Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes un Apes novados remontēs valsts autoceļu posmus

Sigita Roķe

2020. gada 17. februāris 07:17

715

Šogad Alūksnes un Apes novada iedzīvotāji sagaidīs vairāku ceļu remontus. Tie gan nebūs īpaši apjomīgi, bet daži ceļu posmi savesti kārtībā tiks.
Plānots, ka atsevišķos posmos veiks reģionālā ceļa P19 Vidzemes šoseja – Ape - Igaunijas robeža vienkārtas virsmas apstrādi. Tādas pašas apstrādes tiks veiktas Alūksnes novada teritorijā Alūksnes - Luckas ceļam un Apes novada teritorijā ceļam Vireši - Velēna vietējo autoceļu posmos. Par to “Alūksnes un Malienas Ziņas” informēja “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) pārstāve Ieva Niedra.

Plāno ilgtermiņā
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits tikšanās laikā ar reģionālo mediju pārstāvjiem stāstīja, ka Satiksmes ministrija (SM) kopīgi ar LVC izstrādājusi Latvijas valsts ceļu tīkla stratēģiju līdz 2040. gadam. To izrunās arī ar pašvaldību vadītājiem, plānošanas reģionu pārstāvjiem, Lielo pilsētu asociāciju un citām organizācijām, bet pēc tam sniegs Ministru kabinetā.
“Ja nav šāda ilgtermiņa redzējuma, tad līdzekļus izšķērdējam nesistemātiski. Šai programmai liksim pretī līdzekļus, kas būs pieejami no nākamā Eiropas Savienības plānošanas perioda, līdzekļus no   budžeta finansējuma. Paredzu, ka būs arī finansējums no programmas, ko gatavo Vides un Reģionālās attīstības ministrija - papildu 300 000 eiro ceļu sakārtošanai,” sacīja T. Linkaits.

Privātās partnerības projekts

T. Linkaits atgādināja arī, ka sākts privātās partnerības projekts – Ķekavas apvedceļš. Ja šis projekts būs veiksmīgs, tad arī nākotnē valsts varētu realizēt līdzīgus projektus sadarbībā ar privātiem uzņēmējiem.
Kā būtisku izaicinājumu, īpaši gaidāmās administratīvi teritoriālās reformas kontekstā, ceļu stāvokli tikšanās laikā ar žurnālistiem minēja arī premjers Krišjānis Kariņš. Mobilitāte ir būtiska, lai nokļūtu administratīvajos centros, kur koncentrēsies pakalpojumu sniedzēji, skolas, slimnīcas, kā arī ir lielākas iespējas atrast darbu.

Līdzīgi kā pērn
Šogad autoceļu remontu apjoms valstī būs līdzīgs kā pērn. “Ja skatāmies valsts pasūtījumu apjomu, tad, salīdzinot ar labāko gadu, 2018., kritums ir par 70 miljoniem eiro, bet joprojām pasūtījumi no valsts puses ir un apjomi, salīdzinot ar pērno gadu, nemainās,” skaidroja ministrs T. Linkaits.
Tāpat viņš prognozē, ka siltās ziemas dēļ būs ietaupīta nauda, kas paredzēta ceļu uzturēšanai ziemā. Tā tradicionāli tiek izmantota diviem mērķiem – dubultai virsmas apstrādei grants ceļiem un ceļu atbrīvošanai no putekļiem. 

Kategorijas