Aluksniesiem.lv ARHĪVS

6 paradumi, kas palīdzēs izvairīties no vēdera parazītiem

 

2020. gada 22. februāris 00:00

95

Vēdera parazīti ir tiešām nepatīkama problēma, ar kuru neviens negrib sastapties, tomēr realitātē neviens īsti nav no tiem pasargāts. Vienīgā iespēja, ka sevi pasargāt no nelūgtu apakšīrnieku ieviešanās vēderā ir vairāku profilaktisko pasākumu ievērošanu savā ikdienas rutīnā.




1. Roku mazgāšana

Pati vienkāršākā un efektīvākā procedūra, kas pasargās no vēdera parazītiem, ir rūpīga un regulāra roku mazgāšana. Rokas ir jāmazgā pēc pastaigas, pēc tualetes apmeklējuma, pēc veikala apmeklējuma un būšanas jebkurā sabiedriskā vietā. Rokas jāmazgā arī pirms un pēc maltītes, pēc tam, kad aiztikti dzīvnieki. Roku mazgāšanai jākļūst par dabisku paradumu, ko jau veic automātiski, īpaši nepiedomājot. Šis paradums jau no mazotnes ir jāieaudzina arī bērniem, lai viņi sevi pasargātu ne tikai no parazītiem, bet arī daudzām citām saslimšanām, kas tiek iegūtas apkārtējā vidē ar rokām.



2. Gaļas un zivju termiska apstrāde

Nereti vēdera parazīti un arī citas vēdera saslimšanas tiek iegūti no termiski nepietiekami apstrādātas gaļas un zivīm. Ja gatavošanas procesā netiek ievērotas higiēnas normas, ja jēla gaļa saskaras ar produktiem, kurus lieto neapstrādātus, ja izmanto vienu griešanas dēlīti, nažus, ja gaļu un zivis nepietiekami termiski apstrādā, tad pastāv iespēja inficēties. Tāpēc šajā sakarā vienmēr jāievēro vislielākā piesardzība.

3. Dārzeņu un augļu rūpīga mazgāšana

Parazītus var iegūt arī, lietojot uzturā nemazgātus dārzeņu, augļus, salātus un ogas. Parazīti uz šiem produktiem var nonākt gan no augsnes, gan no cilvēku rokām, kas tos pārvieto, novāc, pārdod. Tāpēc vienmēr visi produkti ir rūpīgi jānomazgā ar siltu ūdeni. It īpaši tie, ko dod ēst bērniem. Tas attiecas arī uz dārzeņiem, augļiem un ogām, ko novāc paši savā dārzā.

4. Regulāra roku nagu kopšana

Atauguši un nekopti nagi ir vēl viena riska zona, no kuras parazīti var nokļūt organismā. Tāpēc nagi regulāri ir jāapgriež un jāiztīra. Ja nēsā garākus nagus, tad to kopšanai var izmantot speciālu nagu birstīti, lai iztīrītu zonu zem nagiem. Īpaši jāseko, lai tīri un sakopti ir bērnu nagi, jo viņi pasauli atklāj caur muti, bieži vien mutē ir ne tikai priekšmeti, bet arī rokas. Kā arī bērni mēdz aiztikt savu dupsi, kas var radīt apburto loku cīņā ar parazītiem, ja tie bērnam jau ir konstatēti. 

5. Mājdzīvnieku attārpošana

Ja mājās ir kaķi un suņi, tad noteikti jārūpējas, lai tie regulāri tiktu attārpoti. Tieši no mājdzīvniekiem visbiežāk arī tiek iegūti vēdera parazīti, tāpēc šis ir ļoti svarīgs profilaktiskais pasākums, kas jāievēro, ja negrib sastapties ar vēdera parazītiem. Par pareizu mājdzīvnieku attārpošanu jākonsultējas ar vetārstu vai veterinārās aptiekas darbinieku.

6. Nedzert no dabīgām ūdenstilpnēm

Iespējams, par šādu piesardzības pasākumu ir dzirdēts mazāk, bet tas ir ļoti būtisks. Nevajadzētu dzert no avotiem, strautiņiem, akām un citām dabīgām ūdenstilpēm, jo nevarat zināt, kāda ir to kvalitāte. Pat tad, ja tas izskatās tīrs un tiek slavēts kā dziedinošs, tas ir ļoti riskanti. Ūdenī var būt zarnu nūjiņas un citas nevēlamas baktērija un vielas, kas var tur nokļūt no gruntsūdeņiem un apkārtējās vides.



Ko darīt, ja parazīti jau iegūti


Vispirms par šo faktu vajadzētu pārliecināties, veicot atbilstošas analīzes. Ja tās apstiprinās tad jāveic medikamentoza terapija, kas iznīcinās parazītus. Visbiežāk parazītu inficēšanās gadījumā tie lietots Helmintox medikaments suspensijas vai tablešu veidā. Helmintox suspensija būs piemērota mazākiem bērniem, bet tabletes var lietot lielāki bērni un pieaugušie. Helmintox devas jāpielāgo cilvēka svaram, kā arī jāatkārto zāļu kurss pēc 2-3 nedēļām, lai izslēgtu atkārtotu inficēšanos. Paralēli medikamentu lietošanai jāveic visi nepieciešamie profilaktiskie pasākumi. Gultasveļa jāmaina bieži un jāmazgā vismaz 60 grādos. Kā arī gultasveļa un apakšveļa jāgludina ar karstu gludekli. Protams, jāievēro ļoti rūpīga roku higiēna. 

Kategorijas