Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ziedo medu arī Alūksnes mediķiem

Loreta Jargane

2020. gada 20. aprīlis 06:47

331

Pēc biškopes Ivetas Fricsones ierosinājuma 23. martā Latvijā izsludināja labdarības akciju “Dāvini medu mediķiem un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam”. Tai atsaucās 149 biškopji no visas Latvijas un kopā sarūpēja 2302 kilogramus medus. Ziedotāju pulkam pievienojās arī bitenieki no Alūksnes novada.


Iesaistot Latvijas biškopības biedrības nodaļu vadītājus un aktīvus biškopjus, medus un biškopības produkti nogādāti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) un slimnīcām visā Latvijā. Medu Alūksnes nodaļas NMPD un mediķiem ziedoja SIA “Jaungrēveles” un Ivars Lipskis.  Sazinoties ar bitenieku Andi Kaktiņu (SIA “Jaungrēveles”), kurš ir arī Latvijas Biškopības biedrības Alūksnes nodaļas vadītājs, noskaidrojām, ka šāda iniciatīva šķitusi ļoti vērtīga un vajadzīga. “Kāpēc gan nē? Ja medus ir un akcija tiek organizēta, kāpēc gan neatbalstīt savējos. Mediķiem šobrīd vajag labu veselību un daudz spēka, un medus ir piemērots produkts, lai to visu sniegtu. Enerģijai, spēkam, veselībai. Mūsu ģimenes saimniecība, atsaucoties akcijai, ziedoja 50 litrus, kas ir aptuveni 70 kilogrami. Mūsu pusē apzināja biteniekus, savācām kopā medu un aizgādājām uz Gulbeni, kur tālāk visu koordinēja Gulbenes biškopības biedrības vadītājs. Kopumā šajā akcijā visā Latvijā savāca pāri divām tonnām medus,” par akciju stāsta A. Kaktiņš.
Vaicāts par šī brīža situāciju un ietekmi uz ražošanu un tirdzniecību, A. Kaktiņš norāda, ka lielas izmaiņas vēl nejūt. Neskatoties uz to, ka tirdziņi nenotiek, saimniecība savu produkciju piegādā arī uz mājām.


“Esam likuši par sevi manīt sociālajos tīklos. Pastāvīgie mūsu klienti zina, sazvana, mēs aizgādājam biškopības produktus uz Alūksni, pievedot līdz durvīm.
Tāpēc arī to nodrošinām, ja kādam ir vēlme. Ja runājam par lauksaimniecību, liels pluss ir laba degvielas cena  sējas darbiem. Dod Dievs, lai rudenī visai produkcijai, ko saražosim, būtu pircējs. Runā, ka pārtiku vajag un vajadzēs. Tomēr situācija šobrīd ir ļoti neskaidra un nav zināms, kādu iespaidu tā atstās uz visu Latviju kopumā. 


Vai būs pieprasījums tam, ko esam saražojuši, nav zināms. Ir cilvēki, kuri šajā situācijā biškopības produkciju lieto pat nedaudz vairāk, bet ir arī mazāk nodrošinātie, kuri noteikti izslēdz šo produktu no patēriņa ikdienā visai augstās cenas dēļ,” stāsta A. Kaktiņš.
Labdarības akcija sākās 2. aprīlī. Pirmais medus tika nogādāts Dobeles apkārtnes slimnīcai, Siguldas NMPD un Siguldas slimnīcai. 3. aprīlī medu saņēma visu Latvijas reģionu un arī Rīgas NMPD. Labdarības akcijas mērķis  - atbalstīt NMPD un mediķus, kuri paaugstināta riska apstākļos saistībā ar “Covid-19”  turpina strādāt un visvairāk ir pakļauti inficēšanās riskam ar vīrusu

Kategorijas