Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kr. Barona 5 un 5a ēkas


Eduarda Vāla sievas Annas Vālas atmiņas, pierakstītas 1986. gadā.

Par piedalīšanos Latvijas Neatkarības karā Eduardam Vālam piešķirts zemes gabals Kr. Barona ielā 5. 1932. gadā Vāls apprecējies un sācis būvēt savu māju. 1932. gadā jau sākuši dzīvot nepabeigtā. Līdz galam izbūvētas tikai divas telpas otrajā stāvā. Pirmais stāvs atvēlēts galdniecībai. Galdniecība bijusi Vālu ģimenes galvenais peļņas avots. Ēkai siltummūrus mūrējuši meistari no Rīgas, bet ļoti nekvalitatīvi un nepareizi, jo pirmajā ziemā ļoti saluši. Nākošajā gadā mūrējuši Tīlāni no Alsviķiem un tā viss stāv vēl šodien.


Ilustrētā Tehnika. Motors un sports, Nr.11 (01.11.1937) par Vāla galdniecību vēsta: “Ed. Vāles mēbeļu galdniecība Alūksnē, dib. 1933. g. Plašo uzņēmumu vada Vāls, kuram jau 15 gadu ilga prakse. Firma nostādīta pēc jaunākām techniskām prasībām ar modernākām mašīnām. Darbojas biezumēvelmašīna, taisnā ēvelmašīna, frēzmašīna, urbjmašīna un apaļzāģi. Izgatavo visas modernās mēbeles, kā arī būvniecības piederumus, ko apstrādā ar mašīnām, kas iegādātas pazīstamajā Bibergera firmā un ar saviem ražojumiem apgādā Alūksnes, Gulbenes un Lejasciema novadus. Pasūtījumi ienāk arī no lielākiem attālumiem.”

Darbnīcas ēku Kr. Barona 5a pabeiguši tikai 1940. gada rudenī, kad jau bijusi padomju valdība. A. Vāla centusies atrunāt, ka ēku nevajadzētu tālāk būvēt, tāpat krievi noņems, bet Eduards atbildējis, ka gan jau kādam tā ēka noderēšot. 1940. gadā ne darbnīca, ne māja neesot nacionalizēta, ja kaut kāds viņu radinieks esot bijis lielākā amatā krievu armijā. Ēka būvēta speciāli darbnīcas vajadzībām (ne dzīvošanai, kā to tagad izmanto). Bijis ierīkots arī pacēlājs (tagad teiktu kravas lifts) ar roku darbināms, no pagraba līdz bēniņiem. Apsildīšanai ierīkotas krāsnis, kas kurināmas ar zāģu un ēveļu skaidām. Darbnīcā ierīkota duša strādniekiem, arī atpūtas un pārģērbšanās telpas .”

Kategorijas