Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Piektajā impērijā”- pieci draugi

Komanda: “Piektā impērija”
Dalībnieki: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 11. klases skolnieces Santa un Sanita Locānes, 12. klases skolēni Beāte Jargane, Kristiāna Vasakova un Kārlis Čubars.
Nākotnes vīzija: “Escape room” (“Izlaušanās istaba”) elevatora ēkā.
Komanda spēlē ieguva: 2. vietu.


“Piektā impērija” ir viena no komandām, kas šogad piedalījās laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” multimediālajā projektā – slēpņošanas spēlē “Discover the City”, izzinot Alūksnes neizzinātās vietas un pēc tam daloties ar ieraudzīto sociālajos tīklos. Tagad, jau ar nelielu laika distanci, spēles dalībnieki atskatās uz to, kā viņiem tajā veicies, un vērtē ieguvumus.

Uz draudzības pamata
Komanda veidota, kā saka paši tās dalībnieki, uz draudzības pamata. Santa un Sanita mācās 11. klasē un spēlē basketbolu kopā ar Beāti, savukārt Beāte, Kristiāna un Kārlis ir klasesbiedri. “Diezgan bieži laiku pavadām kopā. Domāju, mēs bijām saliedētāki kā citas komandas, jo pazīstam cits citu, varam piedāvāt jebkādas trakas idejas, apspriest tās un arī uzticēties cits citam. Draugi – tas ir kas vairāk nekā tikai klasesbiedri,” saka Kristiāna.
Par projektu “Discover the City” jaunieši uzzinājuši no “Alūksnes un Malienas Ziņu” platformām vietnēs “Alūksniešiem.lv”, “Facebook.com”, “Instagram” un nolēmuši piedalīties, par komandas kapteini izraugoties Kārli.
Spēles gaitā jauniešiem bija jāatrod slēpņi VEF teritorijā, elevatora, lauktehnikas, VEF, meliorācijas teritorijās, Sarkanā Krusta Alūksnes komitejas ēkā. Informāciju par šiem objektiem jaunieši meklējuši gan laikrakstā, gan portālā. Padomu prasījuši arī vecvecākiem, paziņām, kuri agrāk strādājuši kādā no šīm Alūksnes iestādēm un uzņēmumiem.

Ielīst caur sētas spraugu

“”Discover the City” ir ļoti veiksmīgs projekts, kas vērsts tieši uz jauniešu auditoriju,” ir vienisprātis komandas “Piektā impērija” dalībnieki, akcentējot, ka lielu darbu tā sagatavošanā ieguldījusi projekta vadītāja Loreta Jargane. “Pateicoties līdzdalībai spēlē, man bija iespēja Alūksnē apskatīt vietas, par kurām iepriekš nebiju domājusi. Patiesībā es pat īsti nezināju par tām. Tagad esam guvuši jaunas zināšanas, varam dalīties tajās ar citiem, piemēram, pilsētas viesiem,” saka Kristiāna. “Tās bija vietas, kurās varbūt esi kādreiz cerējis “tikt iekšā pa kluso”, bet spēles laikā tās kļuva pieejamas. Bija patiešām interesanti. Citreiz nebūtu pareizi ielīst kādā objektā caur sētas spraugu, bet šoreiz drīkstēja,” piebilst Kārlis.

Ļoti interesanta jauniešiem šķiet kādreizējā uzņēmuma VEF teritorijas vēsture. Zinājuši par rūpnīcas VEF filiāli Alūksnē, bet to, ka sākotnēji šajā teritorijā Roberta Šlosa uzņēmumā pirmās brīvvalsts laikā ražota elektrība, gan nē. “Mums bija jānofotografējas pie VEF konferenču zāles -  būtu gribējies redzēt, kā tā izskatījās agrāk,” saka meitenes.
Izlaušanās istaba. Kāpēc ne?

“Uz mani vislielāko iespaidu atstāja elevatora ēka. Tur es iepriekš nekad nebiju bijis. VEF teritoriju esmu izstaigājis, lauktehnikas un meliorācijas ēkas Rūpniecības ielā arī,” saka Kārlis. Izlozes kārtībā savai vīzijai par izmantošanu nākotnē “Piektajai impērijai” izkrita tieši elevatora ēka – jaunieši saskata iespēju šajā objektā izveidot “Izlaušanās istabu”, kas būtu atbilstoša videi un gaisotnei tajā.
Spēles laikā lielākās grūtības sagādājis atrast uzdevumā redzamo durvju fragmentu elevatora ēkā, kas dabā esot izskatījies pavisam citādāk.
“Domāju, ka Rūpniecības ielā kādreizējās lauktehnikas darbnīcu ēkas arī tagad būtu iespējams atjaunot, un tā būtu vieta lauksaimniecības tehnikas apkopei. Telpas ir, tikai jāsakārto un jāuzlabo,” saka Kārlis.

Te ir mājas

Vaicāti par Alūksnes nākotni, jaunieši atzīst, ka pilsēta pēdējā laikā ļoti mainījusies un ir jūtama attīstība. “Noteikti būs vēl citi projekti, biznesa idejas, ko attīstīs saistībā ar Alūksnes vēsturi, kas ir bagātīga un uztur “tūrisma garšu”. Parasti, ja atbrauc draugi no kādas citas pilsētas, pirmā vieta, kurp aizved, ir Alūksnes ezers,” teic Kristiāna.
“Alūksne ir sakopta, skaista, latviska, savādāka nekā citas pilsētas. Alūksnieši ir savas pilsētas patrioti, citās pilsētās tā nav,” piebilst Beāte.
Uz jautājumu, vai pēc skolas absolvēšanas, aizejot studēt, viņi atgriezīsies Alūksnē, vienas atbildes nav, taču izskan: “Te ir mūsu mājas. Sākums, kur atgriezties, kad mums būs bērni un mazbērni.”

Kategorijas