Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzimtās valodas dienas pasākumā piedalās Gaujienas pamatskolas skolniece

Valoda ir cilvēka identitātes pazīme. Valoda ir domāšana, domāšana – sevis apzināšana par personību.


Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolā jau rudenī skolēni, kas vēlējās, izteica sevi radošā darbā „Izstāsti man savu sapni!”, ko rīkoja Latviešu valodas aģentūra. Konkursā piedalījās 4 skolēni – Džeida Ruta Alsvika (6.kl.), Arta Korobova, Alise Lūse, Karīna Zirdziņa (7.kl.).  Par laureāti kļuva Arta Korobova, kas saņēma Latviešu valodas aģentūras uzaicinājumu piedalīties dzimtās valodas dienas pasākumā Rīgā Latviešu biedrības namā.

 21.februārī kopā ar Artu un meitenes vecvecākiem devāmies uz Rīgu.  Svinīgo pasākumu atklāja Latviešu valodas aģentūras direktors Jānis Valdmanis, uzsverot, ka ikvienam cilvēkam ir svarīgas divas lietas dzīvē – saknes un spārni. Saknes, kas tevi notur pie dzimtās zemes un valodas, bet spārni ļauj pacelties sev pāri, lai ieraudzītu apvāršņus. Apsveikuma vārdus konkursa dalībniekiem teica Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, iedvesmojot jaunos autorus un māksliniekus ik dienā saskatīt, sadzirdēt sev apkārt skaisto.

Svētku uzrunām sekoja literārā kompozīcija – skolēnu radošo darbu fragmentus lasīja Latvijas Nacionālā teātra aktieri Agnese Cīrule un Jēkabs Reinis. Tajos bija dzirdamas gan bērnišķīgi skaistas nākotnes nodomu atklāsmes, gan dziļa smeldze īstenot savu sapni ģimenē – vēlme būt visiem kopā, atgriezt veselību mammai vai tētim. Tāpat gaišākas notis iezīmēja spēja saskatīt sev skaisto apkārt dabā.        Skolēnu radošos darbus vērtēja žūrijas komisija:
    • Silvija Tretjakova – Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja
    • Baiba Moļņika – UNESCO LNK ģenerālsekretāre
    • Valdis Rūmnieks – rakstnieks
    • Linda Lošina – māksliniece
    • Velga Līcīte – Meldere – Latviešu valodas aģentūras projektu vadītāja

Žūrijas komisijas locekļi izteica atzinīgus vārdus par pasākumu kopumā. Konkursā pavisam piedalījās 1234 dalībnieki gan no Latvijas, gan latviešu skolām ārzemēs, tai skaitā 693 bija literārie darbi (pārējie – vizuālā māksla).
    Konkursa laureāti bija 72 skolēni ( gan literāro darbu, gan vizuālās mākslas).  Starp šiem labākajiem ir arī mūsu skolas 7.klases skolniece Arta Korobova, kas ieguva atzinību. Uzvarētāji saņēma goda rakstus un skaistas dāvanas – grāmatas.
    Pēc balvu saņemšanas klātesošos priecēja muzikāls priekšnesums grupas „Bur mani” izpildījumā, un nobeigumā krāsainus sapņus visiem uzbūra burvju mākslinieks Dante Pecolli.

    Ar patīkamām noskaņām sirdī braucām mājup.
Pelēcīgās ziemas dienas drūmumu centās izkliedēt Artas rakstītās pavasarīgās noskaņas. Lūk, neliels fragments no Artas darba „Mans sapnis – pavasaris”.    „… un tad es domāju – kā būtu, ja es izsapņotu pavasari? Iztēlē uzburu dārzus, tikko izdīgušo zāli, neaizsargātu un trauslu, baltus un maigi rozā ziedus – visu to brīnišķo dabu, kas iekrāsojusies vieglos pasteļtoņos. Izslāpusi cīruļdziesma steidz vēstīt par pavasari.
    Es to sapņoju, jo mana sirds tā ilgojas pēc sārta lazdas zieda, pēc zilām debesīm bez tumšiem negaisa mākoņiem! Es baidos, ka vienā naktī sniegs aizputinās manas takas un manus sapņus neviens nepamanīs, baidos pamosties no sava sapņa!
    Pavasari, dabā un dzīvē, es ilgojos pēc tevis!”

Kategorijas