Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 24. aprīlis 00:00

2

Griķi ar sēnēm un dārzeņiem
Sastāvdaļas:
◆ 1 glāze griķu,
◆ 2 glāzes ūdens,
◆ 300 gramu tomātu,
◆ 350 gramu šampinjonu,
◆ 2 sīpoli,
◆ 1 burkāns,
◆ 1 saldais pipars,
◆ sāls, malti pipari,
◆ 30 gramu sviesta,
◆ augu eļļa,
◆ pētersīļu zaļumi.
Neesam īpaši griķu cienītāji, taču no tiem izdevās radīt gardu maltīti. Ja vien griķus ir izdevies iegādāties, iesaku tos pagatavot šādi – būs vai nu pamatēdiens, vai arī piedeva.
   Nomizotus sīpolus un notīrītu burkānu sagriezu kubiņos. Sagriezu arī sarkano, saldo piparu un četrus nelielus tomātiņus (derēs arī konservētie). Šoreiz izmantoju šampinjonus savā sulā.
   Vienā pannā uzkarsēju eļļu un apcepu tajā sagrieztās sēnes. Otrā pannā uzkarsētām pāris ēdamkarotēm eļļas pievienoju arī sviestu un liku tur sasmalcinātos sīpolus un burkānus. Apmaisot cepu, pēc laiciņa pieliekot saldos piparus, līdz dārzeņi jau mīksti. Tad pievienoju arī tomātus un cepu visu kopā vēl minūtes trīs.
   Dziļajā pannā sēnēm pievienoju dārzeņus no otras pannas, piebēru divas 100 gramu paciņas noskalotu griķu, pielēju 400 mililitru vārīta ūdens, piemaisīju sāli, piparus un uzvārīju. (Ja vēlaties, varat pievienot arī tomātu pastu vai mērci.) Tad uzliku pannai vāku un uz lēnas uguns sutināju tās saturu apmēram pusstundu. Visbeidzot piemaisīju sasmalcinātus pētersīļu zaļumus.
Ceptas cāļu akniņas ar kraukšķīgu garoziņu
Sastāvdaļas:
◆ 300 gramu svaigu cāļu aknu,
◆ sāls, malti melnie pipari,
◆ augu eļļa,
◆ panējumam – 1 glāze rīvmaizes, 2 olas, 3 – 4 ēdamkarotes miltu.Reizēm, lai gardi paēstu, pietiek pagatavot kādu ēdienu arī no subproduktiem, un, ja vien tās nelietojam pārāk bieži, arī salīdzinoši lētās cāļu akniņas tam var noderēt. Tikai jāatrod recepte, lai ēdienkarti atkal dažādotu.
Akniņas noskaloju un nosusināju papīra dvielī. Uzkaisīju sāli un piparus. Vienā traukā iebēru rīvmaizi, otrā – miltus, bet trešajā bļodiņā saklapēju olas.
Pannā uzkarsēju eļļu. Katru aknu gabaliņu vispirms apviļāju miltos, tad – olās, bet pēc tam – rīvmaizē. Un pēc tam atkal olās un visbeidzot - rīvmaizē. No visām pusēm apcepu akniņas uzkarsētajā pannā līdz zeltainai garoziņai. Gatavos gabaliņus vēl izliku uz šķīvja ar papīra dvieli, lai atbrīvotos no liekajām taukvielām. Tad akniņas varam baudīt ar jebkurām piedevām – svaigiem salātiem, pēc savas izvēles pagatavotiem kartupeļiem, kā arī griķiem, rīsiem vai makaroniem.
Avokado “laiviņas” ar sātīgu pildījumu
Sastāvdaļas:
◆ 100 gramu krabju gaļas vai krabju garšas nūjiņu,
◆ 2 avokado,
◆ 4 saulē kaltētie tomāti,
◆ sula no puses citrona,
◆ 3 ēdamkarotes grauzdiņu,
◆ 1 ēdamkarote sinepju,
◆ 2 ēdamkarotes olīveļļas,
baziliks, sāls.Avokado satur daudz kaloriju, bet, neskatoties uz to, šis auglis patiešām esot ieteicams pašsajūtas un veselības uzlabošanai. Šoreiz no veikala atnestos vēl cietos tā sauktos aligatoru bumbierus pāris dienu pagatavināju un tad pagatavoju sātīgu krabju salātu uzkodu avokado “laiviņās”.
Baltmaizes grauzdiņus mazliet vēl apcepu sausā pannā. Sagriezu krabju garšas nūjiņas, sasmalcināju saulē kaltētos tomātus. Avokado pārgriezu, izņēmu kauliņu, izdobu mīkstumu, bet mizu atstāju. Augļa mīkstumu ar dakšiņu samīcīju, pārslacīju ar citrona sulu, un, piekaisot arī sāli garšai, samaisīju ar pārējām paredzētajām sastāvdaļām. Salātus pildīju avokado “laiviņās” un greznoju ar zaļumiem.
Grauzdētu auzu pārslu un mango deserts
Sastāvdaļas:
◆ mango auglis,
◆ 200 mililitru saldā 35% krējuma,
◆ apmēram glāze auzu pārslu,
25 grami sviesta,
◆ 2 – 3 ēdamkarotes cukura.
Mājās sānus spīdināja nu jau nogatavojies iegādātais mango. Kā tas garšo desertā? Augli nomazgāju, nomizoju, atbrīvoju no kauliņa un mīkstumu sagriezu mazos kubiņos.
Auzu pārslas apcepu sviestā pannā uz plīts un atdzesēju. Saldo krējumu saputoju, sajaucu ar cukuru, vaniļas cukuru un apceptajām auzu pārslām, piemaisīju arī daļu mango gabaliņu. Pēc patikas varam pievienot arī sasmalcinātus valriekstus. Masu liku deserta trauciņos.

Kategorijas