Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kultūra pārceļas uz virtuālo vidi

Iveta Pavziniuka

2020. gada 28. marts 08:33

72

Saistībā ar ārkārtas situāciju valstī, kas aicina cilvēkus uzturēties savās mājās, uzsākta kampaņa #Ēkultūra, kas aicina pasākumus, izrādes, koncertus un izstādes apmeklēt virtuālajā vidē. Kultūras ministrijas interneta vietnē km.gov.lv ir atrodams saraksts ar digitālajiem resursiem, kurus ikviens var izmantot bez maksas. Taču netrūkst arī privāto iniciatīvu, kas ļauj baudīt kultūras pasākumus, neizejot no mājām. Interneta laikmetā pieejama arī virkne ārvalstu resursu.

Teātris

Lai atbalstītu cilvēkus, kas ārkārtas situācijā izvēlas palikt savās mājās, Jaunais Rīgas teātris uzsācis projektu “JRT lasa grāmatas mājās”. Tā laikā teātra aktieri interneta platformā vimeo.com lasīs pašu izvēlētu grāmatu fragmentus. Jau šobrīd ir vērojami aktiera Gundara Āboliņa lasījumi no Džovanni Bokačo darba “Dekamerons”, kura sižets diezgan likumsakarīgi saskan ar šodienas notikumiem. Tas vēsta par jauniem cilvēkiem, kas, būdami karantīnā, izklaidējas, stāstot cits citam stāstus un dziedot dziesmas. Plānots, ka šīs pašas grāmatas videolasījumus turpinās aktieri no neatkarīgās teātra trupas “Kvadrifrons”, kuri šajā nodarbē plāno iesaistīt arī citus sabiedrībā pazīstamus cilvēkus. Videolasījumi būs skatāmi trupas sociālajos tīklos.

Tikmēr Nacionālais teātris aicina klausīties podkāstu “Klausies Nacionālo”, kas pieejams interneta platformās youtube.com un spotify.com. Tajā pieejamas sērijas arī par jaunākajiem iestudējumiem – “Lepnums un aizspriedumi”, “Tukšais zieds”, “Dzīvnieks”. Plānots, ka tuvākajā laikā tiešsaistē būs pieejamas arī teātra izrādes.
Savukārt jau no pagājušā gada decembra youtube.com ir atrodamas 17 latviešu teātra izrādes pilnajās versijās.

Opera un balets

Sākot ar 20. martu, Latvijas Nacionālā opera un balets interneta lietotnē straume.lmt.lv aicina skatīties kādu operas vai baleta iestudējuma ierakstu, kas būs piee­jams 48 stundas. Plānots sākt ar Džakomo Pučīni operu “Manona Lesko” un Žorža Bizē operu “Karmena”. Kamēr tiek gaidītas iestudējumu pārraides, interesenti aicināti vietnē operavision.eu izbaudīt godalgotās Imanta Kalniņa operas “Spēlēju, dancoju” iestudējumu.

Savukārt Metropoles opera Ņujorkā savā mājaslapā metopera.org ik dienu piedāvā noskatīties vienu no operas spožākajiem uzvedumiem. Skatītajiem būs pieejama gan tiešraides translācija, gan arī ieraksts, kas tiks saglabāts 20 stundas. Arī Vīnes Valsts opera straumēšanas vietnē staatsoperlive.com ik dienas piedāvās skatītājiem kādu izrādi no saviem arhīviem, kas būs apskatāmi 72 stundas pēc translācijas.

Kino

Latvijas Nacionālais kino centrs informē, ka vietnē filmas.lv iespējams atrast un tiešsaistes režīmā noskatīties vairāk nekā 200 filmu, un saraksts jau tuvākajā laikā tiks papildināts.  Savukārt portāls lsm.lv sniedz iespēju noskatīties simtgades seriālu “Sarkanais mežs”, kā arī izmantot citas portāla replay.lsm.lv iespējas, lai noskatītos filmas, raidījumus un koncertus ierakstā.

Tikmēr vairāki režisori ir atvēruši savus vimeo.com kontus, lai bez maksas dalītos ar filmām. Studija “Deep Sea Studios” piedāvā bez maksas noskatīties trīs filmas. Matīsa Kažas pilnmetrāžas dokumentālo filmu “Vienu biļeti, lūdzu!” un īsfilmu “Meierholda lidojums”,  kā arī LTV žurnālista Gunta Bojāra debijas filmu “Vīrietis un dālijas”, kura ieguvusi “Lielo Kristapu” kategorijā “Gada debija”.
Savukārt “VFS Films” “Vimeo” kontā bez maksas ir skatāma kinorežisores Kristas Burānes dokumentālo filmu triloģija par trīs Latvijas teātrī nozīmīgiem māksliniekiem. Filma “Māra” stāsta par režisori Māru Ķimeli, savukārt lentes “Piektais Hamlets” galvenais varonis ir režisors Oļģerts Kroders. Filma “Pasaka par tukšo telpu”, par kuru Krista Burāne saņēma “Lielo Kristapu” kā labākā dokumentālās filmas režisore, stāsta par izcilo Eiropas scenogrāfu un pedagogu Andri Freibergu.

Režisore Kristīne Želve piedāvā noskatīties savu dokumentālo spēlfilmu “Mērijas ceļojums”, kas saņēmusi vairākas kinobalvas. Līdzīgi arī māksliniece Ieva Balode interesentiem piedāvā savas filmas par brīvu. Ticams, ka šīm iniciatīvām pavisam drīz sekos līdzīgi piedāvājumi, ko noteikti būtu vērts izmantot.

Bibliotēka

Arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, pievienojoties kampaņai #Ēkultūra, piedāvā attālināti izmantot 12 digitālās bibliotēkas kolekcijas, vairāk nekā 20 ārvalstu abonētās datubāzes, kā arī cita veida audio un video saturu. Informācija atrodama bibliotēkās mājaslapā lnb.lv sadaļā “Aktualitātes”, kā arī kopkataloga publiskajā portālā nmkk.lv.

Savukārt Kultūras informācijas sistēmu centrs piedāvā e-grāmatu bibliotēku 3td.lv, kurā bez maksas pieejamas vairāk nekā 300 e-grāmatas latviešu valodā. Centrs informē, ka tiek palielināts izsniedzamo e-grāmatu skaits vienam lasītājam līdz 18 grāmatām mēnesī.

Muzeji

Rundāles pils muzejs savā mājaslapā aicina virtuāli izstaigāt Rundāles pils dārzu un iekštelpas. Arī Nacionālā mākslas muzeja mobilā lietotne piedāvā pastāvīgo ekspozīciju izzināšanu, nedodoties uz muzeju.
Vērts izskatīt arī Rīgas Centrālās bibliotēkas resursu “50 virtuālie muzeji, kolekcijas, izstādes un ekskursijas Latvijā un pasaulē”, kas jau pirms pāris gadiem veidots bērniem, bet būs noderīgs arī pieaugušajiem – rcb.lv sadaļas “Bērniem” apakšsadaļā “Internets”.

Koncerti
Līdz 31. martam iespējams bez maksas reģistrēties Berlīnes Filharmonijas mājaslapā, lai iegūtu 30 dienu biļeti, kas ļaus piekļūt filharmonijas koncertarhīvam. Klausītājiem būs pieejami vairāk nekā 600 orķestra koncertu. Starp tiem ir arī 12 ieraksti pērn mūžībā aizgājušā latviešu diriģenta Marisa Jansona vadībā un 15 uzstāšanās kopā ar Andri Nelsonu. Cerams, līdzīgas iniciatīvas sekos arī Latvijā.

Bērniem

Rīgas Centrālās bibliotēkas mājaslapā rcb.lv sadaļas “Bērniem” apakšsadaļā “Internets” atrodamas “Noderīgas interneta vietnes aktivitātēm internetā”. Tur apkopots krietni daudz vērtīgu interneta resursu, no kuriem lielākajai daļai ir pieejamas bezmaksas versijas. Resurss veidots pirms pāris gadiem, tādēļ gadās, ka kāda no saitēm vairs nav aktīva, taču ieguldījums ir vērā ņemams. 

Noderīgas interneta vietnes atrodamas par rokdarbiem, profesijām, kosmosu, dabu, mūziku un zinātni. Atrodami rīki, kas māca programmēšanu, valodas, ģitāras akordus, fotogrāfiju apstrādi un citas prasmes. Sadaļās apkopoti eks­perimentu apraksti, informācija par dažādām dabas parādībām, elektrību un fiziku ikdienā. Tiesa, lielākā daļa materiālu ir pieejami angļu valodā.
Noteikti omu izlabos arī dažādas izklaides iespējas, piemēram, interaktīvs rīks, kas palīdz radīt skaistus attēlus, vai saite, kas mudina noskaidrot “dziesmu, kas bija populāra dienā, kad tu piedzimi”.

rcb.lv atrodamas arī noderīgas interneta vietnes, kas apkopo latviešu pasakas, teikas un multfilmas, piemēram, pasakas.net vai iemīļotie Latvijas Radio vakara pasaciņu ieraksti.

Arī uzvediba.lv publiskojusi vairākus dusmu kontroles spēles ieteikumus, kā pavadīt laiku ar bērniem mājās. Tajos apkopotas tādas idejas kā “pārraksti citātus no mīļākās grāmatas”, “izveido kartītes ar savām labajām īpašībām”, “uzzīmē dusmas”, “uzraksti dzejoli” vai “izdomā jaunu deju”. Tas rosina domāt, ka kultūru savās mājās varam veidot arī mēs paši.

Kategorijas