Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes pašvaldība pabalstos izmaksā vairāk

Agita Bērziņa

2020. gada 27. marts 12:44

259

 Apes novada sociālais dienests nodrošina daudzveidīgu sociālo pakalpojumu grozu, pie tam teju visiem pakalpojumu un pabalstu veidiem ir pieprasījums. Tas nozīmē, ka sniegtais atbalsts iedzīvotājiem ir nepieciešams. Apes novada sociālajā dienestā pērn pabalstos izmaksāti 39 999 eiro, kas ir par 13 752 vairāk nekā 2018. gadā.

Lielākās izmaksas
Lielākā daļa pabalstiem atvēlētā finansējuma - 7405 eiro - pērn novirzīta garantētā iztikas minimuma (GMI) izmaksai, kam seko dzīvokļa pabalsts 5120 eiro (malkas iegādei) un bērna piedzimšanas pabalsts 5550 eiro. Sociālā dienesta vadītāja Maija Kārkliņa prognozē, ka šogad GMI pabalstos izmaksātā summa būs vēl lielāka, jo no 53 eiro uz 64 eiro mainījusies katram cilvēkam izmaksājamā summa. “GMI maksājam ģimenēm, kurās vecāki strādā, bet tāpat nespēj sasniegt valstī noteikto minimumu uz vienu ģimenes locekli. Lielākoties tās ir daudzbērnu ģimenes. Otra kategorija, kam maksājam GMI, ir cilvēki, kuri nespēj atgriezties darba tirgū, nespējot atrast ne darbu, ne savu vietu dzīvē,” skaidro M. Kārkliņa.

Tomēr ne viss izskatās tik bēdīgi

M. Kārkliņa priecājas, ka novadā ir deviņas dižģimenes, kuru bērniem pašvaldība sedz ēdināšanu (pusdienas) izglītības iestādēs. “Dižģimenes ir ģimenes, kurās aug pieci vai vairāk bērni. Jāuzsver, ka šīs nav problemātiskākās novada ģimenes, kā iedzīvotāju vidū pierasts uzskatīt, un par to man ir prieks. Tas pats ir sakāms par daudzbērnu ģimenēm, kuras audzina trīs un vairāk bērnus. Arī šīm ģimenēm pašvaldība nāk pretim, atmaksājot mūzikas, mākslas un sporta skolas mācību maksas,” saka M. Kārkliņa.

Krietni vairāk kā citus gadus izmaksāts pabalsts par bērna piedzimšanu. Pērn novadā piedzimuši 36 bērni. “Pašvaldība īsā laika periodā divas reizes palielināja summu, ko izmaksā ģimenēm par bērna piedzimšanu – no 75 eiro uz 100 eiro un pēc tam uz 150 eiro,” palielinājuma iemeslu skaidro M. Kārkliņa.


Vairāk lasi laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” 27.marta numurā.

Kategorijas