Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 30. aprīlis 00:00

4

Šajos svētkos ciemošanās joprojām nav atļauta, taču savās mājās varam uzklāt baltu galdautu un ar gardu maltīti pamielot mīļos. Tiesa gan, uz veikaliem tagad ejam retāk, bet virtuves plauktā, ledusskapī un saldētavā šim nolūkam arī kaut ko vēl varam atrast. Lai labi garšo!
Ar āboliem sautēta cūkgaļa
Sastāvdaļas:
◆ 800 gramu cūkgaļas,
◆ 1 ēdamkarote cukura,
◆ 5 ēdamkarotes sojas mērces,
◆ 2 ķiploka daiviņas,
◆ 2 lieli sīpoli,
◆ 3 seleriju kāti,
◆ 2 ēdamkarotes augu eļļas,
◆ 3 āboli.
Šādi pagatavota gaļa garšos ar jebkuru piedevu. Sagriezu gabaliņos svaigu cūkas šķiņķa mīkstumu un mazliet arī sānu cauraudzīša. Gaļai katlā uzkaisīju cukuru, pielēju sojas mērci, pievienoju spiedē sasmalcinātus ķiplokus, sagrieztus sīpolus un seleriju kātus. Uzlēju vēl pāris ēdamkarotes eļļas un visu pārsedzu ar nomizotiem un plānās daiviņās sagrieztiem āboliem. Zem vāka sautēju, vēlāk gan apmaisot, līdz gaļa mīksta. Ja nu vēl vajag, lai gan sojas mērce ir sāļa, varam piemest mazliet sāls.
Kabaču un tomātu “kanapē”
Sastāvdaļas:
◆ 1 jaunais kabacītis vai cukīni,
◆ 2 – 3 tomāti,
◆ 2 ķiploka daiviņas,
◆ sāls, pipari,
◆ augu eļļa,
◆ zaļumi,
◆ milti,
◆ majonēze vai svaigais krēmsiers.Jauno kabacīti sagriezu ripiņās, uzkaisīju sāli, apjaucu un atstāju atsuloties. Spiedē sasmalcinātus ķiplokus samaisīju ar krēmsieru. Kad kabačiem liekā sula bija izdalījusies, tos apviļāju miltos un pannā augu eļļā no abām pusēm cepu gatavus. Pēc tam veidoju “tornīšus”: kabača ripiņu pārsmērēju ar krēmsieru, uzkaisīju sasmalcinātas dilles un pārsedzu ar tomāta riņķīti, kam savukārt uzkaisīju piparus. Kārtas atkārtoju vēl pāris reižu. Visu sastiprināju ar koka iesmiņiem un rotāju ar ķirštomātiņiem. Garda un pikanta uzkoda gan svētkiem, gan ikdienai gatava!
Uzkodu torte no vafeļu plāksnēm
Sastāvdaļas:
◆ vafeļu plākšņu iepakojums,
◆ konservētas sardīnes eļļā,
◆ 2 burkāni,
◆ 2 sīpoli,
◆ 6 olas,
◆ 100 gramu siera,
◆ majonēze,
◆ augu eļļa,
◆ sāls, pipari.Šādu torti tā vien gribēsies ātrāk nogaršot, jo esam taču tās pieraduši baudīt pārsvarā saldas. Iepriekš jau varam cieti novārīt olas, kā arī sacept dārzeņu pildījuma daļu. Bet nu – par visu pēc kārtas.
Olas nolobīju un sakapāju. Pannā augu eļļā līdz gatavībai apcepu uz rupjās rīves sarīvētus burkānus kopā ar sagrieztiem sīpoliem. Sardīnes ar dakšiņu sasmalcināju. (Protams, ja šādas zivis nešķiet pa prātam, varam izmantot arī citus konservus, kā arī šo pildījuma kārtu gatavot no sasmalcināta mazsālīta vai kūpināta laša un pat no kopā ar sīpoliem saceptām sēnēm. Vafeļu plākšņu vietā var izmantot arī plānās pankūkas.)
Nu uz virtuves dēlīša varēju veidot tortīti. Tā kā iegādātās vafeļu plāksnes šķita ļoti plānas, tās liku kopā pa divām, pa vidu iesmērējot ļoti plānu majonēzes kārtiņu. Pirmā kārta – dubultā vafeļu plāksne, to, un arī turpmākās, mazliet pārsmērēju ar majonēzi, virsū izlīdzināju pusi no saceptajiem burkāniem ar sīpoliem. Tos savukārt pārsedzu ar otro dubulto vafeļu plāksni un pusi no sasmalcinātajām vārītajām olām. Nākamo vafeļu kārtu pārklāju ar zivju konserviem, nosedzu atkal ar vafeļu plāksni, to savukārt – ar atlikušajām olām. Kārtējo vafeļu kārtu pārsedzu ar atlikušajiem dārzeņiem, tad - atkal ar vienu dubulto vafeļu kārtu un labi piespiedu.
Visbeidzot tortes virspusi pārsmērēju ar majonēzi un pārkaisīju ar rīvētu sieru. Rotājumam šoreiz izmantoju laša ikru tā saukto imitāciju un dilles. Lai garšas labāk sadraudzētos, torte jāpatur ledusskapī vismaz pāris stundas.
Augļu salāti ar jogurtu
Sastāvdaļas:
◆ 1 banāns,
◆ 1 ābols,
◆ 1 kivi,
◆ 125 mililitru ķiršu jogurta,
◆ jebkuras ogas,
◆ pūdercukurs,
◆ rieksti,
◆ vafeles.
Ļoti gards un veselīgs deserts! Tā pagatavošanai varam izvēlēties jebkurus tobrīd pieejamos augļus un ogas. Augļus nomazgāju, nomizoju, sagriezu nelielos gabaliņos un samaisīju kopā. Pēc tam izliku tos saldēdiena trauciņos, pārlēju ar jogurtu, uzkaisīju mazliet pūdercukura un sasmalcinātus riekstus. Rotājumam šoreiz - mellenes un svaigas zemenes, kā arī vafeļu trubiņas ar vaniļas glazūru.

Kategorijas