Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Melnais tirgus” nav nekas krimināls

Laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” debijas projekta – slēpņošanas spēles “Discover the City” (“Atklāj pilsētu” - no angl.v.) vēsturē ieies uzvarētājkomandas “Melnais tirgus” vārds. Tā ir viena no komandām, kas pavasarī atklāja Alūksnes pilsētu netradicionālā rakursā un multimediāli stāstīja par izzināto citiem sociālajos tīklos. Viņiem šajā piedzīvojumā veicās vislabāk.

Par katru var uzrakstīt stāstu
Piecu cilvēku komanda nav speciāli veidota, “Melnais tirgus” sevi par komandu dēvē jau divus gadus, visi jaunieši ir klasesbiedri, draugi un domubiedri, kuri viens otru saprot no pusvārda. Interesanti, ka katrs ir no savas Alūksnes novada daļas. Armīns no Jaunlaicenes, Kristiāna no Sofikalna, Marta no Alsviķiem, Deivids un Anastasija – no Alūksnes. “Tādēļ pilsētas izzināšana mums bija divtik interesanta, spēle bija iespēja to iepazīt,” spriež komandas kapteinis Armīns Rēdelis. Taču ne tikai. Viņš atzīst: par katru no dalībniekiem var uzrakstīt stāstu – tik aktīvi un radoši viņi ir. Visi pieci iesaistījušies skolēnu Ministru kabinetā, četri no viņiem dejo tautiskās dejas, Deivids spēlē volejbolu un piedalās sacīkstēs “Enkurs”, Kristiāna aizraujas ar fotografēšanu, savukārt Armīns ir Alūksnes Bērnu un jauniešu centra neformālās grupas “100 kW radošo citronu” biedrs, aizraujas ar robotiku, iesaistījies brīvprātīgajā darbā un citviet.

Kas ir “Melnais tirgus”?
Dzirdot komandas nosaukumu “Melnais tirgus”, gribi vai ne, uz mēles ir jautājums par tā izcelsmi. Izrādās, tur nav nekā krimināla. “Jau kopš desmitās klases mums pieciem ir kopīga “WhatsApp” grupa, kuru esam nosaukuši šādā vārdā. Kādēļ – neviens neatceras. Taču, tiklīdz kopā kaut kur startējam, mums nekad nav jālauza galva par komandas nosaukumu. Tas jau kļuvis par tādu kā mūsu zīmolu,” smejas Armīns.

Alūksniešiem vajag kultūrtelpu
Komanda “Melnais tirgus” spēles noslēgumā demonstrēja savu vīziju par VEF ēkas izmantošanu nākotnē. Jaunieši šo degradēto teritoriju saredz kā daudznozaru kultūrtelpu ar nosaukumu “Vīzija”, kur arī izraudzītajam nosaukumam ir kultūrvēsturiski nostalģiska nozīme. “Tā būtu telpa, kurā vēsturiskais savienojas ar moderno, radot interesi visu paaudžu apmeklētājos. Sākot ar VEF ēkas vēsturisku, multimediālu izstādi, turpinot ar laikmetīgās mākslas ekspozīcijām, kino, koncertzāli, iekšpagalmu ar dzīvo mūziku un tamlīdzīgi. Tā būtu vieta, kur katru vakaru atnākt un patīkami pavadīt laiku. Interesanti, ka kultūrtelpas nosaukums aizgūts no Alūksnē savulaik pazīstamā diskokluba “Vīzija”, ko vēl tagad atminas vidējās un vecākās paaudzes alūksnieši,” stāsta A. Rēdelis. Komanda priecātos, ja nākotnē izdotos radīt kaut ko vismaz attālināti līdzīgu viņu iecerētajai vīzijai.

Novērtē vienaudžu idejas
Komanda atzinīgi vērtē arī spēles konkurentu ieceres un pauž cerību, ka kādu no tām arī izdosies īstenot. Īpaši tās, kuras neprasa lielus ieguldījumus. “Man ļoti patika izlaušanās istabu projekti, it īpaši plāns par izlaušanās istabu redakcijas lielajā ēkā Rūpniecības ielā. Alūksnes Bērnu un jauniešu centram šāds piedāvājums ir, bet tur ir pārāk maz vietas, lai spēli padarītu pietiekami aizraujošu. Redakcijas ēkā to varētu izvērst un tieši par laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” tematiku, sākot no vēstures un beidzot ar mūsdienām. Es jau pilnīgi varu iztēloties, kā tas varētu izskatīties!” Armīns dzirksteļo ar idejām.

“Lidos” pēc izlaiduma
Jautāti, kā vērtē šādu laikraksta īstenotu slēpņošanas spēli, un vai, viņuprāt, tādai būtu tradīcijas dzīvotspēja, jaunieši ir pārliecināti - noteikti. Arī viņi paši tādā labprāt piedalītos atkārtoti. Komanda arī atzīst, ka šajā spēlē viņiem bija izcila iespēja iejusties reportiera lomā Meklēt informāciju, vajadzīgo objektu, fotografēt, filmēt, fiksēto aprakstīt... Par žurnālistiem kļūt gan viņi neplāno, bet uzskata, ka šāda pieredze noder jebkur. “Pieļauju, mani nākotnes karjeras plāni varētu būt saistīti ar komunikāciju, jo uzskatu, ka mūsdienās komunikācijas prasmes ir svarīgas katrā profesijā,” saka A. Rēdelis.
Iegūto galveno balvu – dāvanu karti “Aeorodium” - komanda taupa īpašam brīdim. Iespējams, viņi “lidos” pēc izlaiduma, nozīmīgā dzīves posma noslēgšanos atzīmējot ar traku piedzīvojumu. “Tā varētu būt iespēja pēdējo reizi visiem kopā kaut ko traku izdarīt, jo pēc tam jau sāksies katram savas rūpes, augstskolas gaitu plānošana un tamlīdzīgi,” saka Deivids Miķelsons.


VIZĪTKARTE


Komanda: "Melnais tirgus".
Dalībnieki: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 12. klases skolēni Armīns Rēdelis (kapteinis), Deivids Miķelsons, Marta Līva Ziņģe, Anastasija Asilgarajeva, Kristiāna Šolina.
Nākotnes vīzija: daudznozaru kultūrtelpa “Vīzija” VEF teritorijā.
Komanda spēlē ieguva: 1. vietu.

Kategorijas