Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 14. februāris 00:00

3


Neceptā biezpiena kūka ar persiku želejuSastāvdaļas
• 200 gramu cepumu,
• 100 gramu sviesta,
• 400 gramu biezpiena,
kārba iebiezinātā piena ar cukuru,
• 250 mililitru skābā krējuma,
• 20 gramu želatīna,
• kārba konservētu persiku pusīšu.
Šādu kūku Valentīndienas noskaņai varam pagatavot paši, un pēc dažām stundām tā jau ir baudāma.   Želatīnu, paciņu un vēl mazliet no otras arī, uzbriedināju aukstā, novārītā ūdenī. Cepumus ar mīklas rulli sasmalcināju un samaisīju ar izkausētu sviestu. Masu izliku ar dubultu pārtikas plēvīti izklātās divās nelielās veidnēs, labi piespaidīju un uz laiciņu ievietoju tās ledusskapī pamatnes sacietēšanai.
Biezpienu, un atkal izvēlējos “Ricottu”, saputoju ar pusi iebiezinātā piena. Atsevišķi samaisīju skābo krējumu (te varam izvēlēties arī saldo krējumu) ar atlikušo kondensēto pienu. Šo masu pielēju biezpiena masai un saputoju.
Izkausēju mazliet vairāk par pusi uzbriedinātā želatīna un pakāpeniski iemaisīju biezpiena krēmā. To izlīdzināju veidnēs virs cepumu pamatnes un liku atkal ledusskapī, šoreiz uz pāris stundām.
Kad biezpiena masa jau bija sastingusi, sulu no konservētajiem persikiem pārlēju katliņā un tajā sildot izšķīdināju atlikušo uzbriedināto želatīnu. Noņēmu no uguns, atdzesēju un pārlēju ar šo sulu tortītes. Konservētos augļus sagriezu daiviņās un ar tiem izrotāju kūciņas, uzkaisot arī sarkanās odziņas. Ļāvu želejas kārtai ledusskapī sastingt un tad jau vienai tortītei varējām noņemt provi...
Šampanieša želeja ar avenēmŠis gan ir deserts tikai pieaugušajiem. Ja ar to paredzēts priecēt arī bērnus, šampanietis jāaizstāj ar jebkuru sulu. Šādu gardumu iespējams pagatavot arī ziemā, izmantojot saldētās avenes vai citas ogas.
Avenes – vēl atradās un lieliski noderēja dāvinātās gan dārza, gan meža aromātiskās odziņas – atlaidināju. Želatīnu uzbriedināju novārītā aukstā ūdenī. Apelsīnu sulai, ko šoreiz ņēmu no kārbiņas (apmēram 100 mililitru), piemaisīju pūdercukuru. Želatīnu karsējot, taču neuzvārot, izkausēju, pēc tam pielēju sulu un visbeidzot – šampanieti. Visu labi samaisīju.
Ogas izliku sirdsveida formiņās, tās gan iepriekš izklājot ar pārtikas plēvīti, lai vieglāk želeju pēc tam dabūt no tām laukā. Ar sagatavoto šķidrumu pārlēju ogas un ievietoju ledusskapī līdz pilnīgai želejas sastingšanai. Pēc tam to no veidnītēm izņēmu un dekorēju ar putukrējumu.Sastāvdaļas
• apmēram 300 gramu aveņu,
• 1 ēdamkarote pūdercukura vai • 2 ēdamkarotes parastā cukura,
• 100 mililitru ūdens,
• 1 apelsīna sula,
• 1 ēdamkarote ar kaudzi                želatīna,
• 200 – 300 mililitru šampanieša.
Ar biezpiena krēmu pildīti cepti bumbieriSastāvdaļas
• 3 - 4 bumbieri,
• 200 gramu mīksta biezpiena,
• 3 – 4 ēdamkarotes medus,
     apceptas mandeles.
Parasti ierasts mieloties ar cepeškrāsnī ceptiem āboliem, taču tādus bumbierus vēl nebiju baudījusi, tādēļ šī recepte šķita izmēģināšanas vērta. Un – nenožēloju! Bumbierus nomazgāju un pārgriezu uz pusēm. Ar nazi izdobu serdītes un mīkstumu. Sagatavotās pusītes pārsmērēju ar apmēram ēdamkaroti medus. Mandeles jāapcep un jāsasmalcina blenderī, daļu nesadrupinātu vēl atstājot rotājumam.
Biezpienam pievienoju apmēram divas ēdamkarotes medus, sīki sagrieztu augļu mīkstumu un sasmalcinātās mandeles, visu samaisīju viendabīgā krēmveida masā. Ar to piepildīju bumbieru pusītes un izvietoju veidnē, kas izklāta ar cepampapīru. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram pusstundu. Rotājumam – mandeles un šokolādes skaidiņas.
Piparkūku kārtojums
“Divas sirdis”    Sastāvdaļas
    • piparkūkas,
    • saldais krējums,
    • dzērveņu vai brūkleņu
      ievārījums.Piparkūkas reizēm gribas pagrauzt pat vasarā, tādēļ arī jau pēc svētkiem tās iegādājos un nu varēju izmantot gardam desertam. Tas bija ātri un viegli, arī ar sastāvdaļu daudzumu varam improvizēt.
   Ar mīklas rulli piparkūkas saberzu smalkās drupatās. Saldo krējumu saputoju – atkarībā no ievārījuma salduma te varam piekaisīt arī mazliet pūdercukura un vaniļas cukuru garšai. Glāzēs pamīšus kārtoju saberztās piparkūkas, ievārījumu un putukrējumu. Putukrējumu vēl varam papildināt ar mīkstu biezpienu, tādējādi iegūstot biezāku krēmu. Greznošana jau katra gatavotāja ziņā.

Kategorijas