Aluksniesiem.lv ARHĪVS

FOTO: Alūksnes novadā joprojām atkritumus izmet “pa kluso”

Loreta Jargane

2020. gada 1. aprīlis 11:31

2412

Lai arī mūsdienās ļoti daudz runā par atkritumu šķirošanu un dabas saudzēšanu, tomēr joprojām arī Alūksnes novadā konstatē pārkāpumus. Par tiem un sodiem stāsta Alūksnes novada Pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons un inspektors Gints Teterovskis.

Pašvaldības policijas rīcībā ir video novērošanas kameras, kas uzstādītas vairākās vietās pilsētā, arī pie šķirojamajiem konteineriem. Secināts, ka cilvēki joprojām bezatbildīgi attiecas pret atkritumu šķirošanu. 
Aizvadītajā mēnesī par atkritumu apzinātu nešķirošanu vai atkritumu novietošanu pie konteineriem sodīti deviņi pārkāpēji.
“Savus sadzīves atkritumus ievietot dalīto atkritumu konteineros (stikls, kartons, plastmasa) ir aizliegts. Konteineri pašlaik ir aizslēgti, bet ir ļaudis, kuri izvēlas atkritumus atstāt pie tiem. Tā darīt ir aizliegts un par to pārkāpēji tiek un tiks sodīti,” atgādina
G. Teterovskis. 

Alūksnes novada domes saistošie noteikumi “Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumi Alūksnes novadā” paredz, ka atkritumus pie konteineriem novietot nedrīkst, izņemot, ja tie ievietoti atkritumu apsaimniekotāja trafaretos priekšapmaksas maisos. Ja to neievēro, tad ir atbildība pēc Latvijas administratīvā pārkāpuma kodeksa 75. panta pirmās daļas naudas soda apmērā.

Vairāk par šo tēmu lasi 31. marta laikrakstā "Alūksnes un Malienas Ziņas"!


SODI


✓ Par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu
- naudas sods fiziskajām personām no 70 līdz 1000 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas,
- juridiskajām personām — no 280  līdz 2100 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

✓ Par sadzīves atkritumu radītāja vai īpašnieka nepiedalīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu savākšanā -
- naudas sodu fiziskajām personām no 70 līdz 700  eiro,
- juridiskajām personām — no 430 līdz 1400 eiro.

✓Par gaisa, zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu (virszemes vai pazemes) piesārņošanu ar notekūdeņiem, ķīmiskām vielām, tai skaitā bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā :
- naudas sods fiziskajām personām no 70 līdz 700 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas,
-  juridiskajām personām — no 350 līdz 2900 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.


ATGĀDINĀJUMS

- Arī privātīpašumu saimniekiem mājās, teritorijā atkritumus uzkrāt ir aizliegts,
īpašnieka pienākums ir tos nodot atkritumu apsaimniekotājam. Kā skaidro inspektors -
noteikumi ir kopums, kas jāievēro, tātad par
to ir arī atbildība.

- Pa transportlīdzekļa logu izsviestie atkritumi, piemēram, kafijas krūzīte, ir vides piesārņošana, un  par to pienākas sods.

- Lapas, zarus, atkritumus dedzināt ir aizliegts. Sadedzinot nedrīkst atbrīvoties no atkritumiem, tie ir jānodod atkritumu apsaimniekotājam. Lapas ir jākompostē vai jānodod atkritumu apsaimniekotājam. Zari jāsašķeldo vai jāsastrādā malkā.
! Šis process ir dabas piesārņošanas darbība, kas rada sadūmojumu.

Kategorijas