Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes un NMP dienesta mediķi informē: pašiem sevi jāsargā

Līga Vīksna

2020. gada 16. marts 09:17

75

Koronavīrusa uzliesmojums satraucis daudzus. Alūksnes un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi mierina – galvenais pašlaik ir pašiem sevi sargāt, neapmeklēt vīrusa skartās teritorijas un gādāt par personīgo higiēnu.

Regulāri jāmazgā rokas
SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa norāda – slimnīcas teritorijā jau ārpusē ir izvietota informācija: ja pacients bijis kādā no koronavīrusa skartajām teritorijām, tad viņam jāinformē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), zvanot 113. Informāciju var gūt arī  Slimību profilakses un kontroles centrā. “Šādos gadījumos jāzvana telefoniski, nevis jānāk uz slimnīcu vai jāiet vizītē pie ģimenes ārsta,” saka M. Kauliņa un uzsver: slimam nevienam darbiniekam nav jāiet uz darbu.
“Galvenais ir ievērot personīgo higiēnu un neignorēt informāciju, kas intensīvi izskan plašsaziņas līdzekļos katru dienu. Regulāri jāmazgā rokas. Diemžēl veikalos tirgo arī vaļēju produkciju, piemēram, smalkmaizītes, kam visi iet garām, turpat blakus šķauda un klepo, vai arī aptausta šo produkciju un noliek atpakaļ plauktā. Šādu produkciju tirgotājiem vajadzētu apklāt – tie ir higiēnas nosacījumi. Tiesa, arī gripas laikā tirgotāji vaļējo produkciju neapklāj. Cilvēkiem pašiem sevi ir jāsargā,” saka ārste.

Vīrusiem nepatīk saule
M. Kauliņa uzsver - koronavīruss ir viens no vīrusu paveidiem, un tam ir četri tipi – viens no tiem ir savulaik arī plaši pazīstamā putnu gripa. “Kad mums dabā būs vairāk saulītes, būs siltāks laiks, gan šis, gan citi vīrusi savu aktivitāti zaudēs. Galvenais dezinficējošais līdzeklis ir saules gaisma – kā zināms, Latvijā pēdējos mēnešos tās bijis maz. Tiesa, daudz kas ir atkarīgs arī no katra paša cilvēka imunitātes,” saka M. Kauliņa piebilst – aktuālākā informācija pieejama arī Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā internetā: www.spkc.gov.lv .

Pārāk liela ažiotāža

SIA “Alūksnes primārās veselības aprūpes centrs” valdes priekšsēdētājs Rolands Puriņš atzīst – poliklīnikā viss rit ierasto gaitu. “Vienīgais lūgums būtu pacientiem izvērtēt situāciju, vai patiesi vajadzētu klātienes vizīti – labāk vispirms piezvanīt ārstam telefoniski, saņemt konsultāciju un tad rīkoties, atbilstoši norādījumiem, nekā konsultēties klātienē,” saka R. Puriņš.
Viņš secina, ka ap koronavīrusu pašlaik sacelta pārāk liela ažiotāža. “Par gripu tik plaši nerunā kā koronavīrusu, lai gan ar gripu slimo biežāk un vairāk. Koronavīruss ir lipīgāks, tāpēc ir ieteikumi atrasties mājās, konsultēties telefoniski un akūtos gadījumos medicīniskā palīdzība tiks sniegta,” saka R. Puriņš.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Vidzemes reģionālā centra vadītāja vietniece Sniedze Bračka uzsver – iedzīvotājiem ir svarīgi saprast: uz koronavīrusa skartajām valstīm nebraukt ceļojumos, darba komandējumos vai cita iemesla dēļ. “Ja tomēr ir būts vīrusa skartajās teritorijās, tad rūpīgi jāseko savam veselības stāvoklim,” saka S. Bračka.


Svarīgi
■ Aktuālākā informācija par koronavīrusu pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā internetā:
www.spkc.gov.lv
■ Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa 66016001 darba laiks:
    • darba dienās: no pulksten 17.00 līdz 8.00;
    • brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti.
■ Ir iespēja viedtālrunī lejupielādēt arī mobilo lietotni “eVeselībasPunkts", kur interaktīvā kartē var redzēt savai atrašanās vietai tuvākās ārstniecības iestādes, to sniegtos pakalpojumus, darba laikus, kā arī pēc norādēm kartē doties uz izvēlēto iestādi.

Avots: NMPD

Uzziņai
■ Pasaules Veselības organizācija un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs nav noteicis ierobežojumus ceļošanai un tirdzniecībai.
■ Latvijā no 28. februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas - Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas. Ja 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums - jāzvana uz 113.
■ Kopumā pasaulē no 2019. gada 31. decembra līdz 2020. gada 4. martam ziņots par 
93 076 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss „Covid-19”. 3202 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.
■ Līdz vakardienas rītam Latvijā aizdomas par jauno “Covid-19” koronavīrusu laboratoriski pārbaudītas 170 cilvēkiem, bet jauni infekcijas gadījumi nav konstatēti. Vienīgā sasirgusī rīdziniece  pirmdien nogādāta Latvijas Infektoloģijas centrā, bet kopš otrdienas turpina ārstēšanos mājās.
■ Latvijas valdība 3. martā nolēma piešķirt Veselības ministrijai papildu 2,6 miljonus eiro dažādām vajadzībām, kas saistītas ar jauno “Covid-19”.Avots: spkc.gov.lv

Kategorijas