Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 7. februāris 00:00

5

Cūkgaļas sautējums ar dārzeņiem un sēnēm
Sastāvdaļas• 600 – 800 gramu cūkgaļas,
• 400 gramu sēņu,
• 400 gramu kartupeļu,
• 1 – 2 burkāni,
• 1 - 2 sīpoli,
• 2 saldie pipari,
• 2 tomāti,
• 1 glāze tomātu sulas,
• 2 seleriju kāti,
• augu eļļa,
• 2 lauru lapas,
• 4 ķiploka daiviņas,
• 1 asais pipariņš,
• pētersīļu un diļļu zaļumi,
• sāls, malti melnie pipari un 2 smaržīgo piparu graudiņi.
Ja vien ir vairāk laika, sātīgai brīvdienu maltītei iesaku pagatavot šādu burvīgu sautējumu. Sastāvdaļu klāstu, protams, varat arī mainīt pēc iespējām un izmantot tās izejvielas un tādās proporcijās, kā pašiem patīk. Šoreiz šo garšīgo ēdienu pagatavoju tā, lai paliek arī nākamajai dienai.
Cūkgaļas mīkstumu sagriezu nelielos gabaliņos. Dziļajā pannā ielēju mazliet eļļas un apcepu tajā gaļu, līdz tā apbrūninājās. Citā pannā nelielā augu eļļas daudzumā apcepu pusgredzenos sagrieztus sīpolus un burkānu gabaliņus. Tad tos pievienoju gaļai, pacepu vēl dažas minūtes un pieliku nelielos gabaliņos sagrieztas kātu selerijas un savā sulā konservētos šampinjonus no burciņas. Visu cepu minūtes septiņas.
Kartupeļus nomizoju un sagriezu palielos gabalos. Tā kā sastāvdaļu jau bija daudz un paredzams pievienot vēl, tālākajai gatavošanai ņēmu lielo katlu. Tajā pārliku dziļās pannas saturu un piejaucu tur arī kartupeļus. Visu pārlēju ar tomātu sulu, kas atšķaidīta apmēram litrā vārīta ūdens, un uzvārīju. Tad pieliku arī lauru lapas un smaržīgo piparu graudiņus. Sautēju zem vāka minūtes desmit.
Saldos piparus atbrīvoju no sēkliņām un sagriezu strēmelītēs, bet tomātus – daiviņās. Arī tos pievienoju dārzeņiem un gaļai. Piekaisīju sāli un piparus pēc garšas un sautēju atkal, līdz gaļa un kartupeļi gatavi.
Aso pipariņu bez sēkliņām, notīrītus ķiplokus un zaļumus sīki sagriezu un pievienoju jau gatavajam ēdienam. Katlu no uguns noņēmu un zem vāka atstāju sautējumu vēl minūtes 20 “ievilkties”. Ēdot to vēl varam papildināt ar skābo krējumu.
Makaronu salāti ar ceptiem ķirbjiemSastāvdaļas
• 250 gramu ķirbja,
• 150 gramu makaronu,
• lapu salāti,
• 1 sarkanais sīpols,
• 2 tomāti,
• olīveļļa vai cita, kaltēts baziliks, pipari un sāls garšai.Makaronus izvārīju pēc norādījumiem uz iepakojuma. Mazliet saminstinājos: ko tad es īsti gatavoju - makaronus vai pastu, pie kuras nosaukuma tā arī nevaru pierast? Meklēju vārdnīcā, tur atradu, ka makaroni ir pārtikas produkts, ko gatavo no neraudzētas, parasti kviešu miltu, mīklas, izveidojot to stieples, caurules formā un izkaltējot, bet pasta - dažādi makaronu izstrādājumi, kā arī ēdiens, kas gatavots no kāda makaronu veida. Tātad laikam vārīju tomēr makaronus, bet pasta ir pati maltīte, kas pagatavota no makaroniem... Salāti izskatīsies greznāki, ja izmantosim kādus figūrveida izstrādājumus (šoreiz mājās atradās “gliemezīši”). Tos nokāsu un samaisīju ar pāris ēdamkarotēm eļļas.
Ķirbja šķēli nomizoju un sagriezu stienīšos, tos samaisīju ar sāli, pipariem, kaltēto baziliku un eļļu. Pēc tam ķirbjus pannā apcepu, līdz tie mīksti.
Sīpolu nomizoju un sagriezu pusgredzenos. Arī tomātus sagriezu vēlamajos gabaliņos. Lapu salātus noskaloju, apsusināju un ar rokām saplucināju.
Izvārītos makaronus samaisīju ar apceptajiem ķirbjiem, sīpoliem un tomātiem, visbeidzot pievienoju arī lapu salātus. Ļoti garšīgi salātiņi, arī krietni veselīgāki par tiem, ko gatavojam, izmantojot trekno majonēzi. Bet ķirbju nīdēji šo apcepto saulaino ogu ēdiena sastāvā pat nepamanīs...
Ābolu cepumiņiSastāvdaļas
• 120 gramu sviesta,
• 8 ēdamkarotes cukura,
• vaniļas cukurs garšai,
• 2 olas,
• šķipsniņa sāls,
• 300 gramu miltu,
• 3 – 4 āboli,
• 2 tējkarotes cepamā pulvera.
Ja pie karstas tējas vai kafijas krūzes vēlamies panašķēties ar gardiem cepumiņiem, tos varam pagatavot paši. Mīkstu sviestu liku bļodā, pievienoju olas, cukuru, vaniļas cukuru, sāli un putoju, līdz cukurs izšķīdis. Pievienoju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un samaisīju. Visbeidzot piejaucu nomizotus un nelielos kubiņos sagrieztus ābolus.
Ar ēdamkaroti liku mīklas piciņas uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, viegli saplacināju tos, lai veidojas cepumiņi. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 20, līdz tie zeltaini. Atdzesētus pārkaisīju ar pūdercukuru.
Saldās kakao gliemežvāciņu
un riekstu bumbiņas
Sastāvdaļas
• 180 gramu vārītā iebiezinātā piena ar cukuru,
• 90 gramu sauso kakao brokastu “Gliemežvāciņi”,
• nepilna pusglāze valriekstu kodolu,
• pūdercukurs.Kārbiņā vēl bija atlicis neizlietots vārītais iebiezinātais piens ar cukuru, tādēļ to izmantoju šāda salda našķa pagatavošanai.
Valriekstus sadrupināju. Saldās brūnās pārslas iebēru bļodā un piemaisīju riekstus, pievienoju iebiezināto pienu un uzmanīgi samaisīju. No masas veidoju “spurainas” bumbiņas, liku uz šķīvja un ievietoju ledusskapī uz vairākām stundām. Pēc tam pārkaisīju pūdercukuru.

Kategorijas