Aluksniesiem.lv ARHĪVS

VBTAI: Vecākiem rūpīgi jāizvērtē bērnu drošība ārkārtējās situācijas laikā

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 16. marts 08:35

113

Kā vēsta ziņu aģentūra Leta, vecākiem rūpīgi jāizvērtē bērnu drošība valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, aģentūrai LETA pavēstīja  Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) pārstāvis Taivo Trams.

Tā kā valstī ir ieviesta ārkārtas situācija ar mērķi ierobežot Covid-19 vīrusa izplatību un mācības visās izglītības iestādēs uz laiku ir pārtrauktas, nodrošinot mācību procesu attālināti, VBTAI atgādina par aizliegumu bērnus līdz septiņu gadu vecumam atstāt bez pieaugušo uzraudzības.

Un arī tad, ja bērns ir sasniedzis septiņu gadu vecumu, vecākiem vai bērna likumiskajiem pārstāvjiem rūpīgi jāizvērtē viņa spējas un prasmes parūpēties par sevi, norādīja VBTAI priekšnieka pienākumu izpildītāja, Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gorbunova.

Viņa akcentēja, ka ar bērniem ir jāpārrunā arī visi potenciālie drošības riski un rīcības apdraudējuma gadījumā, paskaidrojot kā katrā konkrētajā gadījumā rīkoties, lai saņemtu palīdzību, jo jāatceras, ka visbiežāk bērni traumas gūst tieši mājās, vecāku prombūtnes vai neuzmanības gadījumā.

Atbildība vecāku ziņā

Gorbunova skaidroja, ka mazākus bērnus var pieskatīt pusaudži, kas sasnieguši 13 gadu vecumu, tomēr arī šajos gadījumos vecākiem ir jānovērtē bērna brieduma pakāpe un prasmes, kā arī ļoti skaidro jāizrunā pieskatāmo bērnu vajadzības un drošības apsvērumi. "Jebkurā gadījumā - gala atbildība par bērnu ir vecāku ziņā," vērsa uzmanību Gorbunova.

Savukārt arī ar lielākiem bērniem vecākiem vajadzētu izrunāt rīcību un uzvedību krīzes apstākļos, pavēstīja Gorbunova. "Piemēram, uzsverot, ka uzturēšanās lielveikalā šajā situācijā ir tikpat riskanta kā atrašanās skolā, un aicinot nepulcēties lielās grupās, bet drīzāk brīvo laiku pavadīt svaigā gaisā. Protams, ievērojot drošības apsvērumus," uzsvēra Gorbunova.

VBTAI pārstāvis Trams atgādināja par Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24.panta 6.daļā noteikto, ka vecāku pienākums ir neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes.

"Lai šajā situācijā iespējami labi gādātu par bērnu drošību un labklājību, VBTAI lūdz bērnu vecākus vai likumiskos pārstāvjus rūpīgi izvērtēt katru konkrēto situāciju un atbildīgi pieņemt lēmumus bērna vislabākajās interesēs," uzsvēra bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārstāvis Trams.

Pieejams arī bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis

Tāpat viņš norādīja, ka VBTAI šajā laikā neveiks pārbaudes, bet iespējamās sūdzības par bērnu tiesību pārkāpumiem var sniegt elektroniski vai pa tālruni. Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis "116111" turpina darbu ierastajā režīmā - visu diennakti katru dienu.

Kā ziņots, pirmdien Latvijā skolēniem sāksies pavasara brīvlaiks. Nedēļu garā brīvlaikā dosies visu klašu skolēni. Bija paredzēts, ka šonedēļ brīvlaikā dosies 1.-11.klašu skolēni, savukārt 12.klases skolēnu pavasara brīvlaiks eksāmenu dēļ bija paredzēts nedēļu vēlāk - no 2020.gada 23.marta līdz 27.martam. 

Ņemot vērā valdības izsludināto ārkārtējo stāvokli koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ, 12.klašu svešvalodu centralizētais eksāmens tika pārcelts uz maija vidu un 12.klasēm eksāmeni notiks no 12.maija līdz 15.maijam. 

Tāpat paredzēts, ka pēc brīvlaika mācības divas nedēļas tiks organizētas attālināti.

Savukārt, sākot ar pirmdienu, pirmsskolas izglītības iestādes un iestādes, kas sniedz bērnu uzraudzības pakalpojumu, nodrošinās tikai dežūrgrupu darbību. Bērnu uz dežūrgrupu var vest tikai tad, ja nav iespējamas citas pieskatīšanas iespējas un jārēķinās, ka dežūrgrupā būs dažāda vecuma bērni.

Kategorijas