Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina bērniem sarūpēt datoru mācībām attālināti

Sandra Apine

2020. gada 18. aprīlis 08:44

65

Pasaulē ir daudz lietu, kuras var izmantot atkārtoti. Jaunā lietotne “Giveazy”, kuras ieviešanā un attīstībā līdzdarbojas arī novadnieks Ritvars Podziņš, radījusi vienkāršu veidu, kā to paveikt. Lietotnē var pievienot sludinājumus par paša neizmantotām lietām, atrast sev noderīgas lietas un vienoties par to saņemšanu un nodošanu. Svarīgākais – izveidota arī sadaļa “dators bērnam”, kas attālinātajā mācību procesā daudzām ģimenēm ir ļoti nozīmīga palīdzība.

Izveido speciālu sadaļu

“Kopš Latvijā bērni mācās attālināti, visi esam apzinājušies, ka joprojām ir ģimenes, kurās skolas vecuma bērniem nav piemērotu apstākļu šādai mācību formai. Daudzās ģimenēs ir tikai viena vai pat neviena elektroniskā ierīce uz vairākiem ģimenes locekļiem. Tādēļ uzņēmums SIA “Giveazy” izveidojis mūsdienīgu risinājumu – lietotni, kurā pieejama speciāla sadaļa “dators bērnam”. Tajā lietotāji var pieteikties ar lūgumu “saņemt datoru mācībām” bērnam vai pretēji - “sniegt palīdzību” ģimenēm ar šādu vajadzību. Mājaslapā (https://giveazy.lv/datorsbernam) izveidota arī interaktīva karte, tajā redzams, kuros Latvijas reģionos un cik datori nepieciešami,” stāsta “Giveazy” pārstāvis R. Podziņš.
Jau pirmajā lietotnes darbības dienā bijuši 34 pieprasījumi nodrošināšanai ar datoru. “Uz šo brīdi jau 325 ģimenes visā Latvijā caur lietotni atzīmējušās, ka dators ir nepieciešams. Līdzās var redzēt skaitļus, cik datori nodrošināti un cik pašlaik pieejami,” stāsta R. Podziņš.

Gaida arī Alūksnes bērni
Interese palielinājusies arī par lietotni kopumā. “Kopējās lejupielādes šobrīd visā Latvijā ir ap 4000. Reģionos aktivitāte lietu ievietošanai pagaidām nav liela, ko nevarētu teikt par datoru pieprasījumiem un tiem, kuri ir gatavi lietas paņemt,” stāsta R. Podziņš.
Jautāts par interesi un datoru apriti mūspusē, R. Podziņš zina stāstīt, ka Alūksnes novadā pašlaik ir 10 datoru pieteikumi un pagaidām tikai viens atrisinātais gadījums, kur dators ticis atrasts pašu spēkiem. Tā kā vēl 10 ģimenes gaida savus vietējos atbalstītājus. “Datoriem nav jābūt jauniem, arī lietoti, funkcionējoši stacionārie vai vecāki portatīvie datori palīdzēs kādai ģimenei,” stāsta projekta pārstāvis. Viņš īpaši aicina pieteikties atbalstītājus – privātpersonas vai uzņēmumus, kuriem ir pieejami datori lietošanas kārtībā, bet vairs netiek izmantoti.

Sabiedrības labā
Uzteikts par šādas iniciatīvas nozīmību, R. Podziņš atzīst - viņam bieži gadās iesaistīties projektos, kur viņu aicina piedalīties “pro bono” jeb sabiedrības labā bez atlīdzības, un viņš vienmēr cenšas būt atsaucīgs.
“Ņemot vērā, ka “Giveazy” ideja pilnībā sakrīt ar manu dzīves uztveri par videi draudzīgu dzīvesveidu, labprāt piekritu iesaistīties,” saka novadnieks. Uzņēmumu izveidojuši liepājnieki, lietotni izstrādājis savulaik populārās spēles “Ferma” līdzautora uzņēmums. Lietotni “Giveazy” plānots uzlabot un ieviest arvien jaunas funkcijas. “Pašlaik ar to nodarbojos. Līdz ar ārkārtējās situācijas ieviešanu divas nedēļas dzīvoju laukos Alūksnes novadā, savukārt Lieldienu nedēļā esmu atpakaļ Rīgā un strādāju no mājām,” stāsta R. Podziņš.


Kategorijas