Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes ēku stāstus apkopos grāmatā

Agita Bērziņa

2020. gada 10. marts 09:02

155

Alūksnes muzejs izdos grāmatu “Alūksnes ēku stāsti”, kas būs vērtīga un paliekoša dāvana Alūksnes pilsētas simtgadē un pamudinājums alūksniešiem atklāt kultūras un vēstures dārgumus tepat aiz sava sliekšņa. Grāmatas izdošanai 3500 eiro muzejam piešķīris Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Alūksnes ēku stāsti no rubrikas “Agrāk un tagad”

Grāmatas saturā paredzēts atspoguļot dažādos periodos celto Alūksnes ēku stāstus no rubrikas “Agrāk un tagad”. “Atsevišķi stāsti ir papildināti ar vērīgu lasītāju un namīpašnieku iesniegtiem jauniem faktiem. Gandrīz četru gadu garumā reizi nedēļā “Malienas Ziņu” lasītāji varēja iepazīt kādu no Alūksnes ēkas, ielas vai objekta stāstiem, uzzināt šīs vietas vēsturi un salīdzināt to pirmās brīvvalsts un mūsdienu fotogrāfijās. Šobrīd rubrika tiek popularizēta internetā muzeja mājaslapā un sociālajās vietnēs, kur tā kļuvusi par populārāko un lasītāko,” norāda projekta vadītāja, Alūksnes muzeja direktores vietniece Elīna Birzniece.

Fotoakcija

Grāmatu iespiedīs izdevniecība “Sava Grāmata” Cēsīs. “Šobrīd norit darbs pie manuskripta rediģēšanas, atsauču precizēšanas, vēsturiskā fotomateriāla kvalitātes atbilstības pārbaudes. Tiek vērtēts arī mūsdienu fotomateriāls, jo atsevišķām fotogrāfijām fotografēšanas rakursi atšķiras. Tāpēc maijā plānojam rīkot fotoakciju, pieaicinot Alūksnes fotogrāfus, lai vēlreiz iemūžinātu grāmatā iekļautās ēkas. Šobrīd manuskriptā ir iekļauti 120 stāsti. Atsevišķi stāsti ir papildināti ar vērīgu lasītāju un namīpašnieku iesniegtiem jauniem faktiem. Ja fotomateriāla kvalitāte nepievils, tad visi 120 stāsti tiks arī publicēti grāmatā,” stāsta E. Birzniece.
Grāmatas prezentācijas un atvēršanas pasākums plānots šogad valsts svētkos, 18. novembrī. Projekta ietvaros grāmatu iespiedīs 500 eksemplāros un izmantos kā reprezentatīvu muzeja materiālu, to varēs iegādāties arī Alūksnes muzeja kasē.


Kategorijas