Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē var nodot analīzes uz “Covid-19”

Līga Vīksna

2020. gada 31. marts 10:27

3239

No šodienas, 31. marta, Alūksnē atvērts SIA “Centrālā laboratorija” analīžu paraugu uz “Covid-19” ņemšanas punkts. Tajā analīzes drīkst nodot tikai ar iepriekšēju pierakstu.

“Centrālā laboratorija” Latvijā atvērusi jau vairākus paraugu ņemšanas punktus, kur pacienti, ierodoties ar personīgo transportu, var nodot valsts apmaksātās (pacientam nav jāveic līdzmaksājums – red.) un maksas (ja simptomu nav un pēc paša vēlēšanās, bet tad pakalpojuma cena ir 80 eiro – red.) uz “Covid-19”.

Punkts atrodas Alūksnes novada vidusskolas telpās Kanaviņu ielā - ar īpašu norobežojumu un atsevišķu ieeju, ar koriģētu rindu un speciālu sagaidīšanu. Teritorijā pie punkta patrulēs arī policija, uzmanot kārtību.

“Centrālās laboratorijas” Alūksnes filiāles vadītāja Valda Broka – Priedīte uzsver: nodot analīzes var tikai pēc iepriekšēja pieraksta. Centralizēts tālruņa numurs, lai pieteiktu pierakstu: 20033722 vai 20030006. Pieteikt var ģimenes ārsts vai pats pacients. Cita saziņa nav iespējama.

“Diemžēl saslimšanas gadījumu skaits Latvijā turpina palielināties, tos ir grūtāk izsekot, ģimenes ārstiem ir liela noslodze, tādēļ radīta šāda iespēja. Ja iepriekšēja pieraksta nebūs, šādi cilvēki tiks atraidīti. Nodot analīzes drīkst, tikai braucot personīgajā transportā: nedrīkst nākt kājām, braukt ar sabiedrisko transportu vai taksometru. Ja tādas iespējas nav, joprojām var pieteikt mājas vizīti. Jāuzsver, ka jau līdz šim esam braukušas mājas vizītēs, lai ņemtu paraugus uz “Covid-19”, ne tikai Alūksnes un Apes novados, bet arī kaimiņos – Gulbenē, Smiltenē,” stāsta V. Broka – Priedīte.

Laboratorijas darbiniecēm ir visi aizsarglīdzekļi – speciāli kombinezoni, halāti, kas tiek mainīti ik pēc katra pacienta, tāpat arī respiratori, aizsargbrilles un citi līdzekļi. Ik dienu lielā apjomā tiek lietoti arī dezinfekcijas šķīdumi. Paraugi uz Rīgu pārbaužu veikšanai tiks nogādāti katru dienu. Par analīžu rezultātiem 24 stundu laikā pacientam piezvanīs – to darīs kolēģi no Rīgas, man šādas informācijas nebūs,” viņa saka. 


Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Pāsa papildina:

Personai ar koronavīrusa simptomiem ir jāzvana pa Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta īpašo tālruni 8303. Speciālists viņu iztaujās, izvērtējot personas stāvokli, un, ja tas būs nepieciešams, reģistrēs valsts apmaksātu analīžu nodošanai. Informācija tālāk tiks nodota SIA "Centrālā laboratorija", pierakstot uz izmeklējumu. Tāpat par iespējām reģistrēties valsts apmaksātai analīžu nodošanai var interesēties, zvanot pa diennakts informatīvo tālruni Covid-19 jautājumiem 8345. Savukārt, ja simptomu nav, taču persona vēlas veikt analīzes, jāzvana "Centrālajai laboratorijai" pa tālruni 20033722 vai 20030006, vienojoties, kad jāierodas mobilajā punktā. Covid-19 maksas pārbaudes cena ir 80 EUR.


"Centrālajai laboratorijai" jāzvana arī tām personām, kam ir ģimenes ārsta norīkojums, jo, sākot no 30. marta, arī ģimenes ārsti pacientus ar elpceļu infekcijām var nosūtīt uz valsts apmaksātiem Covid-19 testiem, nolemts Veselības ministrijā. Dodoties gan uz maksas, gan bezmaksas pārbaudēm, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments. Analīžu pieņemšanas punkta darba laiks ir no pulksten 10:00 līdz 16:00.

Kategorijas