Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai putnu vērošana izdotos

Agita Bērziņa

2020. gada 20. aprīlis 07:03

33

Aprīlis ir Putnu dienu mēnesis, tādēļ Latvijas Ornitoloģijas biedrība atgādina, ka putnu vērošanai jābūt ne vien aizraujošai, bet arī putniem un cilvēkiem drošai nodarbei. Uzsākot īstenot Latvijā šī gada starptautisko projektu bērniem “Dzīvais pavasaris”, Latvijas Ornitoloģijas biedrība mudina iepazīties un ievērot tās sagatavotos ieteikumus, lai kļūtu par labu putnu vērotāju jau no mazotnes. 


Latvijas Ornitoloģijas biedrība, dodoties vērot putnus, iesaka izvēlēties tumšu vai dabas toņu apģērbu, lai putns tik drīz nepamanītu cilvēku. “Putnu vērotājs nedosies dabā bez pamatlietām savā somā: tur noteikti būs binoklis, blociņš un rakstāmrīks novērojumu piezīmēm un, protams, putnu noteicējs. Lai putnu sugu atpazīšana dabā veiktos raitāk, ir vērts jau mājās izšķirstīt putnu noteicēju, iepazīstoties ar tā uzbūvi, terminoloģiju. Blociņā vēlams pierakstīt datumu, vietu, laiku un novērotos putnus, par kuriem pēc tam ziņot dabas novērojumu portālā www.dabasdati.lv,” aicina  Latvijas Ornitoloģijas biedrības īstenotā projekta “Dzīvais pavasaris” koordinatore Latvijā Kitija Balcare.


Ornitologi iesaka izvairīties no putnu traucēšanas, neaiztikt ligzdas. “Neskatoties uz to, cik aizraujoša ir putnu vērošana, vienmēr jāpatur prātā, ka putna drošība un labklājība ir pirmajā vietā. Pārbiedēts putns var pārtraukt meklēt sev barību, barot mazuļus un atpūsties, ja būs iztramdīts. Ieteicams iet uzmanīgi, runāt klusi, izslēgt skaņu mobilajām ierīcēm un netuvoties pārāk tuvu putnam. Vērot putnu, kas nav iztramdīts, ir krietni aizraujošāk. Ja cilvēks pārāk ilgi uzturas pie ligzdas, putns no satraukuma var ligzdu pamest pavisam,” norāda K. Balcare. Putnu vērošanā viņa iesaka izmantot putnu vērošanas torņus, kā arī neatstāt nekādas pēdas -  nedrīkst neko ņemt un nedrīkst neko atstāt. “Cieni vietu, kur atrodies - aizver vārtiņus, pārvietojies pa taku, savāc atkritumus un nepārkāp privātīpašuma robežas,” saka K. Balcare.



Kategorijas