti: SEB banka  un Vītolu fonds

Kategorijas