Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izsniedzot darbnespējas lapas saistībā ar "Covid-19", nemainīsies darbinieka prombūtnes apmaksas kārtība

Leta

2020. gada 9. marts 23:53

183

Nosakot īpašus darbnespējas lapas izsniegšanas nosacījumus attiecībā uz jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", nemainīsies darbinieka prombūtnes apmaksas kārtība, liecina Veselības ministrijas izstrādāto noteikumu projekta anotācija. Attiecībā uz darbanespēju lapu izsniegšanu "Covid-19" dēļ tiek saglabāta esošā to piešķiršanas kārtībā, proti, A lapa tiek izsniegta pieaugušajiem, bet B lapa - slima bērna kopšanai, kā arī pieaugušajiem no 11.dienas.

Valsts budžeta un pašvaldību budžetu iestādes A darbnespējas lapas gadījumā par pirmajām desmit darbnespējas dienām apmaksu veiks attiecīgi tām piešķirto budžetu līdzekļu robežās. Savukārt darbnespējas lapas apmaksa no 11 darbnespējas dienas tiks nodrošināta valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta piešķirto līdzekļu robežās.

Vienlaikus VM atgādina, ka īpaša vērība savai veselībai jāpievērš veselības aprūpes, sociālās aprūpes un izglītības iestāžu darbiniekiem. Lai novērstu riskus "Covid-19" infekcijai izplatīties ārstniecības iestādēs un sociālās aprūpes institūcijās, kur uzturas visvairāk "Covid-19" infekcijas riskam pakļauto personu, VM rekomendē šo iestāžu darbiniekiem neveikt savus darba pienākumus un 14 dienas kopš izbraukšanas no vīrusa skartās teritorijas, kurai piemērojami īpašie piesardzības pasākumi, nedoties uz darbu.

Savukārt pieaugušie var turpināt savas ikdienas gaitas un, ja ir iespējams, var vienoties ar darba devēju par attālināto darbu. Tomēr, parādoties kaut minimālām akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm, VM mudina zvanīt 113, lai veiktu laboratorisko izmeklēšanu un saslimšanas gadījums tiktu pēc iespējas ātrāk atklāts un sākti nepieciešamie ārstēšanas un piesardzības pasākumi.

Tāpat arī, atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām par personām, kas bijušas tuvā kontaktā ar inficēto, uzskata cilvēkus, kuriem bijis tiešs kontakts ar inficēto 15 un vairāk minūtes, kā arī persona, kas atradušās no inficētās personas divu metru distancē vai tuvāk. Ņemot vērā minēto, šī norma var tikt attiecināta uz darbiniekiem, kas, sniedzot pakalpojumu, atrodas vienā telpā ar klientu ilgāk nekā 15 minūtes.

Attiecībā uz mediķiem, pedagogiem un sociālās aprūpes darbiniekiem pašreizējais regulējums paredz, ka darbnespēja tiek noteikta tikai kontaktpersonām. Savukārt Epidemioloģiskās drošības likums nosaka to, ka kontaktpersona ir cilvēks, kurš ir bijis kontaktā ar infekciozu personu vai uzturējies epidēmijas perēklī un kuram ir bijusi iespēja inficēties.

Tādējādi uz minētajām darbinieku grupām kontaktpersonu definīciju nevar attiecināt, jo šie cilvēki nav bijuši tuvā kontaktā ar infekcijas slimnieku vai uzturējušies infekcijas perēklī. Tādēļ VM ir sagatavojusi attiecīgos grozījumus, lai šādu regulējumu varētu attiecināt uz pārejas periodu, kamēr ir aktuāli "Covid-19" infekcijas izplatīšanās draudi.

Tāpat arī plānots noteikt, ka ārsts vai ārsta palīgs spēs bez personīgas apskates un izmeklēšanas minētajām darbinieku grupām izsniegt darbnespējas lapu līdz 14 dienām, skaitot no dienas, kad persona izbraukusi no skartās teritorijas. Šāda kārtība tomēr attieksies tikai uz tiem, kuri strādā izglītības iestādē, kuru apmeklē bērni, vai ir nodarbināti ārstniecības iestādē vai sociālās aprūpes institūcijā, kur ir tuvs kontakts ar pakalpojuma saņēmēju vai pacientu, kas atgriezies no "Covid-19" infekcijas skartajām teritorijām un kuram ir noteikti īpašie piesardzības pasākumi.

Sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz arī to, ka, tiklīdz valsts tiek izslēgta no SPKC interneta mājaslapā publicētā saraksta ar "Covid-19" infekcijas skartajām teritorijām, kurām noteikti īpašie piesardzības pasākumi, darbnespējas lapas izsniegšanas nosacījumi vairs neattieksies uz personām, kas šīs valstis būs apmeklējušas vai uzturējušās tajās.

VM norāda, ka patlaban nav iespējams precīzi aprēķināt ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem, jo nevar prognozēt, cik personas, kas nodarbinātas izglītības iestādē, kuru apmeklē bērni, ārstniecības iestādē vai sociālās aprūpes institūcijā, varētu būt atgriezušās no "Covid-19" skartajām teritorijām, kurām noteikti īpašie aizsardzības pasākumi.

Vienlaikus VM rekomendē darba devējam nesūtīt darbinieku komandējumā uz teritorijām, kurām noteikti īpašie aizsardzības pasākumi un iespēju robežās organizēt attālinātā darba iespējas darbiniekiem, kas atgriezušies no skartajām teritorijām. Tāpat arī tiek ieteikts veikt pārrunas ar darbiniekiem, aicinot nedoties uz "Covid-19" skartajām teritorijām.

Jau ziņots, ka kopējais ar "Covid-19" saslimušo skaits Latvijā sasniedzis sešus cilvēkus. SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra, ka pēdējie pieci saslimušie ir vienas grupas tūristi, kuri inficējušies Itālijā. Visi pieci gadījumi saistīti ar ceļojumu uz kūrortu Červinjā, kas atrodas Itālijas ziemeļos netālu no Šveices robežas.

Latvijā īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums -, ir jāzvana uz 113. Pie personām ieradīsies ārstniecības personas, kas paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei vai arī nogādās pacientu tuvākajā slimnīcā, kur tiks noņemti analīžu paraugi. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

Tāpat arī, lai ierobežotu "Covid-19" izplatīšanos bērnu vidū, bērniem, kas atgriezušies no vīrusa skartajām teritorijām, kurām noteikti īpašie piesardzības pasākumi, tiek rekomendēta pašizolācija mājās. Šiem bērniem tiks piemērots kontaktpersonas status un noteikta karantīna mājās, tādējādi par bērnu līdz 14 gadu vecumam ārsts var izsniegt darbnespējas lapu atbilstoši šobrīd spēkā esošajai kārtībai.

VM atgādina, ka šajos gadījumos darbnespējas lapas izsniegšana bērna vecākiem notiek bez bērna apskates, pamatojoties uz vecāku sniegto informāciju par teritoriju, kurā bērns ir uzturējies pēdējo 14 dienu laikā.

Tāpat ņemot vērā to, ka bērniem ir sliktākas personīgās higiēnas, tai skaitā roku mazgāšanas iemaņas, kā rezultātā "Covid-19" var izplatīties daudz straujāk tieši bērnu kolektīvos, tā rezultātā pastāv risks inficēt ģimenē dzīvojošos seniorus.

Atbilstoši PVO sniegtajai informācijai, apmēram vienam no katriem sešiem cilvēkiem, kuri inficējas, "Covid-19" slimības gaita ir smaga, kas izpaužas ar dažādiem smagiem veselības traucējumiem, kā rezultātā var arī iestāties nāve. Gados vecākiem cilvēkiem un tiem, kam ir tādas veselības problēmas kā paaugstināts asinsspiediens, sirdsdarbības traucējumi vai diabēts, ir lielāka iespēja saslimt ar smagu slimības formu.

Kategorijas