Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnieši apeniešus labprāt pieņemtu savā novadā

Līga Vīksna

2020. gada 7. februāris 08:53

623

Alūksnes novada dome janvāra sēdē nolēma atbalstīt apeniešu iniciatīvu administratīvi teritoriālās reformas ietvaros ierosināt atsevišķu Apes novada administratīvās teritorijas vienību vai visa Apes novada apvienošanu ar Alūksnes novadu.
Šāds lēmums pieņemts, izskatot Apes novada iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu, kas Alūksnes novada pašvaldībā tika saņemts 20. janvārī. Iesniegumā apenieši pauduši vēlmi gaidāmās administratīvi teritoriālās reformas ietvaros par Apes pilsētas un Apes novada pievienošanu Alūksnes novadam.


Varētu atjaunot Alūksnes rajonu

Līdz ar šo lēmumu par spēku zaudējušu atzina pērn 8. jūlijā pieņemto Alūksnes novada domes lēmumu, kas arī bija pieņemts, izskatot Apes novada iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu. Tas paredzēja reformas laikā atbalstīt Apes novada pievienošanos Alūksnes novadam, ja viņi to vēlēsies, un atjaunot bijušā Alūksnes rajona administratīvās robežas.


Deputāti, kuri iedzīvotāju vārdā tagad pieņem lēmumus
Skatot šo jautājumu, pagājušajā nedēļā Alūksnes novada domes janvāra sēdē raisījās diskusija. Deputāts Ainars Melders interesējās, uz kāda likuma pamata šādu lēmumu pašvaldība grasās pieņemt, jo tas neesot saskaņā ar Pašvaldību likumu. “Mēs varam atbalstīt apeniešu iniciatīvu, bet ne ar domes lēmumu,” uzskata A. Melders. Alūksnes novada pašvaldības juriste Ilze Kalniņa norāda – tāpat kā pērn vasarā, arī šis ir politisks lēmums no Alūksnes novada pašvaldības puses. “Šādi tiek noformēts domes viedoklis,” viņa saka. Arī pašvaldības Juridiskās nodaļas vadītāja Aiva Egle uzsver – likums „Par pašvaldībām” netiek pārkāpts, ja dome savu viedokli izsaka lēmuma veidā. A. Melders uzskata – ja to skaidro šādi, tad Latvijas Pašvaldību savienībā esošie domju vadītāji var pieņemt dažādus lēmumus un iesniegt Saeimai, piemēram, par to, ka iecerētā reforma nav pareiza. “Manuprāt, Apes novada iedzīvotāji savā pašvaldībā ir ievēlējuši konkrētus deputātus, kuri iedzīvotāju vārdā tagad pieņem lēmumus. Iedzīvotājiem vajag laikus domāt, par ko viņi balso, nevis pēc tam,” sacīja A. Melders, kurš šajā jautājumā vienīgais nobalsoja “pret”.

Apes pagasta iedzīvotāji ir vīlušies

Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers pauda uzskatu, ka Apes pilsētas un Apes pagasta iedzīvotāji ir vīlušies savos deputātos Apes novada domē, tādēļ vēršas Alūksnes novada pašvaldībā pēc palīdzības. “Šis lēmums ir mūsu žests, ka mēs viņus atbalstām,” saka Dz. Adlers.

Kategorijas