Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 31. janvāris 00:00

3

Filejas ar sēnēm un sieruSastāvdaļas
◆ 500 gramu cāļa krūtiņas filejas,
◆ 300 gramu sēņu,
◆ 150 gramu siera,
◆ 4 ēdamkarotes majonēzes
vai skābā krējuma,
◆ 1 sīpols,
◆ augu eļļa,
◆ sāls un citas garšvielas –
pēc izvēles.
Sātīgs, gards un viegli pagatavojams ēdiens, kas varētu būt piemērots arī svētdienīgākām pusdienām vai vakariņām. Te varam izmantot jebkuras - gan šampinjonus, gan meža veltes - kā svaigās, tā arī saldētās sēnes.
Sīpolu nomizoju. Šampinjonus un sīpolu sagriezu un pannā nelielā augu eļļas daudzumā cepu gatavus, beigās pievienojot arī sāli.
Cāļa krūtiņas filejas noskaloju, apsusināju papīra dvielī un sagriezu vēlamajos gabalos. Tos ar gaļas āmuriņu vēl arī izdauzīju no abām pusēm, tad uzkaisīju sāli un garš­vielas putnu gaļai.
Veidni ietaukoju un izkārtoju tajā filejas. Tās pārsmērēju ar majonēzi un pa virsu izliku saceptās sēnes ar sīpoliem. Visu pārkaisīju ar sarīvētu sieru. Liku veidni līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cepu līdz ēdiena gatavībai – vismaz 20 minūtes.
Rupjmaizes grauzdiņu salātiSastāvdaļas
◆ 4 rupjmaizes šķēles,
◆ 2 tomāti,
◆ 100 gramu redīsu,
◆ 100 gramu lapu salātu,
◆ 2 ķiploka daiviņas,
◆ 6 ēdamkarotes eļļas,
◆ 4 ēdamkarotes etiķa (vai mazāk),
◆ 1 tējkarote asu sinepju,
◆ sāls, cukurs, pipari,
◆ eļļa cepšanai.Sātīgi un ļoti gardi salātiņi. Maizes šķēles sagriezu kubiņos un sakarsētā eļļā uz pannas apmaisot apcepu. Noskaloju un apsusināju nepieciešamos dārzeņus. Redīsus sagriezu plānās ripiņās, tomātus – daiviņās, bet salātlapas saplucināju. Visus produktus liku traukā un pārlēju ar mērci, ko pagatavoju, etiķi sajaucot ar sinepēm, eļļu, sāli, cukuru, pipariem un spiedē sasmalcinātiem ķiplokiem.
Sātīgie pupiņu un jūras kāpostu salātiSastāvdaļas
◆ 1 glāze jeb kārba konservētu sarkano pupiņu,
◆ 100 gramu marinētu jūras kāpostu,
◆ 100 gramu Korejas burkānu,
◆ 2 ķiploka daiviņas,
◆ malti melnie pipari, sāls,
◆ 2 ēdamkarotes augu eļļas.Šādu salātu pagatavošanai vajadzēja pavisam maz laika, toties – kāds rezultāts! Te nekas nav ne jāapcep, ne jāvāra, jo izmantojamas jau gatavas izejvielas, bet ēdiens ir gan sātīgs un labi garšo, gan arī kārdinoši izskatās uz galda.
Konservētajām pupiņām nolēju šķidrumu, tās noskaloju aukstā novārītā ūdenī un notecināju. Bļodā tās samaisīju ar atlikušo pusi no citu salātu gatavošanai iegādātā jūras kāpostu iepakojuma satura un mazliet sīkāk sagrieztiem Korejas burkāniem. Ja vēlaties maigākus salātus, ķiplokus varat pat neizmantot, jo Korejas burkānu sastāvā tie jau ir, arī citas garšvielas tur ir bagātīgi pievienotas, tādēļ arī ar sāls kaisīšanu jāuzmanās. Ja nu gribam baudīt asāku ēdienu, ķiploki jānotīra un jāsasmalcina spiedē, tie jāsamaisa ar augu eļļu un jāpiejauc pārējām sastāvdaļām.
Saldā bumbieru un ābolu
siera kūkaSastāvdaļas
◆ 250 gramu siera “Ricotta”,
◆ 200 gramu biezpiena “Ricotta”,
◆ viena 180 gramu paciņa pilnpiena biezpiena (tas - 250 gramu siera “Mascarpone” vietā),
◆ 4 olas,
◆ mazliet vairāk par
ēdamkaroti mannas,
◆ 2 bumbieri,
◆ 2 āboli.Droši vien esat ievērojuši, ka bieži, lai pagatavotu kādu saldāku ēdienu, izmantoju biezpienu. Esmu iecienījusi “Ricottu” un, ejot uz veikalu, šad tad to iegādājos – ja nu atkal gadīsies kāda recepte, kuru vēlēšos izmēģināt, tad tas lieti noderēs. Nu biju nopirkusi arī “Ricottas” siera iepakojumu. Un atradu arī kādu ideju, kur to varētu pielietot. Tiesa gan, tad vēl būtu vajadzīgs arī siers “Mascarpone” – abi sieri uz pusēm. Tā gan man nebija pa rokai, bet kāds sacepums taču jāpagatavo!
   Saputoju gaisīgās putās olas ar cukuru – bēru pa karotei uz olu, kopā 4 ēdamkarotes, arī vaniļas cukuru garšai piekaisīju. Kārtīgi iemaisīju gan sieru, gan biezpienu un pievienoju mannu – nedaudz vairāk par receptē norādīto vienu ēdamkaroti, jo biezpiena masas bija vairāk.
   Nomizoju, izņēmu serdes un sagriezu gabaliņos bumbierus un ābolus, mīkstumu apjaucu ar citrona sulu, lai nebrūnē.
   Veidni ar nepiedegošo pārklājumu pavisam nedaudz ietaukoju ar augu eļļu, izkārtoju tajā sagrieztos augļus un pārlēju ar biezpiena masu. Liku cepties līdz 170 – 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī līdz gatavībai – minūtes 40 vismaz. Gatavo kūku atdzesēju un apvērsu, lai augļi ir virspusē. Tad to varam baudīt vai vēl papildināt ar svaigām ogām vai ogu mērci.

Kategorijas