Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gardu un skaistu kūku pavēlniece

Agita Bērziņa

2020. gada 17. aprīlis 00:00

18

Izaicini sevi un uzcep kādu gardu kūku, lai gan neesi konditors vai pavārs ar diplomu. Galvenais ir gribēt mēģināt un eksperimentēt, saka gardu un skaistu kūku cepēja Dagnija Bērziņa no Jaunlaicenes. Tieši tā viņa uzcepusi savu pirmo kūku pirms vairākiem gadiem bez jebkādam priekšzināšanām – nebaidoties un eksperimentējot. Tagad kūku cepšana ir viņas vaļasprieks. Ciparkūka, snikerkūka, “Pavlova” vai “Cielaviņa” – Dagnijai tās visas ir pa spēkam.

Katros svētkos sava kūka
Kūku cepšanai Dagnija pievērsās pirms septiņiem gadiem, kad piedzima pirmā meita. “Mana pirmā kūka bija viņas pusgada jubilejā. Kopš tā laika sāku katros svētkos un tuvo cilvēku jubilejās uzcept kādu kūku. Man patīk iepriecināt citus ar savu darbu. Uz visiem svētkiem cenšos pati pagatavot kaut mazu kūciņu. Veikalā tās pērku tikai ārkārtas gadījumos, kad, piemēram, esmu pēkšņi paaicināta ciemos un nav vairs laika pašai uzcept. Bet tas ir ļoti reti. Savām ceptajām kūkām garšu varu sakombinēt pati un, jā, esmu ļoti pieradusi pie to garšas, tādēļ ne vienmēr veikala kūkas man šķiet garšīgas,” saka Dagnija.
Interese par kūkām Dagnijai radās jau bērnībā, kad kopā ar māsām bija palīgs mammai kūku cepšanā. Arī savām meitām viņa ļauj darboties virtuvē, lai kopā taptu skaisti un gardi šedevri. “Mamma, kura arī cep tortes, man un māsām uzticēja olu kulšanu ar mikseri. Mums ļoti patika iesaistīties. Var jau būt, ka kopš tā brīža arī radās interese par kūkām. Arī savām meitām ļauju līdzdarboties virtuvē. Viņām patīk rullēt mīklu, miksēt, garnēt kūkas ar krēmu un dekorēt. Esmu par to, ka bērni jāiesaista procesā, lai viņiem ko iemācītu, lai justu, ka viņiem arī atļauj ko darīt, un būtu pēc tam gandarījuma sajūta, ka ir atļauts palīdzēt,” teic Dagnija. Viņa ir māmiņa trīs meitiņām - Alisei (1 gads), Ancei (6 gadi) un Elizabetei (7 gadi).

Gardākā - snikerkūka
Kā garšos kūka un kā tā izskatīties, lielākoties Dagnija izdomā pati. Vien brīžos, kad pašai trūkst ideju, palīgā  ņem resursus internetā un Annas Pannas kūku grāmatu. “Ja pašai uz mirkli trūkst ideju, kā garnēt kūku, skatos video “Youtube”, kur var atrast daudz skaistu un radošu ideju. Redzētais vienmēr iedvesmo. Man patīk garnēšanā izmanot šokolādes dekorus, ko gatavoju pati, arī klasiskās krēma puķes. Garšīgas ir gan modernās, gan klasiskās krēma vai mājas kūkas. Esmu par kūku daudzveidību, jo svētku ir daudz, un katros svētkos var izpausties ar citādu kūku. Mana mīļākā varētu būt snikerkūka, bet no konditorejas izstrādājumiem – eklēri,” saka Dagnija.
Dagnijai patīk eksperimentēt un atklāt jaunas garšu nianses. Kā smejas viņa pati, lielākoties  improvizācija izdodas veiksmīga. “Lielākoties jau sanāk, bet, kad nesanāk, mēģinu, kamēr izdodas. Ja nesanāk, tad pēc laika tomēr mēģināšu vēl. Protams, ka kļūdos arī, kam gan tas negadās, bet es pie pirmajām kļūdām neapstājos, man patīk iecerēto panākt, kamēr izdodas vēlamais rezultāts. Man visvairāk patīk cept snikerkūku un  “Cielaviņu”, jo tās mūsu ģimenē ir pieprasītākās, kas garšo visiem. Sarežģītākais, ko esmu cepusi? Tie varētu būt eklēri. Man tie šķiet sarežģīti pagatavojami. Pagaidām tie īsti neizdodas tādi, kādus gribētu. Bet es neesmu padevusies un mēģinu tos cept, kamēr sanāks, kā vajag,” teic Dagnija. Savukārt bērniem favorīts ir olbaltumu kūka “Pavlova”, “keikpopi” jeb kūka uz kociņa un cīsiņi mīklā.

Jāļaujas eksperimentiem
Ļaujoties mirkli pasapņot, Dagnija saka - kādreiz gribētu savu konditorejas uzņēmumu. “Pagaidām man tas ir tikai hobijs, lai iepriecinātu sev tuvos un mīļos svētkos,” saka viņa. Ikvienam, kurš grib sākt cept kūkas, bet tomēr baidās, Dagnija iesaka mēģināt un nebaidīties eksperimentēt ar receptēm. “Kamēr neko nepamēģināsi, tikmēr neuzzināsi, vai tas tiešām nav pa spēkam. Vajag tikai sākt. Arī es ar kūkām sākumā neko daudz nemācēju un nezināju, bet, jo vairāk to dara, arvien labāk viss sāk padoties. Lai izdodas, un nebaidieties eksperimentēt, jo virtuve ir vieta, kur to var darīt,” iedrošina Dagnija.

Kategorijas