Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Koronavīruss: Piesardzība darbā un uz ielas. Labi vai slikti?

Sandra Apine

2020. gada 5. marts 09:00

212

Koronavīruss jeb “COVID - 19” šobrīd ir galvenā ziņa. Otrdien Ministru prezidenta, Krīzes vadības padomes (KVP) priekšsēdētāja Krišjāņa Kariņa sasauktajā  KVP sēdē uzklausīts veselības ministres Ilzes Viņķeles un citu iesaistīto institūciju ziņojumi par aktuālo situāciju saistībā ar koronavīrusa izplatību Eiropā un iespējamiem pasākumiem.


Alūksniete, strādā tirdzniecības vietā ar aizsargmasku, vēlas palikt anonīma:
“Es jau četras nedēļas nēsāju higiēnisko medicīnas aizsargmasku. Tā ir mana izvēle, un šādai rīcībai ir pamatots iemesls. Pagājušajā gada nogalē es devos uz poliklīniku nodot analīzes, bet uzreiz mani nepieņēma, nācās tur pavadīt vismaz stundu līdzās cilvēkiem, kas klepo un šķauda. Analīžu rezultāti bija tik labi, ka mana ģimenes ārste teica: mani varot sūtīt kosmosā, taču uzreiz pēc tam es “noķēru” gripu un slimoju četras nedēļas. Uzskatu, tas notika tikai tāpēc, ka es vīrusu laikā aizgāju uz poliklīniku bez maskas. Pieļauju, tobrīd man bija arī novājināts organisms, jo pārcietu stresu sakarā ar bēdīgu notikumu manā dzīvē.


Cilvēki sašutuši par maskām

Jābrīnās, ka tagad, vīrusu laikā – un te es domāju ne tikai koronavīrusu – cilvēki ir sašutuši, ka es lietoju masku savā darba vietā, bet viņus neuztrauc pārdevējas pārtikas veikalā, kuras turpat šķauda un klepo uz pārtikas precēm. Kāpēc man būtu jāelpo apkārtējie baciļi? Kāda veikala apmeklētāja pat draudēja, ka izsauks pašvaldības policiju, jo es, redz, ar savu masku satraucu un baidu cilvēkus.
Vieni par manu rīcību pasmejas, citi groza galvu, bet ir arī cilvēki, kuri to atzīst par pareizu un interesējas, kur var masku dabūt.
Šonedēļ esmu bijusi visās pilsētas aptiekās, un masku nekur vairs nav – tātad arī alūksniešus vīrusa draudi tomēr uztrauc. Plānoju kādu iegādāties pie manikīrēm, kam, iespējams, ir vecie krājumi, jo šis aizsarglīdzeklis ir jāmaina trīs četras reizes dienā. Maska, ko lietoju pašlaik, man ir atvesta no Krievijas. Nēsāju to tikai darba vietā, kas ir sabiedriska vieta, un arī tad, ja eju sabiedriskā vietā; mājās un uz ielas masku nelietoju. Starp citu, tas nemaz nav ērti, elpošana ir apgrūtināta, un es pieļauju, ka veci cilvēki, kuri ir īpaši apdraudēti, to nemaz nevarētu ilgstoši lietot.

Pašiem ir jāsargājas.

Esmu pārsteigta arī par to, cik veikala apmeklētāji ir nehigiēniski. Viņi var ar roku noslaucīt degunu un pēc tam ar to pašu roku dot naudu. Šķaudot neliek roku vai elkoni priekšā, atklāti klepo... Ja aizsargmasku nav, tad ģimenes ārsti iesaka lietot respiratoru, kas gan ir dārgāks. Marles maskas nederēs, ja nu vienīgi jāizmanto agroplēve.
Pēc savas pieredzes profilaktiski varu ieteikt lietot maltas linsēklas, kas organismā strādā kā dezinfekcijas līdzeklis.”
Sandra Apine, Dace Plaude

Kur atrast papildu informāciju par “COVID – 19” aktualitātēm

■ Uzticies medicīnas profesionāļiem – vispirms jau epidemiologiem un infektologiem! Taču arī ģimenes ārsts regulāri saņem jaunāko informāciju un rekomendācijas par šobrīd aktuālo.
■ Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvji darba dienās no 8.30 – 17.00 sniedz arī individuālas konsultācijas pa tālruņiem: 67501590, 67387661.
■ Jaunāko informāciju latviešu valodā var izlasīt Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā: www.spkc.gov.lv
■ Informāciju angļu valodā - Pasaules Veselības organizācijas mājaslapā: www.who.int

“COVID – 19”: kā iespējams inficēties

■ Vīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu ceļā runājot, šķaudot vai klepojot.
■ Inficēšanās galvenokārt notiek, vīrusam nonākot uz gļotādām – muti, degunu, acīm. Iespējams inficēties arī, aizskarot virsmas, uz kurām vīruss atrodas. Apkārtējā vidē vīrusa dzīvotspēja ir dažas dienas.
■ Nav pierādīts, ka mājdzīvnieki (piemēram, suņi un kaķi) varētu būt inficēti ar COVID – 19.
■ Veselības ministrija no 24. februāra par koronavīrusa skartajām teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi, noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, Lombardijas un Veneto apgabalus Itālijā.
■ Ceturtdien apstiprināts pirmais saslimšanas gadījums Igaunijā ar jauno koronavīrusu "Covid-19", un saslimušais cilvēks valstī ieradies ar autobusu no Rīgas.


Avoti: “GSM Medical”,Leta

Kategorijas