Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kārtības policijas prioritātes

Sandra Apine

2020. gada 28. aprīlis 09:27

479

Šis gads un darbs ārkārtas apstākļos nesis jaunus izaicinājumus Kārtības policijas darbā, taču ikdienā tā strādā, par prioritātēm izvirzot ātru reaģēšanu uz iedzīvotāju iesniegumiem, operatīvu izbraukšanu uz notikumiem un pēc iespējas ātrāku situācijas atrisinājumu. Otra prioritāte ir vardarbības novēršana ģimenē, kas ir aktuāls jautājums jau vairākus gadus. Trešais nozīmīgākais darba virziens ir nelikumīgas akcizēto preču aprites apkarošana.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Alūksnes iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieks Ivars Mednis stāsta, ka minētās trīs prioritātes bija noteicošās darbā arī pērn.
“Par dažādiem administratīvajiem pārkāpumiem, izņemot ceļu uzraudzības jomu, 2019. gadā sastādīti 762 administratīvā pārkāpuma protokoli, 2018. gadā – 770, kas parāda, ka nav nedz būtiska krituma, nedz kāpuma,” situāciju skaidro I. Mednis un raksturo būtiskākās pozīcijas.

Narkotikas – mazāk, alkohols - vairāk
Astoņi protokoli pērn sastādīti par narkotisku vielu lietošanu. “Apmēram šāds skaits gadījumu – līdz 10 - ir katru gadu, un arī aizvadītais nav izņēmums. Pārsvarā lieto marihuānu. Ja ir pamatotas aizdomas, ka cilvēks lietojis narkotiskas vielas, viņš tiek nogādāts slimnīcā, kur tiek paņemtas analīzes un nosūtītas uz Rīgu, uz ekspertīzi. Visos gadījumos lietotāji bijuši vietējie iedzīvotāji,” stāsta I. Mednis. Viņš uzsver - nav pamata domāt, ka būtu jāuztraucas par narkotiku izplatību Alūksnē vai ka šīs vielas tiktu vairumā ievestas.
Par alkohola lietošanu sabiedriskā vietā sastādīts 361 protokols, un tāds pats skaits protokolu sastādīts arī iepriekšējā atskaites periodā. “Pārsvarā šie gadījumi ir fiksēti Alūksnes pilsētā. Alūksnes parka teritorija, Pilssala ir pastāvīgā uzmanības lokā, tā saucamās Lujāna drupas, centrs. Patruļas siltajā sezonā te pārvietojas katru dienu, sekojot, lai visi var netraucēti atpūsties un izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem,” stāsta I. Mednis. Šogad vēl atbilstoša sezona nav sākusies, un tā arī būs citāda, ņemot vērā pašreizējos ārkārtējos apstākļus. Inspektors vērtē, ka alkoholu sabiedriskās vietās joprojām lieto ļoti daudz, tostarp jaunatne, neattur arī ievērojamās soda naudas.

Nelegālā aprite palielinās
Pērn sastādīti 79 administratīvā pārkāpuma protokoli par akcizēto preču aprites noteikumu pārkāpumiem. “Pārsvarā tā ir nelegālā alkohola, spirta uzglabāšana, pārvadāšana un tirgošana, nelikumīgas degvielas pārvadāšana, uzglabāšana un tirgošana, kā arī cigarešu bez Latvijas valsts akcīzes markas uzglabāšana, pārvadāšana un realizācija. Realizācija pārsvarā notiek dzīvesvietās, tā saucamajās “točkās”,” komentē I. Mednis. Par šiem pārkāpumiem pērn uzsākti arī septiņi kriminālprocesi.
Salīdzinājumā ar iepriekšējo atskaites periodu, šis ir krietns kāpums, jo 2018. gadā sastādīts divreiz mazāk – 38 protokoli. “Tas, iespējams, saistīts ar alkohola un cigarešu cenu kāpumu. Arī degvielas cenai bija kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Līdz ar to daudzi iedzīvotāji izvēlējās iegādāties lētāko, kaut nekvalitatīvu preci, un tas radīja pieprasījumu, kam bija piedāvājums,” secina I. Mednis.
Pagājušajā gadā izņemtas 77 179 kontrabandas cigaretes, 350 litri degvielas un 240 litri alkohola – spirta, kandžas, degvīna.

Pagaidu aizsardzība pret vardarbību
I. Mednis uzsver, ka pēdējos gados īpaša uzmanība pievērsta vardarbības draudu mazināšanai. Tā aktualizēta arī šogad. Viņš atgādina, ka par vardarbību pret personu ir paredzēta gan administratīvā atbildība, gan kriminālatbildība, savukārt, lai novērstu vardarbības draudus, kopš 2014. gada Civilprocesa likumā ieviesta pagaidu aizsardzība pret vardarbību. “Kopš šīs likuma normas ieviešanas situācija ir uzlabojusies. Cietušie šo iespēju izmanto arvien vairāk. Pirms tam reģistrēto ģimenes konfliktu skaits gadā vienmēr bija ap 200. Tagad tiek atrisinātas problēmsituācijas,  kur policija savulaik izbrauca teju katru dienu,” saka I. Mednis.
2019. gadā Alūksnes iecirknī reģistrēti 135 ģimenes konflikti un pieņemti 42 policijas lēmumi par nošķiršanu. 2018. gadā – 120 konflikti un 43 lēmumi par nošķiršanu.
Par pagaidu aizsardzību pret vardarbību tiesa lēmusi 18 gadījumos, iepriekšējā atskaites periodā tādi bijuši 12. “Pagaidu aizsardzība pret vardarbību dod iespēju no vardarbības un vajāšanas cietušajām personām pēc savas iniciatīvas vērsties tiesā, arī ar policijas starpniecību, un lūgt tiesu noteikt ierobežojumus vardarbīgajai personai,” skaidro
I. Mednis.

Naudas sods - nesamaksāts
Ne vienmēr pārkāpējs to ņem vērā - 2019. gadā 12 gadījumos ierobežojumi nav ievēroti (2018. gadā – divos gadījumos), tādēļ piemēroti izpildrīkojumi par naudas soda piemērošanu no 50 līdz 5000 eiro. “Jāatzīst, ka no šīm 12 personām pagaidām tikai trīs šo naudas sodu samaksājušas,” piebilst inspektors.
Uzsākti arī 11 kriminālprocesi par netuvošanās noteikumu pārkāpšanu, visi nodoti kriminālvajāšanā un visos gadījumos piemērots sods, kas izpaužas gan kā naudas sods, gan kā piespiedu darbi.
Tāpat 2019. gadā sastādīti arī astoņi protokoli par maznozīmīgu miesas bojājumu tīšu nodarīšanu, ja tas izdarīts pret personu, ar kuru pārkāpējs ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, vai pret laulāto vai bijušo laulāto. Sods par šādu likumpārkāpumu ir no 430 līdz 700 eiro.
Svarīgi, ka vardarbības apkarošanā arvien ciešāka kļūst dienestu sadarbība. “Par katru fiksēto ģimenes konfliktu ziņojam abu novadu Sociālo lietu pārvaldēm, kas ģimenes iesaista dažādās palīdzības programmās, savukārt, ja ģimenēs ir bērni, saziņa notiek ar bāriņtiesu. Kopējā sadarbībā šīs problēmsituācijas var operatīvāk un veiksmīgāk atrisināt, tādēļ konfliktu statistika samazinās,” vērtē I. Mednis.

Darbu atvieglo videokameras

Kārtības policijas nodaļas priekšnieks norāda, ka tagad kārtības uzturēšanu Alūksnes pilsētā zināmā mērā atvieglo izvietotās videonovērošanas kameras. “Tās ir palīdzējušas atklāt ne vienu vien pārkāpumu,” uzsver I. Mednis. Tāpat viņš pateicas arī sabiedrībai, kas fiksē pārkāpējus, īpaši tos, kuri atļaujas demolēt sabiedriskas vietas. “Pagājušajā gadā, pateicoties vērīgam iedzīvotājam, vainīgās personas tika noskaidrotas,” stāsta
I. Mednis, aicinot iedzīvotājus būt tikpat aktīviem. Jo - tiklīdz ārkārtējā situācija beigsies, sezona būs plaukumā, un netrūks arī to, kuri gribēs kārtības noteikumus pārkāpt.


Kā ārkārtējās situācijas laikā iesniegt iesniegumu Valsts policijā?


■ Šobrīd ir atliktas Valsts policijas amatpersonu klātienes iedzīvotāju pieņemšanas.
■ Iedzīvotāji aicināti iespēju robežās iesniegumus, sūdzības un citus dokumentus Valsts policijai iesniegt elektroniski vai izmantot telefonisku saziņu, izvairoties no policijas klātienes apmeklēšanas. Izņēmums ir situācijas, ja persona saņēmusi norādi ierasties klātienē Valsts policijā.
■ Ja ir elektroniskais paraksts, iesniegumu, kas apstiprināts ar elektronisko parakstu, var nosūtīt pa e-pastu: pasts@vp.gov.lv. Tāpat iesniegumu iespējams nosūtīt portālā www.latvija.lv (reģistrācija ar internetbankas datiem).
■ Iesniegumā jānorāda detalizēta informācija, kas varētu būt noderīga nozieguma vai pārkāpuma atklāšanai, kā arī savi personas dati, adrese un kontakttālrunis.
Avots: www.vp.gov.lv

Kategorijas