Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pilsētā joprojām atrod daudz atkritumus

Loreta Jargane

2020. gada 11. februāris 07:45

637

Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” audzinātāja Sanita Strakša kopā ar bērnudārza audzēkņiem piekopj “Ploging” (pastaigājies un lasi atkritumus) praksi. Viņa vērš uzmanību tam, ka, dodoties pa Uzvaras ielu Alūksnē, līdz pašai Ceļu daļas teritorijai ielas malā joprojām atrodami atkritumi, tāpat piemēsloti krūmi.

Apbēdina cilvēku vienaldzība
Vēl “netīrās” vietas, kas atklātas Alūksnē, plogingojot ar bērniem,  ir iepretim Helēnas ielai 74, kur samesti maisi ar atkritumiem, izveidota izgāztuve. S. Strakša saka: “Ļoti skumji, ka varam tā attiekties pret savu pilsētu. Pat mazie “Sprīdītis” audzēkņi saprot, ka tā darīt nav labi, un viņiem nav jālasa citu cilvēku atkritumi, bet mēs ar audzinātājām to darām. Skumji, ka pat pie privātīpašumiem paveras piemēslotas teritorijas. Tā ir cilvēku vienaldzība. Neviens sētas malas netīrīs, pašam tās arī ir jāsakopj.”
Piemēslotas vietas pilsētā diemžēl joprojām var atrast. “Vecais dzelzceļš nemainās – tur ik pa laikam ir “jāpāriet pāri”, tur ir grava, kur nemainīgi tiek piemēslots. Tāpat Jāņkalniņā, tāpat arī dīķa mala pie Jaunās pils. Tur ir sajūta, ka sētnieku brīžiem nemaz nav. Lasām atkritumus visu laiku, taču konteineri gan vienmēr ir tukši,” norāda S. Strakša.

Jāziņo pašvaldības policijai

Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons atgādina, ka visi atkritumi ir jānovieto tiem paredzētās vietās – konteineros. “Ja atkritumi tiek nomesti zemē, tiek piesārņota vide. Par šādām darbībām persona ir saucama pie administratīvās atbildības,” saka A. Tomsons. Viņš atgādina  - gadījumā, ja konstatē šādas cilvēku darbības, noteikti jāziņo policijai.
“Viens no audzināšanas līdzekļiem ir sabiedrības nosodījums - tāpēc, ja redzam šādas darbības, nevajadzētu klusējot paiet garām, bet gan aizrādīt un ziņot policijai. Taču jāuzsver, ka policijai būs svarīgi tas, lai šīs personas ir atpazīstamas, vislabākajā gadījumā – fotogrāfija, ja “piemēslotājs” tiek pieķerts pie rokas.

Savukārt, ja runājam par privātīpašumiem, par to sakoptību atbild zemes īpašnieks, taču, ja zeme ir piemēslota, neiekļaujas pilsētvidē, arī par to vajag ziņot pašvaldības policijai. Šādās situācijās zemes īpašnieks tiek saukts pie atbildības un aicināts sakopt savu teritoriju,” informē A. Tomsons.
Teksts un foto: Loreta Jargane

Kategorijas