Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē pie Mātes tēla var nolikt ziedus, pieminot deportācijas un komunistiskā genocīda upuru dienu

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 25. marts 09:59

267

Latvijā 25.marts ir sēru diena, kad tiek pieminētas 1949.gada deportācijas un komunistiskā genocīda upuri. Tā ir diena, kad no savām mājām un dzimtenes svešumā tika aizvesti daudzi tūkstoši latviešu. Daudzi no viņiem, tostarp sievietes, sirmgalvji un bērni dzimtajā Latvijā vairs neatgriezās – daļa novārga un aizgāja bojā koncentrācijas nometnēs un mūža nocietinājumus, daļa – palika uz mūžiem Sibīrijas sniegos.

Šajā dienā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem. Uz Sibīriju deportēja aptuveni 44 000 cilvēku – ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem.  Tāpēc šodien Alūksnē ikviens aicināts, dēļ ārkārtējās situācijas,  PA VIENAM,  NEDRŪZMĒJOTIES nolikt ziedus, svecītes pie Mātes tēla, tādējādi izrādot cieņu un piemiņu šiem cilvēkiem.

25. marta dienā karogus rotā sēru lentes, bet izsūtīto radinieki, izsūtīšanu piedzīvojušie un mājās atgriezušies cilvēki, kā arī pārējie iedzīvotāji piemin baigos notikumus un tajos cietušos tautiešus un viņu sūros likteņus. Ikviens, kam svešumā zudis kāds radinieks vai draugs, vai kuru aizskar tautiešu skarbais liktenis ir aicināts, pieminot Latvijas vēsturē tik traģiskos notikumus, nolikt ziedus un svecītes pie Mātes tēla Alūksnes pilsētas centrā.

Kategorijas