Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būtiski ir plānot izdevumus

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 15. aprīlis 10:26

42

Pašreizējā, ārkārtējā situācijā mainās arī tērēšanas paradumi, un ir īpaši svarīgi plānot vai pārplānot ģimenes izdevumus.

“CBL Life” ilgtermiņa ieguldījumu eksperte un bērnu finanšu pratības grāmatas “Naudiņš mācās saprast naudu” autore Jolanta Jērāne aicina izstrādāt rīcības plānu, sākot ar samērā niecīgām ikdienišķām aktivitātēm, beidzot ar lieliem lēmumiem ārkārtas gadījumos.

Pie ikdienas aktivitātēm pieskaitāma arī ģimenes budžeta pārplānošana vai vienkārši plānošana, ja agrāk tas netika darīts. Ja šī brīža vai gaidāmie ienākumi ir samazinājušies vai draud samazināties, arī izdevumiem jāsamazinās.

Jērāne iesaka izvērtēt izdevumu pozīcijas, kas ir samazinājušās vai pazudušas (piemēram, transporta izdevumi ceļam uz, no darba, pusdienas ārpus mājām, izklaides pasākumi, bērnu pulciņi) un kas ir tās izdevumu pozīcijas, kas palielināsies līdz ar ilgstošu uzturēšanos mājās.

Tieši šādiem krīzes gadījumiem ļoti noderēs iepriekš izveidots uzkrājums (drošības spilvens) aptuveni 4 līdz 6 mēnešu izdevumu apmērā. Diemžēl tikai nelielai sabiedrības daļai šāds uzkrājums ir izveidots.

Pēc speciālistes teiktā, “svarīgi šobrīd ir nekrist panikā un nepakļauties dažādām masu psihozēm, bet gan vēsu prātu savas ģimenes lokā “salikt lietas pa plauktiņiem”. “



Krāt var sākt jebkurā mirklī


Ko darīt tiem, kuru rīcībā nav iepriekš izveidots uzkrājums neparedzētām situācijām? Vispirms pārskatīt savus naudas pārvaldīšanas ieradumus un, sākot ar nākošo ieskaitījumu kontā, atlikt kaut nelielu naudas daudzumu (jā, kaut vai 3 eiro) “drošības spilvena izveidei”. Lai

ieradumu veidot uzkrājumu, nav nepieciešamas lielas naudas summas, galvenais ir atlikt naudu regulāri.



Padomi, kas palīdzēs


Speciāliste aicina arī izvairīties no biežāk pieļautām kļūdām tēriņos:

pārlieku liela tērēšanās svētku laikā, lai atalgotu sevi par uzturēšanos mājās;

sērfošana pa interneta veikaliem, it kā īsinot laiku, kā rezultātā veikti nevajadzīgi pirkumi;

apzināta sevis lutināšana, it kā kompensējot piespiedu uzturēšanos mājās. Klasiskie attaisnojumi: kaut kā taču jānovērš uzmanība no trakuma, kas notiek visapkārt; ko tad citu, lai daru; ja nav, tad nav naudas - nopirkšu mierinājumam vismaz šo utt.;

pārmērīga alkohola lietošana, it īpaši tagad, kad tas pieejams arī ar piegādi mājās.

Kategorijas