Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Darbs kļūst arvien sarežģītāks

Agita Bērziņa

2020. gada 28. marts 09:06

250

“Bāriņtiesas darbs kļūst arvien sarežģītāks, lietas ir apjomīgākas, to atrisināšanai nepieciešams ilgāks laiks. Bāriņtiesas darbiniekiem jāstrādā augstākā emocionālajā spriedzē un arvien grūtāk kļūst objektīvi novērtēt situāciju,” saka Apes novada bāriņtiesas vadītāja Dace Silauniece. Kā bāriņtiesai veicies pagājušajā gadā, vadītāja stāstīja Apes novada domes deputātiem Sociālo jautājumu komitejā.

Pērn bāriņtiesā vairāk nekā citos gados veikti apliecinājumi. “Diezgan lielu daļu bāriņtiesas darba veido apliecinājumu izsniegšana, piemēram, dāvinājuma līgumi, pirkuma līgumi, pilnvaru sagatavošana, apliecināšana, testamentu sastādīšana un kopiju apliecināšana. Ņemot vērā, ka arī naudas ziņā ieņēmumi ir lielāki, tas nozīmē, ka apliecinājumi bijuši sarežģītāki, par ko maksā vairāk,” skaidro D. Silauniece.

Adoptē uz ārzemēm

Pirmo reizi Apes novada bāriņtiesas teritorijā veikta bērna adopcija uz ārzemēm. “Adopcija uz ārzemēm ir sarežģīta, taču mums tas izdevās veiksmīgi, tiesa apstiprināja adopciju. Ģimene savu vēlēšanos par bērna adopciju bija izteikusi daudz agrāk, jo viņš tur bija jau viesojies viesģimenē. Tā kā vecākam ir tiesības atjaunot pārtrauktās aizgādības tiesības un notika vairākas tiesvedības, process aizkavējās, un adopcija notika tikai pagājušajā vasarā. Gribas ticēt, ka viss būs labi,” norāda D. Silauniece. Savas kompetences ietvaros bāriņtiesa interesējas, kā bērnam ģimenē patīk. “Līdz ar adopciju tālāko kontaktu uztur Labklājības ministrija, taču arī mēs līdztekus interesējamies, vai viss ir labi,” norāda D. Silauniece.

Lēmumus nepārsūdz
Pašlaik novadā septiņi bērni ir aizbildnībā, savukārt institūcijā dzīvo divi nepilngadīgie, no kuriem viens drīz sasniegs pilngadību. “Pagājušajā gadā institūcijā dzīvoja četri mūsu novada bērni. Tas ir pozitīvi, ka mums institūcijās viņu nav daudz,” norāda viņa.
Pašvaldībā ir viena audžuģimene, un viena ģimene ir apņēmusies kļūt par audžuģimeni. Pērn nav saņemtas sūdzības par bāriņtiesas darbu. Tāpat arī nav pārsūdzēts neviens bāriņtiesas lēmums. “Protams, katram ir tiesības pārsūdzēt mūsu lēmumus, un ar to arī rēķināmies. Pozitīvi, ka mums tādu gadījumu nav. Tas nozīmē, ka lēmumi ir bijuši pamatoti un rūpīgi izvērtēti, argumentēti,” norāda D. Silauniece.

Aktuāla emocionālā vardarbība
Salīdzinoši daudz bāriņtiesai nākas reaģēt uz policijas ziņojumiem par vardarbību ģimenēs vai par personu tuvošanos, kurām tas nav atļauts. “Policija mums ziņo par konfliktiem ģimenē, kur klāt ir bijis bērns. Mums uz to ir jāreaģē un jāizvērtē situācija. Ja ģimenē ir strīds, bērns ir pakļauts emocionālajai vardarbībai. Jāteic, ka emocionālā vardarbība novērojama bieži,” norāda D. Silauniece.
Viņa akcentēja vēl kādu problēmu - jau pirmsskolas vecuma bērniem, piecgadniekiem un sešgadniekiem, ir uzvedības problēmas. “Pēc tam viņiem uzvedības problēmas ir arī skolā, bet tad ir jau par vēlu, jo problēma ielaista. Jau bērnudārzā būtu jādomā, kā novērst uzvedības traucējumus, piesaistot speciālistu,” norāda bāriņtiesas vadītāja.


Fakti

Apes novada bāriņtiesā lietvedībā esošo lietu kopējais skaits :
2019. gada beigās – 49.
2019. gadā ierosināto lietu skaits – 8.
Bāriņtiesa pārstāvēta 8 tiesas sēdēs.     
Pieņemti 16 lēmumi.

Kategorijas