Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pededzē savā mājā sadeg vīrietis

Mārīte Dzene

2009. gada 11. septembris 17:17

1413

Pededzes pagasta iedzīvotājus satraucis traģisks ugunsgrēks. 10.septembra pievakarē līdz pamatiem nodega dzīvojamā māja, no kuras izkļūt nespēja 1937.gadā dzimis vīrietis. Viņš bija invalīds ar kustību traucējumiem. Otrs mājas iemītnieks izglābās, bet māja ir nodegusi līdz pamatiem.

Ugunsgrēkā sadeg visa iedzīve

“Mājā dzīvoja vecāks vīrs ar diviem dēliem. Viena dēla sieva ārstējas slimnīcā, bet mazdēls mācās Smiltenē. Tagad domājam, ko iesākt, jo pagasta pārvalde nevar piedāvāt šiem cilvēkiem citu dzīvesvietu. Situāciju sarežģī tas, ka viens no dēliem pārāk daudz lieto alkoholu. Pašlaik viņi ir apmetušies pie kaimiņiem. Protams, palīdzēsim gan sarīkot bēres tēvam, gan sagādāt apģērbu un sadzīves priekšmetus, jo sadedzis ir pilnīgi viss,” stāsta pagasta pārvaldes vadītāja Inta Ņikitina.

Visvairāk žēl zēna, kurš vasarā cītīgi lasīja ogas, lai nopelnītu apģērbam un skolai nepieciešamām lietām. Viņam mājā palika arī nedaudz naudas, kas tagad pārvērtusies pelnos. I.Ņikitina ir pārliecināta, ka pagasta iedzīvotāji palīdzēs šiem cilvēkiem. Cerams, ka atsauksies arī no citiem novada pagastiem un pilsētas.


Iemesls – neuzmanīga rīcība ar uguni

I.Ņikitina informē, ka ugunsgrēks tika pamanīts laikus. Kaimiņi pamanīja dūmus un uzreiz izsauca ugunsdzēsējus. Vietējie glābēji uzreiz steidzās uz ugunsgrēka vietu, arī glābšanas dienesta mašīnas no Alūksnes atbrauca ātri. Taču vecā un sausā koka ēka uzliesmoja strauji kā lāpa.

Kad Naumovā ieradās Alūksnes daļas divas autocisternas, māja dega ar atklātu liesmu visā platībā. Jumts un pārsegumi bija jau iebrukuši. “Bija informācija, ka mājā atrodas cilvēks. Taču viņa mirstīgās atliekas varēja atrast tikai pēc liesmu apdzēšanas. Acīmredzot viņš jau bija gājis bojā, kad glābēji ieradās,” saka daļas priekšnieks Igors Dovgans. Tuvumā nebija ūdens ņemšanas vietas, taču dzēšanu tas būtiski neietekmēja. Ugunsgrēka iespējamais iemesls ir neuzmanīga rīcība ar uguni. Acīmredzot kārtējo reizi cilvēks aizmiga gultā ar degošu cigareti pēc alkohola lietošanas. “Alkohols un smēķēšana bieži noved pie smagām sekām. Vismaz tā izskatās arī šoreiz, bet policija veiks izmeklēšanu,” norāda I.Dovgans.


Uz ceļa sadeg automašīna

Jaunalūksnes pagasta ceļa posmā Kolberģis - Lāzberģis 11.septembrī dega vieglā automašīna “Volkswagen Golf”. Kad notikuma vietā ieradās glābēji, tā dega pilnā platībā. Kad to apdzēsa, tika izsaukta policija, kas noskaidros degšanas iemeslu. “Ne mašīnā, ne arī tās tuvumā nebija neviena cilvēka. Iespējams, ka aizdegšanos radīja mehāniski bojājumi vai trieciens, jo izskatījās, ka autovadītājs ir iebraucis kokā un pēc tam atstājis mašīnu ceļa malā,” skaidro I.Dovgans.

Kategorijas