Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Medus ar garšas “rozīnīti”

Mārīte Dzene

2009. gada 4. septembris 07:34

1778

Alsviķu pagasta “Aizvējos” atrodas Valda Koņkova bišu drava ar 40 stropiem. Pavisam tuvu ir Alūksnes pilsēta un turpat mežs ar norām, pļavām un tīrumiem. Acīmredzot tieši mežu un lauku ziedu medus ir savdabīgs un īpaši garšīgs, nākas secināt, kad biškopis cienā ar saldo kārumu.

Lauku ziedu medus ir vērtīgākais

“Bieži jautā, kāpēc mans medus ir garšīgāks. Es medu sviežu no apakšējām un augšējām kārēm. Citi izmet medu tikai no augšējām kārēm, lai ātrāk vestu uz tirgu. Bet tādā medū nav bišu maizes piegaršas. Tieši tā piedod to “rozīnīti”. Protams, svarīgi arī, no kādiem ziediem medu vāc. Te apkārt ir mežs un lauku ziedi. Tiesa, šogad iesēju arī facēliju bitēm,” atklāj biškopis.

No stropiem bites lido piecus un vairāk kilometrus, lai vāktu nektāru no meža aveņu ziediem, tīrumu usnēm, ziedošiem kārkliem, blīgznām, lapu izsvīduma... V.Koņkovs visaugstāk vērtē lauku ziedu medu, jo tas esot vērtīgākais. Viņš spriež, ka ne velti mūsu senči dzīvojuši bez ārstu palīdzības. “Es medu lietoju katru dienu. No rīta lieku pie kafijas, kad strādāju dravā, iznāk diezgan daudz to baudīt, un vakarā atkal – vismaz karoti medus. Tas dod enerģiju un stiprina veselību,” klāsta V.Koņkovs.


Konkursā – trešais garšīgākais medus

Konkursā “Garšīgākais medus” V.Koņkovs piedalās ceturto gadu. Šovasar viņš nav starp godalgoto vietu ieguvējiem, bet pērn Valdim bija trešais garšīgākais medus Latvijā. Nav viegli izraudzīties garšīgāko no vairāk nekā 50 medus paraugiem. Novērots, ka degustētāju un vērtētāju ievērību gūst medus, kurš saista ar īpatnēju garšu. Tiesa, svarīga ir arī smarža, krāsa un konsistence. Tomēr precīzi medus kvalitāti var noteikt tikai laboratorijas analīzes. “Iespējams, medus kvalitāti ietekmēja tas, ka Alūksnes pusē apmēram par mēnesi vēlāk bija vasarai atbilstoši laika apstākļi. Medus tika vērtēts jau 18.jūlijā, kad tas vēl nebija nogatavojies. No neaizvākotām kārēm paņēmu un aizvedu, tāpēc godalgota vieta vairs nespīdēja. Turklāt neesmu jau vienīgais bitenieks ar garšīgu medu,” secina V.Koņkovs. Pagājušajā vasarā trim medus paraugiem tika noteikta vienādi augsta kvalitāte, tāpēc vietas izlozēja. Valdim krita trešā vieta.


Pirmo reizi medus sacukurojas kārēs

Biškopis secina, ka šī vasara medus vācējām nav labvēlīga. Pavasaris bija sauss, bet jūlijs – ļoti lietains. “Vēl nekad nav bijis tā, ka medus jau kārēs ir sacukurojies. Kolēģis no Bauskas man par to stāstīja jau pirms mēneša, bet iemeslu nezinām. Iespējams, ka vainojamas straujās gaisa temperatūras maiņas – dienās ir karsts, naktīs – auksts. Aukstās naktīs bites nestrādā. Bites stropā ienes nektāru, kas līdzinās siltam ūdenim, izdala fermentus un gatavo medu,” skaidro V.Koņkovs. Ldz šim lielākais medus ienesums viņa dravas atsevišķos stropos bijis 70 – 80 kilogrami. Pirms trim gadiem bija daudz medus, bet tagad Valdis rēķina, ka pietiks tikai draugiem un paziņām.


Kategorijas