Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 27. marts 00:00

8

Cāļa filejas sīpolu mīklāSulīgi filejas gabaliņi aromātiskā panējumā – atkal viens veids, kā dažādot ēdienkarti ar jaunu garšu. Un arī tad, kad cepsit zivju filejas, šādu mīklu varēsit izmantot.
Cāļa krūtiņas filejas aiz ieraduma noskaloju (ir gan atziņas, ka to nevajagot darīt, jo vistas gaļas nomazgāšana to neatbrīvojot no baktērijām, tikai termiska apstrāde vismaz 75 grādu karstumā), apsusināju papīra dvielī un sagriezu nelielās šķēlītēs. Pēc tam pārslacīju ar citrona sulu, uzkaisīju sāli un piparus un uz pusstundu ievietoju ledusskapī.
Tikmēr pagatavoju mīklu. Sīpolu nomizoju un sarīvēju, pievienoju olas, skābo krējumu un ar dakšiņu labi sakūlu. Pieliku vēl arī pāris ēdamkarotes miltu, sasmalcinātus zaļumus, kā arī mazliet sāls un rūpīgi samaisīju, lai nav kunkuļu.
Katru filejas gabaliņu vispirms apviļāju atlikušajās pāris ēdamkarotēs miltu, tad – sagatavotajā sīpolu mīklā un liku pannā ar uzkarsētu augu eļļu. Cepu no abām pusēm uz vidējas uguns līdz gatavībai. Tad nu tās varam baudīt ar jebkurām piedevām un kādu mērcīti pēc savas izvēles.Sastāvdaļas
◆ 500 gramu cāļa krūtiņas               filejas,
◆ 1 liels sīpols,
◆ 2 olas,
◆ 2 ēdamkarotes skābā
      krējuma,
◆ 4 ēdamkarotes miltu,
◆ sula no puscitrona,
◆ sāls, pipari,
◆ svaigi vai kaltēti zaļumi.
Pupiņu salāti ar
ķiploku mērciSātīgi un gardi salātiņi ar pikantu mērcīti, tie ir ātri un viegli pagatavojami.
Konservētajām pupiņām nolēju šķidrumu, tās noskaloju ar aukstu, novārītu ūdeni. Olas izvārīju. Atdzesētas tās nolobīju un sagriezu. Gurķi nomizoju un sagriezu, tāpat – sarkano sīpolu. Sasmalcināju kāpostu.
Mērcītei spiedē sasmalcinātus ķiplokus sajaucu ar eļļu – to varam izmantot arī no tunča konserviem - un sāli, kā arī citrona sulu.
Sagatavotās salātu sastāvdaļas bļodā samaisīju. Pēc tam pievienoju arī zivju konservus un pārlēju mērcīti. Visu vēl uzmanīgi apmaisīju.Sastāvdaļas
◆ kārbiņa tunča konservu,
◆ 250 gramu Ķīnas kāpostu,
◆ 200 gramu konservētu balto ◆ pupiņu,
◆ 3 olas,
◆ 1 svaigs gurķis,
◆ sarkanais sīpols.
Mērcītei –
◆ 2 ēdamkarotes citrona sulas,
◆ 2 ēdamkarotes augu eļļas,
◆ 1 – 2 ķiploka daiviņas, sāls.
Auzu miltu pankūkasTikai tik daudz sastāvdaļu vajadzēja, lai izceptu sešas gardas plānās pankūkas. Vispirms sakūlu olas ar cukuru un sāli. Pēc tam pievienoju pilngraudu auzu miltus un pienu un visu sakūlu viendabīgā masā. Uzreiz gan mīklu izcept nesteidzos, bet atstāju pastāvēt, lai milti vēl uzbriest un pankūkas izdotos elastīgākas. Tad ar kausiņu lēju mīklu pannā ar uzkarsētu augu eļļu un cepu no abām pusēm gatavas.Sastāvdaļas
◆ 2 olas,
◆ ½ tējkarotes sāls,
◆ 2 ēdamkarotes cukura,
◆ 1 glāze auzu miltu,
◆ 1,5 glāzes piena.
Kēkss ar āboliem un rozīnēm
Sastāvdaļas
◆ 2 olas,
◆ 2 glāzes miltu,
◆ 1 tējkarote cepamā pulvera,
◆ 0,5 tējkarotes kanēļa,
◆ vismaz 1 liels ābols,
◆ 50 gramu rozīņu,
◆ 350 gramu iebiezinātā piena ar cukuru,
◆ pūdercukurs,
◆ augu eļļa.Liesāku konditorejas izstrādājumu cienītājiem varētu patikt šis kēksa variants – te mīklai nav izmantotas taukvielas, un arī pārsaldināts tas nav. Tā pagatavošana arī nav sarežģīta.
Savienoju iebiezināto pienu ar olām un ar mikseri kūlu dažas minūtes. Saputotajai masai pievienoju izsijātus miltus, kanēli un cepamo pulveri. Visu labi samaisīju.
   Nomizoju un sagriezu kubiņos no serdēm un sēkliņām atbrīvotus ābolus. Jau iepriekš karstā ūdenī nomazgāju un izmērcēju rozīnes. Abas šīs sastāvdaļas rūpīgi iemaisīju mīklā, ko savukārt izlīdzināju ar augu eļļu bagātīgi ietaukotā veidnē. Cepu kēksu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī vismaz minūtes 35. Gatavo cepumu atdzesēju, izņēmu no veidnes un pārkaisīju ar pūdercukuru.

Kategorijas