Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Laiks diedzēt un ēst dīgstus

Sandra Apine

2020. gada 31. janvāris 00:00

105

Ziemai neraksturīgais laiks paātrina pavasara gaidīšanu un tam raksturīgos procesus. Viens no tiem ir vajadzība pēc vitamīniem, un te nav jāskrien uz aptieku: to var iekārtot pats sev uz palodzes, jo viskoncentrētākajā veidā vitamīni mājo sēkliņu un graudu dīgstos.
Tā kā pati sen neesmu diedzējusi, ieskatījos, ko par diedzēšanu vēsta YouTube. Uztura blogere Ilva Bekmane norāda diedzēšanas priekšrocības: tas ir pašam savs, viegli kopjams dārziņš uz palodzes; dīgsti satur uz pusi vairāk vitamīnu nekā dārzeņi un stimulē gremošanu; pašizaudzēti dīgsti ir izdevīgi, jo no dažām ēdamkarotēm sēkliņu izaugs pamatīga dīgstu raža, kuru varēs ēst neskaitāmas dienas.
 
Ko diedzēt?
• Graudus – miežus, rudzus, kviešus, auzas, griķus;
• Pākšaugus – Ķīnas pupiņas, dzeltenos un turku zirņus, lēcas;
• Sēkliņas – lucernu, bietes, sinepes, kressalātus, saulespuķes, redīsus, rutkus, sīpolus, brokoļus, kāpostus u.c.
Visvieglāk var izdiedzēt redīsu sēkliņas, kviešu graudus un Ķīnas pupiņas. Ja nav pieredzes, speciālisti iesaka sākt tieši ar šīm pieticīgākajām, kas sadīgst divu līdz trīs dienu laikā.

Kā diedzēt?
• Sēklas var diedzēt ar bieza papīra dvieļa vai marles palīdzību. Pa nakti tās iemērc siltā ūdenī, no rīta uz šķīvja izklāj mitru papīra dvieli, to vienmērīgi pārkaisa ar sēklām un visu pārklāj ar vēl vienu mitra dvieļa kārtu. Papīra dvielis jāmitrina, kad tas kļūst sauss - aptuveni vienu reizi dienā. Dīgsti parādīsies pēc dažām dienām.
• Otrs variants ir sēklas diedzēt burkā. Pirmajā dienā sēklas uz astoņām stundām atstāj mirkt ūdenī. Pēc tam ūdens jānolej un burkai jāuzklāj marle. Divreiz dienā sēklas jānoskalo ar ūdeni un, kad ūdens notecējis, burkai atkal jāuzklāj marle. Aktīvie diedzētāji ir atraduši arī speciālus diedzēšanas traukus, kas esot daudz efektīvāk.
• Dīgstošas sēklas nedrīkst novietot tiešos saules staros vai pie radiatoriem - tad tās iekalst. Savukārt izdīgušas sēklas un graudi jāglabā ledusskapī – aukstums apstādina augšanas procesu un tos droši var uzglabāt pat četras dienas.
Kā lietot?
• Pievienot salātiem (zaļo lapu, burkānu, biešu, u. c.) vai izmantot vienus pašus kā dekoratīvus salātus pie pamatēdiena; sautētiem dārzeņiem; zupām;
• pārkaisīt sviestmaizēm;
• pievienot brokastu jogurtam, biezpienam;
• no garākiem asniem var spiest sulas, pievienojot tās augļu un dārzeņu sulu smūtijiem.


Kategorijas