Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Velosipēdistiem bieži nav apliecības

Sandra Apine

2020. gada 3. februāris 10:52

107

Valsts policijas rīkotajos profilaktiskajos pasākumos Alūksnes un Apes novados, kur uzmanību īpaši pievērš mazaizsargāto satiksmes dalībnieku – gājēju un velosipēdistu – drošībai, policijas darbinieki saskaras ar situācijām, ka velosipēdu vadītājiem nav ne tikai likumā paredzētu gaismu atstarojošo vestu, bet arī šī transportlīdzekļa vadīšanu apliecinoša dokumenta.

Eksāmens ar 10 jautājumiem
Velosipēdu vadītājiem nācās “likt aiz auss”, ka viņiem, tāpat kā autovadītājiem, nepieciešams atbilstošs dokuments, kā arī jāatgādina šā dokumenta iegūšanas kārtība. Policisti secināja, ka to būtu lietderīgi atgādināt arī citiem. Īpaši tādēļ, ka sezona, kad var pārvietoties ar šo braucamlīdzekli, joprojām turpinās.
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Alūksnes iecirkņa Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas satiksmes uzraudzības rotas vecākais inspektors Aleksandrs Fins atgādina, ka velosipēdista apliecību var iegūt no 10 gadu vecuma, nokārtojot ceļu satiksmes noteikumu un satiksmes drošības eksāmenu jeb testu. “Eksāmenā ir 10 jautājumi, uz kuriem jāatbild 10 minūšu laikā. Eksāmens ir nokārtots, ja pareizi atbildēts uz vismaz astoņiem jautājumiem,” stāsta A. Fins. Viņš norāda, ka mūsdienās velosipēda vadītāja apliecības dizains ir labi nostrādāts, tā līdzinās transportlīdzekļa vadītāja apliecībai. Protams, ja ir jau iegūta kāda no transportlīdzekļu vadītāja kategorijām, drīkst vadīt arī velosipēdu – šajā gadījumā  velosipēda vadītāja apliecība papildus netiek izsniegta.

Izsniedz par brīvu
Inspektors uzsver, ka pret šo likuma normu vajadzētu attiekties tikpat nopietni kā pret citu kategoriju apliecinošas dokumentācijas iegūšanu. “Velosipēdista apliecība ir dokuments, kas apliecina, ka braucējs zina, ko viņš uz ceļa dara, un viņš var zināmā mērā garantēt to, ka pats būs drošībā un neradīs apdraudošas situācijas citiem satiksmes dalībniekiem,” saka A. Fins.
Velosipēdista vadītāja eksāmenam skolas vai iestādes var pieteikt izbraukuma eksāmenu, savukārt individuālā kārtā (pa vienam) pieteikšanās eksāmenam iespējama kādā no Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) klientu apkalpošanas centriem. Mums tuvākais ir Alūksnē, Rūpniecības ielā 3. Eksāmena kārtošana un velosipēda vadītāja apliecības izsniegšana ir par brīvu.

Kategorijas