Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aktīvi iesniedz ienākumu deklarācijas

Agita Bērziņa

2020. gada 13. marts 11:30

128

 No marta iedzīvotāji var iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2019. gadu. Lai ikgadējo deklarāciju iesniegšana noritētu iespējami ērti un raiti, Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina to darīt elektroniski Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), jo tajā automātiski ielasās visi VID rīcībā jau esošie dati un aprēķinās maksājamās summas. Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju Covid-19 vīrusa dēļ, Valsts ieņēmumu dienests (VID) no šī gada 13. marta līdz 2020. gada 14.aprīlim visā Latvijā pārtrauc klientu apkalpošanu klātienē un atceļ visus ieplānotos publiskos pasākumus. Tas nozīmē, ka, sākot no šī gada 13. marta līdz šī 14. aprīlim, VID nesniegs klātienes pakalpojumus nedz VID klientu apkalpošanas centros, nedz vienotajos valsts un pašvaldības klientu apkalpošanas centros.


Nata Meģe, VID Alūksnes klientu apkalpošanas centra galvenā nodokļu inspektore stāsta, ka arī VID klientu apkalpošanas centrā Alūksnē pirms noteiktajiem ierobežojumiem bija aktīva gada ienākumu deklarāciju iesniegšana. “Apmeklētāju ir diezgan daudz, vidēji ap 90 cilvēkiem dienā. Protams, cilvēki vēršas arī ar citiem jautājumiem, ne tikai iesniedz deklarācijas, tomēr jāatzīst, ka deklarāciju iesniedzēji ir vairumā, bet visi klienti darbdienas laikā tiek apkalpoti. Palīdzam iedzīvotājiem aizpildīt gada ienākumu deklarācijas papīra formātā, taču aicinām to darīt un esam gatavi arī uz vietas klientu apkalpošanas centrā pie datoriem palīdzēt to izdarīt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu,” saka N.Meģe.


Galvenokārt cilvēki jautā, piemēram - kāpēc man izveidojusies piemaksa budžetam, kāpēc diferencētā neapliekamā minimuma aprēķināšana ir tik sarežģīta un kāds no tā ieguvums, cik ilgā laikā jāsamaksā aprēķinātais nodoklis, kā rīkoties, ja nav iespēju samaksāt aprēķināto nodokli savlaicīgi. Vēlas arī noskaidrot, kāpēc, ja par 2019. gadu ir pārmaksa, bet par 2018. gadu piemaksa, jāraksta vēl papildu iesniegums par pārmaksas novirzīšanu parāda segšanai, cik ilgā laikā atmaksās pārmaksāto nodokli. Ja ir iesniegta deklarācija EDS, jautā, vai tā pareizi aizpildīta, kā varēs uzzināt, ka ir nekorekti aizpildīta, un cik ilgā laikā kāds sazināsies šādos gadījumos. Pārsvarā visa šī informācija ir ikvienam pieejama arī mūsu iestādes mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā “Gada ienākumu deklarācija 2019”.


“Aktīvākie ir tie iedzīvotāji, kuriem par 2018. gadu bija izveidojusies piemaksa (bija jāpiemaksā valsts budžetam), tāpēc šogad viņi steidz iesniegt 2019. gada deklarāciju, lai apzinātu aktuālo situāciju šogad. Otra aktīvākā grupa ir tie iedzīvotāji, kuri vēlas iesniegt gada ienākumu deklarāciju un pievienot tai čekus par attaisnotajiem izdevumiem (izglītība, ārstniecība, iemaksas pensiju fondos u. c.), lai atgūtu pārmaksāto nodokli, taču viņiem vēl trūkst iemaņu, lai to visu patstāvīgi izdarītu elektroniski EDS,” norāda N.Meģe.

Kategorijas