Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jauna pieredze Budapeštā

 Lolita Vanaga: “Meitenes bija ļoti optimistiski noskaņotas un teica: “Skolotāj, braucam! Mēs nevaram nebraukt! Piedalāmies, bet uzmanāmies un sargājam sevi!”.”


Jau pērnā gada nogalē, ieraugot Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras piedāvājumu piedalīties apmācībās par ES programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektu sagatavošanu un iespējamo jaunatnes apmaiņu, partneru iepazīšanu Budapeštā, bija vēlme ļauties izaicinājumam – vajag pieteikties! Aicinājumam atsaucās divas aktīvas meitenes no 11.a klases –Samanta Adlere un Patrīcija Marķitāne.

Izrādās, arī abas meitenes pašas bija atradušas šo piedāvājumu un apsvērušas iespēju piedalīties. Ja jau tāda sakritība, tad jādara! Pieteikums angļu valodā aši tapa uzrakstīts un janvārī arī saņemts apstiprinājums – esam starptautisko apmācību “EYE Opener” dalībnieces. Sakārtojot formalitātes – dokumentus, atļaujas, anketas, līgumu - varējām gatavoties braucienam uz Ungāriju.

Vīrusa draudu ēna

Īsi pirms brauciena pasauli pāršalca vīrusa „Covid – 19” draudu ēna. Ķīna, Itālija… Bažas, uztraukums, jautājumi, šaubas… Vairākkārt sazinoties ar visām iesaistītajām institūcijām, saņēmām paziņojumu: pamatojoties uz to, ka Ungārijā nav neviena inficētā, apmācības netiek atceltas. Meitenes bija ļoti optimistiski noskaņotas un teica: “Skolotāj, braucam! Mēs nevaram nebraukt! Piedalāmies, bet uzmanāmies un sargājam sevi!”.

Budapešta mūs sagaidīja ar ļoti pavasarīgi siltu laiku, skaistu viesnīcu, viesmīlīgiem ļaudīm, gardu ēdienu. Pirmais vakars ātri atraisīja mūs ar jautrām neformālās izglītības iepazīšanās spēlēm, sapratām, nedēļa te būs tiešām izglītojoša, interesanta un aktīva.


Apmācības brīvā gaisotnē

Abas ģimnāzijas meitenes par pieredzēto saka: “Runājot par apmācībām - to tēma bija jauniešu apmaiņas projekti - kāpēc tos organizēt? Kā? Kas jāzina, to darot, un vēl daudz citu jautājumu un, mūsuprāt, mums ļoti noderīgu tēmu. Apmācībās piedalījās jaunieši un viņu līderi no dažādām valstīm - Ungārijas, Rumānijas, Bulgārijas, Somijas, Norvēģijas, Itālijas un Grieķijas, tās notika angļu valodā. Šīs bija tiešām labākās un produktīvākās apmācības, kurās mēs jebkad bijām piedalījušās. Trīs mentori, treneri jeb vienkārši savas jomas profesionāļi, kuri katru dienu katrs mācīja ko citu. Apmācības noritēja brīvā gaisotnē, nekas netika uzspiests vai liegts, treneri bija atvērti, ārkārtīgi saprotoši un ļoti gudri.

Mēs mācījāmies neformāli - caur spēlēm, diskusijām, dalījāmies komandās. Jauniešiem uzticējās, daudz lika strādāt vieniem, ģenerēt idejas. Skolotāji jeb “youth worker’s” mācījās atsevišķi, tikai retu reizi mums bija jāsastrādājas. Mēs saņēmām milzīgu atbalstu no treneriem, bija sajūta, ka katra ideja, kas ienāca prātā, bija realizējama. Mācības notika no rīta 9.00 līdz apmēram 18.00 – 19.00. Mums tika dots brīvais laiks, un paspējām apskatīt Budapeštu gan dienā, gan vakara tumsā.

Iestrādes nākotnei

Galvenais, ko mēs ieguvām šajās apmācības - vienmēr ir jāuzdrošinās, visvairāk jātic pašam sev, jāsapņo un jādara. Šis bija arī lielisks treniņš mūsu komunikācijas spējām, jo katra diena pagāja komunicējot. Tie ir arī jauni draugi, jauna pieredze un jaunas idejas.

Ir gūta izpratne un zināšanas par Erasmus + projektu pieteikumu sagatavošanu, iepazīti jauni starptautiskie partneri, iegūti iespējamo nākotnes sadarbības partneru kontakti, pilnveidotas profesionālās prasmes darbā ar jauniešiem, uzlabotas angļu valodas zināšanas, saņemts „Youthpass” sertifikāts, kā arī, protams, aktīvi un izglītojoši pavadīta nedēļa Budapeštā, gūts ieskats ungāru tautas kultūrā, vēsturē, tradīcijās, izglītības un karjeras atbalsta sistēmā.

Apmācību gaitā mums bija uzdevums izdomāt apmaiņas projekta ideju un atrast kopīgu sadarbības partneri. Mēs uzdevumu veicām lieliski, sagatavojām melnrakstu jauniešu apmaiņas projektam kopā ar pārstāvjiem no Ungārijas ģimnāzijas.

Visas trīs mēs ceram, ka izdosies uzrakstīt projektu, gūt atbalstu un realizēt apmācībās izauklētās jauniešu idejas, jo tad varēsim satikties atkal gan Ungārijā, gan te - pie mums Alūksnē.”

Kategorijas