Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Trīs receptes, kas Valentīna dienu padarīs vēl saldāku

Kulinārijas blogere BetijA Kalēja

2020. gada 13. februāris 16:58

62

Neatkarīgi no tā, cik gardus kārumus iespējams nopirkt veikalos, paša gatavoti našķi vienmēr piešķirs īpašu “odziņu”. Tā kā Valentīna diena asociējas ar šokolādi, rozā krāsu un romantisku noskaņu, AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā trīs mīlestības pilnas recepšu idejas, kā pārsteigt savu mīļoto svētkos.

Cake pops jeb Kūka uz kociņa ar šokolādi

Sastāvdaļas:
mīklai (40 gb. cake pops bumbiņām):
    • “Dobeles dzirnavnieka” Mājas kēksa maisījums
    • 110 g augu eļļas, papildu eļļa formas ietaukošanai
    • 300 g krēmsiera
    • 3 ēdamkarotes pūdercukura
    • 150 ml ūdens
    • Kociņi/iesmiņi
šokolādes glazūrai:
    • 400 g šokolādes pēc izvēles
    • Cukura pērlītes dekorēšanai

Gatavošana:
    1) Kēksa pagatavošanai lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kurā iemaisa eļļu un ūdeni. Sastāvdaļas samaisa, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē un atstāj uz 10 minūtēm.
    2) Mīklu ielej ietaukotā veidnē un, atkarībā no veidnes izmēra, gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 25 - 40 min līdz, iedurot kociņu, nav redzama neizcepta mīkla.
    3) Ļauj kēksam atdzist līdz istabas temperatūrai, tad to ar pirkstiem sīki sadrupina, pievieno krēmsieru, pūdercukuru un visu samaisa līdz iegūta cepumu mīklai līdzīga konsistence.
    4) No maisījuma veido nelielas bumbiņas, tās kārto uz šķīvja un liek ledusskapī vismaz uz stundu.
    5) Karsta ūdens peldē izkausē šokolādi, katru kociņu iemērc šokolādē 3mm dziļi un tad iedur kēksa bumbiņā. Bumbiņas liek atpakaļ ledusskapī uz 5 minūtēm.
    6) Uz kociņiem nostiprinātās kēksa bumbiņas pa vienai iemērc šokolādes glazūrā, lieko šokolādi notecina un irbulīšus nostiprina vertikāli. Dekorē ar cukura pērlītēm.





Kārtojums ar maskarpones siera un citronu krēmu

Sastāvdaļas:kēksam:
    • “Dobeles dzirnavnieka” Mājas kēksa maisījums
    • 110 g augu eļļas, papildu eļļa formas ietaukošanai
    • 200 g svaigu vai saldētu aveņu
    • 150 ml ūdens

maskarpones siera krēmam:
    • 500 g maskarpones siers (istabas temperatūrā)
    • 100 g baltā šokolāde
    • 4 olu dzeltenumi
    • 100 g pūdercukura
citronu krēmam:
    • 2 citronu sula
    • 4 olas dzeltenumi
    • 120 g cukura
    • 1 ēdamkarote kartupeļu vai kukurūzas cietes
    • 50 g sviesta

Gatavošana:
    1. Kēksa pagatavošanai lielā bļodā ieber “Dobeles dzirnavnieka” sauso Mājas kēksa maisījumu, kurā iemaisa eļļu un ūdeni. Sastāvdaļas samaisa, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē un atstāj uz 10 minūtēm.
    2. Mīklu ielej ietaukotā veidnē (izmanto lielu veidni, lai biskvīts izceptos plāns) un gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 25 - 35 min līdz, iedurot kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj kēksam atdzist līdz istabas temperatūrai.
    3. Gatavo citronu krēmu. Katliņā liek olu dzeltenumus, citronu sulu, cukuru un cieti. Visu sajauc un liek uz plīts. Maisot karsē, līdz krēms sabiezē un uzmet pirmo burbuli. Pārlej bļodiņā, pārklāj ar pārtikas plēvi, lai tā pieskaras krēma virsmai, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, liek ledusskapī.
    4. Gatavo maskarpones siera krēmu. Lielā bļodā liek olu dzeltenumus un cukuru. Bļodu liek virs katliņa, kurā vārās ūdens, un, karsējot ar putojamo slotiņu, kuļ, līdz cukurs izšķīdis un masa kļuvusi gaisīgāka.
    5. Masu turpina putot ar mikseri, līdz masa dubultojusies, tad atdzesē līdz istabas temperatūrai ( aptuveni 5 minūtes). Pievieno ūdens peldē izkausētu balto šokolādi un maskarpones sieru. Saputo līdz iegūts viendabīgas konsistences krēms.
    6. Gatavo kārtojumu. No atdzisušā biskvīta izgriež apaļus diskus, kuri ietilpst glāzītē. Kārtojumu var likt, kādā secībā vien vēlas, bet vislabāk tas garšos ar 2 biskvīta kārtām, 2 aveņu kārtām, 1 citrona kārtu un 2 vai 3 krēma kārtam. Uzglabā ledusskapī.





Kēkss ar apslēpto sirsniņu un apelsīnu glazūru

Sastāvdaļas:kēksam:
    • 2 iepakojumi “Dobeles dzirnavnieka” Mājas kēksa maisījumu
    • 220 g augu eļļas, papildu eļļa formas ietaukošanai
    • 300 ml ūdens
    • Rozā vai sarkana pārtikas krāsviela

apelsīnu glazūrai:
    • ½ apelsīna sula
    • 150 g pūdercukura


Gatavošana:
    1. Kēksa pagatavošanai lielā bļodā ieber vienu iepakojumu “Dobeles dzirnavnieka” sausā maisījuma, kurā iemaisa 110 g eļļu, 150 ml ūdeni un pārtikas krāsvielu, lai iegūtu pēc iespējas košāku rozā vai sarkanu krāsu. Sastāvdaļas samaisa, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē un atstāj uz 10 minūtēm.
    2. Rozā mīklu ielej ietaukotā kēksa formā un gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 40 min līdz, iedurot kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj kēksam atdzist līdz istabas temperatūrai.
    3. Vēlreiz pagatavo kēksa mīklu no otra mājas kēksa maisījuma iepakojuma, kā 1. solī, taču bez krāsvielas.
    4. Kamēr mīkla atpūšas, rozā kēksu sagriež aptuveni 10 šķēlēs un no katras šķēles, izmantojot cepumu formiņu, izgriež sirsniņu. Tās sarindo vienu aiz otras, lai iegūtu garu sirsniņu rindu (rozā kēksa atgriezumus var izmantot, lai pagatavotu, piemēram, cake pops).
    5. Apmēram 1/6 kēksa mīklas ielej tajā pašā formā, kurā cepās rozā biskvīts (tīrā formā ieklāj cepamo papīru, ietauko formas maliņas), un liek cepties 180°C 6-8min. Uz mirkli kēksa veidni izņem no cepeškrāsns, uzmanīgi centrā ievieto izveidoto sirsniņu rindu un pārlej ar atlikušo mīklu. Kēksu liek atpakaļ krāsnī un turpina cept vēl 25-30min līdz, iedurot kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.
    6. Pagatavo glazūru. Apelsīna sulu sajauc ar pūdercukuru līdz iegūta biezas konsistences glazūra. Ja tā ir par biezu, pievieno vēl sulu. Ja pārāk šķidra, pievieno vēl pūdercukuru. Lai iegūtu intensīvāku glazūras krāsu, tai var pievienot pārtikas krāsvielu.
    7. Atdzisušo kēksu pārlej ar glazūru un pirms pasniegšanas ļauj nedaudz sastingt.

Kategorijas